Toeleiding naar werk van Oekraïners is succes - Internationaal Comité

Nieuws

Hier vind je een overzicht van alle nieuwtjes van onze partners en verenigingen.

Volg ons!

Blijf op de hoogte van onze nieuws en activiteiten en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Toeleiding naar werk van Oekraïners is succes

begeleiding vluchtelingen oekraine.jpgvrijdag, 22 september 2023 10:20

Door IC Antwerpen

“Deze aanpak ook toepassen op andere vluchtelingen”

De samenwerking tussen stad Antwerpen, JobRoad vzw en het Internationaal Comité vzw om Oekraïense vluchtelingen aan een job te helpen, blijkt een succes. Van de 400 vluchtelingen die werden begeleid via het traject Ukraine@work, is bijna 80% aan het werk. “We onderzoeken nu of deze aanpak ook voor andere vluchtelingen kan”, zegt Antwerps schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit)

Vita Ilienko (45) zit in het Welkomstpunt Oekraïne aan de Sint-Michielskerk op het Antwerpse Zuid. Zij vluchtte 1,5 jaar geleden met haar zoon en dochter voor het oorlogsgeweld in haar land naar België.

“In Oekraïne was ik manager bij een bedrijf”, zegt Vita. “Omdat ik geen Nederlands kon, was het moeilijk om hier werk te vinden. Ik werkte 10u per week in een restaurant. Ik solliciteerde bij Familiehulp, maar werd afgewezen omdat mijn Nederlands te gebrekkig was.”

Uiteindelijk vond ze een job als winkelmedewerker bij Kruidvat op de Meir via Ukraine@work. “Ik heb nu een vast contract en collega’s die begrip hebben voor de positie waarin ik zit”, zegt Vita.

Ukraine@work is een samenwerking tussen stad Antwerpen, JobRoad en het Internationaal Comité. 320 werkzoekenden werden al naar dit project geleid. Van de 184 mensen die op dit ogenblik meer dan drie maanden actief begeleid worden, zijn er 148 aan het werk. Dat is een activeringspercentage van 80 %. Het begeleidingstraject is gericht op een kwetsbare doelgroep met weinig of geen kennis van het Nederlands, soms met traumatische ervaringen, zonder sociaal netwerk in Antwerpen, en die voor een groot deel bestaat uit alleenstaanden met kinderen.

Hier kan je het volledig artikel lezen:
https://www.gva.be/cnt/dmf20230921_95066830

Labels
Algemeen

« Terug

Archief > 2023

december

oktober

september

augustus

juni

mei

februari

Sluiten