Borgerhout viert Feest van de moedertaal - Internationaal Comité

Nieuws

Hier vind je een overzicht van alle nieuwtjes van onze partners en verenigingen.

Volg ons!

Blijf op de hoogte van onze nieuws en activiteiten en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Borgerhout viert Feest van de moedertaal

welkom-moedertaaldag.pngdinsdag, 21 februari 2023 17:20

Door Hakan Kiliç

Om te tonen dat taal verbindt, staat deze zaterdag het Moorkensplein voor het districtshuis van Borgerhout in het teken de Internationale dag van de moedertaal. Tientallen superdiverse organisaties en het district zetten met een groot buurtfeest het belang van moedertaal in de kijker. Ook de Vlaamse UNESCO commissie steunt dit initiatief.

21 februari is door UNESCO uitgeroepen tot de Internationale dag van de moedertaal. In Borgerhout worden tientallen verschillende thuistalen gesproken en daarom laat men deze dag niet onopgemerkt voorbij. Een sterk ontwikkelde moedertaal is immers onontbeerlijk om ook sterk te staan in andere talen. Die boodschap zetten een tiental superdiverse organisaties sinds 2020 jaarlijks in de kijker. Dit jaar hebben ze zelfs de handen in elkaar geslagen om een groot buurtfeest te organiseren.

De oorsprong van het Feest van de moedertaal ligt in Bangladesh, waar het georganiseerd wordt om de studentenstrijd uit 1952 om het recht Bangla te mogen spreken te herdenken. Speciaal voor dit feest bouwden ze een replica van het Monument van de moedertaal. In tientallen steden wereldwijd zijn exemplaren van dit monument te vinden en deze zaterdag dus ook voor één dag op het Moorkensplein in Borgerhout.

Het thema en de boodschap brengt zeer veel mensen op de been en toont meteen hoe superdivers en verbindend het actieve district Borgerhout wel is. Traditionele cultuurfondsen als het Massereel- en Vermeylenfonds werken ervoor samen met etnisch culturele verenigingen zoals Internationaal Comité, BIS Vlaanderen, AIF+, Voem en FMDO, en ook de Peperfabriek doet mee. “Het is uniek dat zo veel verschillende organisaties samen één feest organiseren,” zegt Willy Musitu Lufungula, coördinator van Internationaal Comité.

“Verwacht je aan onder meer podiumacts in meer dan 10 talen en dialecten. Het is een zeer diverse affiche geworden met onder meer performances van Antwerpse rapster Slongs en de Oekraïense zangeres Maria+Rec, sociaal geëngageerde gedichten door Iman Ben Madhkour tot zelfs Hamlet, een Armeense Flamenco gitarist en het wereldmuziekensemble Mare Nostrum. Maar er is ook een taalmarkt en natuurlijk eetkraampjes met smaken van over heel de wereld”, zegt André Van Ekelenburg van het Massereelfonds. “Het is een superdivers en inclusief feest geworden, met artiesten en organisaties die allemaal één ding gemeen hebben: ze willen duidelijk maken dat taal verbindend werkt.” Voorafgaand aan het buurtfeest is er een panelgesprek over moedertaal, cultuur en onderwijs.

Het feest wordt afgetrapt in de aanwezigheid van Mahbub Hassan Saleh, de ambassadeur van Bangladesh in België, Marij Preneel, Borgerhouts districtsburgemeester en districtsschepen voor diversiteit en samenlevingsopbouw Ben Van Duppen. “Ik ben zeer blij dat we dit feest in Borgerhout kunnen organiseren. We tonen dat we trots zijn op de diversiteit van ons district en tegelijk dat samen opkomen voor elkaar de beste manier is om je met elkaar te verbinden”, voegt Van Duppen toe.

Praktisch:

11u00: panelgesprek “Taal en cultuur onder vuur” in Bibliotheek Vrede

13u00: Opening van het feest

14u00 – 16u00: superdiverse optredens en taalmarkt

Perscontact:

Borgerhouts districtsschepen voor diversiteit, Ben Van Duppen – 0484 811 373

Coördinator Internationaal Comité, Willy Musitu Lufungula – 0468 57 22 28

Educatief medewerker Massereelfonds, André Van Ekelenburg – 0486 26 66 15

Deelnemende organisaties:

District Borgerhout, Internationaal Comité, FMDO, BiS Vlaanderen, VOEM, AIF+, Bibliotheek Vrede, Massereelfonds, Vermeylenfonds, de Peperfabriek, Huis van het Kind Borgerhout, leden van de Bengaalse gemeenschap en de Vlaamse UNESCO commissie.

Labels
Algemeen
Moedertaal

« Terug

Archief > 2023

december

oktober

september

augustus

juni

mei

februari

Sluiten