Europees GEAR-project - Internationaal Comité

Projecten bij IC

Ontdek hier al onze projecten en projecten in samenwerking met verenigingen, vrijwilligers en partners.

« Terug

Europees GEAR-project

friends-with-their-hands-together.jpgwoensdag 19 april 2023 12:16

Roma vormen naar schatting de grootste etnische minderheid in Europa en staan bloot aan aanzienlijke kwetsbaarheid voor armoede, sociale uitsluiting en discriminatie. Met name Roma-vrouwen die trouwen en gezinnen stichten, ervaren op jonge leeftijd extreme armoede, uitsluiting en discriminatie, wat hun achterstand verder vergroot. Ze blijven op gebieden zoals onderwijs, werkgelegenheid en gezondheidszorg slechtere omstandigheden ervaren dan de rest van de bevolking. Bovendien dragen Roma-vrouwen de meeste verantwoordelijkheden voor het gezinsbeheer. Deze structurele ongelijkheid wordt versterkt door sociale verwachtingen en stereotypen binnen en buiten de Roma-gemeenschappen.

Intersectionele discriminatie van Roma-meisjes en vrouwen onthult een complexe vorm van discriminatie en sociale verwachtingen. Het discours over vrouwenemancipatie is beperkt vanwege de dominante focus op andere elementen, zoals discriminatie en vooroordelen.

Jonge meisjes worden vaak naar traditionele rollen geduwd vanwege het gebrek aan levensvatbare alternatieven, de druk om aan de rolverwachtingen van de Roma-samenleving te voldoen en de onzekerheid over een andere mogelijke toekomst. Het traditionele "eer en schande" model in de Roma-samenleving laat weinig ruimte voor afwijking van de norm, met bruidenuitwisseling en controle over de reproductieve rechten van vrouwen.

Ondanks de aandacht voor vrouwenempowerment zijn er weinig projecten gewijd aan de mannelijke component van de samenleving. Het model van "eer en schande" kan zowel voor mannen als vrouwen psychologische pijn veroorzaken door het vasthouden aan traditionele en hedendaagse waarden.

Het Europese Gear-project richt zich op deze kwesties en concentreert zich op de ontwikkelingskansen van Roma-jongeren. Workshops, talentenjachten, dansavonden en theatervoorstellingen worden ingezet om jongeren te helpen hun talenten te ontdekken en zichzelf te ontwikkelen.

Kun je jezelf vinden in dit project of heb je er vragen over?
Onze projectmedewerkers helpen je graag verder:


✉️michaela@icvzw.be
✉️janettadanyi@hotmail.com

Vormingenreeks september 2024

« Terug

Sluiten