CISL: 25 Jaar Italiaanse cultuur in Zuid-Limburg - Internationaal Comité

Nieuws

Hier vind je een overzicht van alle nieuwtjes van onze partners en verenigingen.

Volg ons!

Blijf op de hoogte van onze nieuws en activiteiten en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

CISL: 25 Jaar Italiaanse cultuur in Zuid-Limburg

25jaar_cisl.gifdonderdag, 03 oktober 2024 09:54

Door Hakan Kiliç

Wat is CISL?
CISL, is een vereniging in Alken en staat voor Circolo Italiano Sud-Limburgo.

 Welke drijfveren zitten er achter het oprichten van CISL?
Het voorbereidend werk begon in 1999. Hoewel er in de mijngemeenten een bloeiend cultureel verenigingsleven bestond, ontbrak dit voor de Italiaanse gemeenschap in Zuid-Limburg. Alfredo Piccioni, toen buschauffeur en woonachtig in Alken, droomde van een Italiaanse vereniging. Italianen in Zuid-Limburg werden aangesproken om regelmatig samen te komen voor gezellige momenten, zoals praat- en kaartavonden.

Welke behoefte leidde tot de oprichting?
Er was behoefte aan een ontmoetingsplaats voor de Italiaanse migranten die na de Tweede Wereldoorlog naar België kwamen om in de steenkoolmijnen te werken. De tweede generatie Italianen, geboren in België, integreerde weliswaar in de Belgische samenleving, maar bleef sterk verbonden met hun Italiaanse wortels. Velen trouwden met Belgen, wat leidde tot een culturele vermenging.

Zo werd in 1999 de Circolo Italiano Sint-Truiden opgericht, met Alfredo Piccioni als voorzitter. Samen met een ad-hocbestuur organiseerde hij de eerste bijeenkomsten. Ik ondersteunde de vereniging op bestuurlijk niveau, en zij sloten zich aan bij het Internationaal Comité (IC), waar Bert Cops hen begeleidde. Dankzij deze samenwerking kreeg de vereniging de nodige begeleiding en ondersteuning, en dat is tot op de dag van vandaag nog steeds het geval.

Evolutie door de jaren heen
Vanaf het begin zocht de Circolo naar een vaste locatie voor hun activiteiten. Ze ontmoetten elkaar afwisselend in verschillende cafés rond Sint-Truiden. In september 2000 vond de eerste BBQ plaats, met 130 deelnemers – een groot succes. Het ledenaantal groeide, maar daalde rond 2005 weer.

Aantal mijlpalen?
In 2006 kwam er een nieuw bestuur, waarbij ik voorzitter werd en Alfredo Piccioni secretaris. Een geschikte locatie werd gevonden: het GC Sint Joris in Alken, dat ideaal bleek voor kookavonden en andere activiteiten. De eerste workshop "De Italiaanse keuken" werd georganiseerd door Mario en Maria Paduanelli.

In 2007 veranderde de naam naar Circolo Italiano Sud-Limburgo om een bredere groep te bereiken. Dit verlaagde de drempel voor Italiaanse sympathisanten uit Haspengouw. In 2008 begon de Circolo met Italiaanse taallessen, gegeven door Antonella Curci. Workshops over de regionale keuken volgden, verzorgd door verschillende leden.

Een hoogtepunt in 2009 was een steunactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Abruzzo. Een spaghettidag bracht € 2700 op voor de wederopbouw van een multifunctioneel centrum in Fossa. Het plein voor het gebouw werd "Largo Limburgo" genoemd.

In 2010 vierde de Circolo haar 10-jarig bestaan. In 2014 traden twee jonge bestuurders toe, wat leidde tot vernieuwing in de activiteiten, zoals een cursus conversatie Italiaans en filmavonden. We organiseerden ook uitstapjes, zoals naar het Atomium in Brussel en namen deel aan "Ciao Tongeren".

Hoe heeft CISL bijgedragen aan de gemeenschap?
CISL stelt haar activiteiten open voor een breed publiek en biedt een programma dat inspeelt op verschillende interesses. Sommigen komen voor de Italiaanse keuken, anderen om hun taalvaardigheid te verbeteren. Maar de meeste mensen komen voor de gezelligheid, zoals bij de BBQ's, pasta-avonden of nieuwjaarsrecepties.

Wat is je meest dierbare herinnering?
De viering van ons 15-jarig bestaan. We stelden een fotoboek samen dat we aan enkele verdienstelijke leden overhandigden. Het was een bijzonder moment omdat het de verbondenheid en de geschiedenis van onze vereniging tastbaar maakte.

Wat betekent CISL voor jou persoonlijk?
CISL is dé plek waar mensen met een passie voor Italië en de Italiaanse cultuur samenkomen. Het is een gemeenschap waarin we samen gezellige en leerrijke momenten beleven. Cultuurbeleving werkt als een bindmiddel voor onze gemeenschap.

Ik geloof dat de Italiaanse gemeenschap een blijvende invloed heeft gehad op de cultuur, economie en samenleving in Haspengouw en België. CISL speelt een belangrijke rol in het behouden van de Italiaanse identiteit en bevordert sociale interactie in Zuid-Limburg, zowel binnen als buiten de Italiaanse gemeenschap.

Wat hoop je voor de komende jaren?
Ik hoop dat een jongere generatie de weg naar de Circolo vindt en met evenveel enthousiasme en passie eigentijdse activiteiten zal organiseren.

Heb je tips voor nieuwe en startende verenigingen?
Zorg voor een democratisch kader, luister naar wat je bestuurders en medewerkers te zeggen hebben en respecteer hun mening. Probeer waardevolle ideeën om te zetten in activiteiten die inspelen op de wensen binnen de gemeenschap.

Hoe gaan jullie het jubileum vieren?
We hebben een feestelijk programma samengesteld met een viergangendiner en livemuziek. Daarnaast presenteren we ons jubileumboek, waarin we getuigenissen, recepten en foto's van de afgelopen jaren hebben verzameld. Dit boek maakt het rijke erfgoed van de Italiaanse gemeenschap in Limburg toegankelijk voor een breder publiek.

Labels
Algemeen
Verenigingen

« Terug

Archief > 2024

oktober

juli

juni

mei

maart

februari

januari

Sluiten