Meer en meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk in Antwerpen - Internationaal Comité

Nieuws

Hier vind je een overzicht van alle nieuwtjes van onze partners en verenigingen.

Volg ons!

Blijf op de hoogte van onze nieuws en activiteiten en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Meer en meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk in Antwerpen

2022-04-11 Welkomspunt4.jpgdinsdag, 23 mei 2023 15:45

Door IC Antwerpen
“Als we de tijd nemen om hen te begeleiden, boeken we resultaten”
ANTWERPEN - Het aantal actieve leefloondossiers van Oekraïense vluchtelingen in Antwerpen is gehalveerd sinds het begin van de oorlog. En het project van de stad om Oekraïners naar werk te begeleiden werpt zijn vruchten af. Dat zegt Tom Meeuws (Vooruit), Antwerps schepen van Sociale Zaken. “We zijn erin geslaagd om de Oekraïners heel duidelijk te maken dat ze het leefloon niet zomaar krijgen.”
Jan Stassijns
Donderdag 18 mei 2023 om 16:21

De stad startte in februari een samenwerking op met het Internationaal Comité en Jobroad om vierhonderd Oekraïense vluchtelingen naar werk te begeleiden. 125 dossiers zijn intussen afgerond, waarvan 83 Oekraïners, ofwel 67%, ook effectief aan het werk is. “Een behoorlijk hoge doorstroming die we zelden zien”, zegt schepen van Sociale Zaken, Tom Meeuws (Vooruit). “Het toont aan dat als we echt de tijd nemen voor arbeidsbemiddeling, we ook resultaten boeken. En dat mag wel eens gezegd worden, want vandaag heerst er een sfeertje alsof zij veel te gemakkelijk een leefloon krijgen en ze zich nestelen zijn in de hangmat. Onze cijfers bewijzen het tegendeel.”

Sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne keurde het Antwerpse OCMW 3.252 dossiers equivalent leefloon goed. Dat gaat zowel om leeflonen als andere financiële steun voor zij die geen recht hebben op een leefloon, maar zich wel in een noodsituatie bevinden.

“Vandaag hebben we nog 1650 actieve leefloondossiers”, zegt Meeuws. “Dat betekent dat we al meer dan 1.600 dossiers opnieuw hebben afgesloten, omdat de mensen voldoende inkomsten hebben bijvoorbeeld, dat is de belangrijkste reden. Maar ook omdat er geen medewerking is aan het sociaal onderzoek of men weigert in te gaan op het aanbod van taallessen of arbeidsbemiddeling. De helft van alle dossiers die ooit zijn goedgekeurd zijn dus weer uitgestroomd. Ook dit bewijst dat de hangmattheorie die soms leeft, niet klopt.”

“Leefloon krijg je niet zomaar”

85% van de Oekraïners met een (equivalent) leefloon die in Antwerpen verblijven, is intussen ingeschreven bij VDAB. En daarmee doet Antwerpen het beduidend beter dan Vlaanderen, waar dat 54% is. “Het mag wel eens gezegd worden dat de grootste stad van Vlaanderen, met een tekort aan sociaal werkers en een ingewikkelde sociale problematiek, erin geslaagd is om de Oekraïners heel duidelijk te maken dat ze het leefloon niet zomaar krijgen”, zegt Meeuws. “Voor wat, hoort wat in onze stad. Dat zit in het DNA van ons sociaal beleid om niet zomaar een leefloon toe te kennen. We doen uiteraard aan armoedebestrijding, maar we beseffen als geen ander dat er voorwaarden verbonden zijn.”

Bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230518_93435419

Labels
Algemeen
Vluchtelingen
Werk

« Terug

Archief > 2023

december

oktober

september

augustus

juni

mei

februari

Sluiten