Oekraïners uit Antwerps nooddorp, trakteren hun nieuwe buren in Borgerhout. - Internationaal Comité

Nieuws

Hier vind je een overzicht van alle nieuwtjes van onze partners en verenigingen.

Volg ons!

Blijf op de hoogte van onze nieuws en activiteiten en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Oekraïners uit Antwerps nooddorp, trakteren hun nieuwe buren in Borgerhout.

Nooddorp-Oekraine-PaulVanLandeghem.jpgwoensdag, 30 augustus 2023 14:23

Door IC Antwerpen

Zo'n 120 Oekraïners trakteren hun nieuwe buren in Borgerhout vandaag op een feest. Ze verhuisden onlangs uit het nooddorp op Linkeroever naar een voormalig hotel in Borgerhout. Met een buurtfeest willen ze zich voorstellen en hun onafhankelijkheidsdag, die donderdag was, vieren. 

De voorbije maanden werd in Borgerhout het vroegere City Inn hotel aan Klaverveld in gereedheid gebracht om Oekraïners op te vangen, die gevlucht zijn voor de oorlog. Ze verbleven eerst in het nooddorp op Linkeroever in Antwerpen. "Het nooddorp is in handen van Fedasil en dat blijft er mensen naar doorsturen. Het dreigde dus overvol te geraken", zegt Koen De Mesmaeker van het Internationaal Comité vzw. "Daarom worden mensen aangemoedigd om zelf een woning te vinden of wordt er gezocht naar andere oplossingen. Het nooddorp blijft een noodoplossing. Het is niet de bedoeling dat het permanent blijft bestaan."

De komst van 120 vluchtelingen naar Borgerhout riep wel wat vragen op in de buurt. Daarom wordt het buurtfeest nu georganiseerd. "Het is de bedoeling dat ze zich eens voorstellen, dat ze tonen hoe de Oekraïense cultuur eruit ziet, maar ook dat ze luisteren naar de buurtbewoners. Zo hebben die bijvoorbeeld vragen of opmerkingen over het verwerken van afval. Die signalen willen we opvangen, zodat samenleven daar op een vlotte manier kan verlopen."

Op het programma staan onder meer een springkasteel, een optreden van een Oekraïens koor en kinderkoor, workshops handwerk, Oekraïense hapjes enzovoort.

Meer dan 6.000

"We willen mensen samenbrengen. We willen de Oekraïners die hier verblijven motiveren om deel te nemen aan de samenleving en de buren tonen wie we zijn", zegt Tatiana Miaous, voorzitter van een vereniging voor Oekraïense vrouwen in Antwerpen. "Het is heel moeilijk om een eigen woning te vinden, want ik denk dat we intussen met meer dan 6.000 hier in Antwerpen zijn", zegt Hulnara Kaynus van het Internationaal Comité. "Alle woningen zitten dus vol of het is superduur. Hier in het hotel wonen nu vooral alleenstaande mensen, in het nooddorp meer gezinnen."

"Maar meer en meer mensen beginnen wel te werken", zegt Tatiana. "Dat is heel positief. Ze willen en ze doen het echt. Veel mensen hebben ook geen plaats om naar terug te gaan. In de bezette gebieden is niks meer." 

Radio 2, An Verstuyft
Labels
Algemeen
Vluchtelingen

« Terug

Archief > 2023

december

oktober

september

augustus

juni

mei

februari

Sluiten