Minister Bart Somers en schepen Karim Bachar in gesprek met vaders over ouderlijke rol - Internationaal Comité

Nieuws

Hier vind je een overzicht van alle nieuwtjes van onze partners en verenigingen.

Volg ons!

Blijf op de hoogte van onze nieuws en activiteiten en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Minister Bart Somers en schepen Karim Bachar in gesprek met vaders over ouderlijke rol

https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_06_03_30a792d5-cd47-43f2-a98c-e9201c993ca0.jpdinsdag, 06 juni 2023 14:50

Door IC Antwerpen
“Vaders moeten hun plaats opeisen”
ANTWERPEN -  “Het is tijd voor de emancipatiestrijd van de vaders.” Die boodschap verkondigde Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) samen met Antwerps schepen Karim Bachar (Vooruit) op een bijeenkomst in Antwerpen over Vaderkracht. Maar liefst 25 vaders met verschillende culturele achtergronden volgden anderhalf jaar lang een traject over dat thema.
Maaike Floor
Zondag 4 juni 2023 om 15:58

Het was wel eens verfrissend om twee mannelijke politici aan het woord te horen over de manier waarop ze hun rol als vader combineren met hun job. Want dat bleek ook één van de hete hangijzers te zijn van de vaders die deelnamen aan het proefproject Vaderkracht en die de minister en schepen daarover wilden ondervragen op de slotdag.

“Ik pretendeer niet dat ik de meest moderne man ben, want ik werk gemiddeld zeventig uur per week, maar ik heb altijd geprobeerd om als ik er was wel intens met de kinderen bezig te zijn”, vertelde Bart Somers (Open Vld). “Daarbij houd ik ook mijn vader in gedachten. Hij was ook politicus, hij was parlementslid en heel weinig thuis. En toch was hij een goede vader omdat hij bezig was met ons, interesse toonde, levenslessen meegaf, met ons speelde en ons aanmoedigde. Mijn kinderen zijn nu 27 en 25, maar ik ging vroeger wel naar het oudercontact, ook als de regering net gevallen was. De warme band met mijn kinderen is er nog altijd. Dat is uiteindelijk het mooiste in het leven. Er zijn honderd excuses om er niet te zijn. Opvoeden vraagt energie, maar dat is ook een taak van de vader, ook als die druk is. Hetzelfde geldt voor het huishouden. Ook daar doe ik niet het overgrote deel, maar je moet dat op een volwassen en moderne manier invullen. Daar moet je iedere dag inspanningen voor leveren.”

Schoolfeest

Antwerps schepen van Integratie Karim Bachar (Vooruit) vertelde dat hij tijdens zijn vorige carrière als zaalvoetballer veel en lang van huis was, maar ook nu als schepen heel lange dagen maakt. “Maar ik probeer er wel te zijn op belangrijke momenten: het oudercontact vroeger, het schoolfeest, de kinderen eens van school halen, samen wandelen. Toen ik nog actief was in het jeugdwerk, merkte ik dat vaders vaak niet eens wisten waar hun kind naar school ging of wanneer hun zoon of dochter geboren was. Daarvoor moesten ze naar hun vrouw bellen. Mijn eigen vader was er wel altijd, maar hij was niet betrokken omdat dat in die tijd niet zo vanzelfsprekend was als nu. Ik ben heel blij dat ik met mijn zoon en dochter wel over alles kan praten. Maar we moeten beseffen dat dit niet in alle culturen vanzelfsprekend is.”

Bart Somers pikte daarop in door te vertellen dat het in Vlaanderen enkele generaties geleden ook niet evident was. “In het Vlaanderen van 1964 was mijn vader de eerste man die in Mechelen met een kinderwagen door het park wandelde, waar ik als baby in lag. Anderen lachten met hem. Maar alleen als mensen het voortouw nemen, kun je iets veranderen in de maatschappij. Toen ik vader werd, was het evident dat ik met de kinderwagen ging wandelen.”

Emancipatiestrijd

Eén van de vaders vroeg waarom de communicatie over de kinderen bijna altijd op moeders gericht is. “Het is ook aan vaders om hun plaats op te eisen. Als ze aan de schoolpoort staan, zal de juf hen ook sneller aanspreken. Als ze naar Kind en Gezin gaan, worden ze daar ook als gesprekspartner gezien”, zei Karim Bachar. “Als overheid moeten we daar inderdaad meer aandacht voor hebben”, vond Bart Somers, die hoopt dat het Vaderkracht-project een vervolg krijgt. “Het is tijd voor een emancipatiestrijd voor de mannen. In de politiek zie je ook nog altijd meer vrouwen die zorgtaken opnemen dan mannen, maar dat is gelukkig langzaam aan het veranderen.”

Abdeslam El Ghamri (53) uit Marokko

Jean Mapela (65) uit Congo

Grigoriy Kulchinov (39) uit Kazachstan

Willy Musitu (55) uit Congo


Bron: https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230603_96926017

Foto's: © Nattida-Jayne Kanyachalao

Labels
Algemeen
Participatie

« Terug

Archief > 2023

december

oktober

september

augustus

juni

mei

februari

Sluiten