Waarom voor Europa stemmen? - Internationaal Comité

Nieuws

Hier vind je een overzicht van alle nieuwtjes van onze partners en verenigingen.

Volg ons!

Blijf op de hoogte van onze nieuws en activiteiten en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Waarom voor Europa stemmen?

verkiezingen2024IC3.jpgmaandag, 27 mei 2024 14:00

Door Hakan Kiliç

Van 6 tot en met 9 juni 2024 hebben Europeanen de kans om te stemmen tijdens de Europese verkiezingen. Dit is een belangrijk moment waarop we samen beslissen over de toekomst van de Europese Unie.

Stemmen heeft invloed op veel mensen. De wetten die worden gemaakt in het Europees Parlement zijn van belang voor ons allemaal. Je stem bepaalt wie jou vertegenwoordigt en welke richting we opgaan bij het oplossen van problemen. De EU heeft regels die direct invloed hebben op ons dagelijks leven.

Enkele voorbeelden:

  • Sociale media: Dankzij de EU kan je algoritmes uitzetten die bepalen wat je te zien krijgt. Gezondheid: De EU verbiedt reclame voor tabak en promoot gezond eten. Consumentenbescherming: EU-regels zorgen ervoor dat je minstens 2 jaar garantie hebt op elektronica.
  • Opladers: Binnenkort komt er een universele oplader dankzij de EU, zodat je niet meer voor elk merk een andere oplader nodig hebt.
  • Online shoppen: Als je iets uit een ander EU-land koopt, betaal je geen extra kosten.

Hoe deze landen samenwerken, kan een verschil maken bij grote problemen die de grenzen overstijgen, zoals:

  • Klimaatverandering: De opwarming van de aarde treft ons allemaal en vervuiling stopt niet bij de grens. De EU probeert wereldwijd voorop te lopen in het streven naar een klimaat neutrale toekomst.
  • Migratie: Het aantal vluchtelingen wereldwijd groeit elk jaar. Een goede aanpak op lange termijn begint met samenwerking binnen Europa.

De EU als wereldmacht: Hoe de EU reageert op internationale conflicten hangt af van Europees beleid. Ook de manier waarop de EU aan ontwikkelingssamenwerking doet, wordt hierdoor beïnvloed.

Ongelijkheid: Non-discriminatie en gelijkheid zijn belangrijke waarden van de EU.

In de maanden voor de verkiezingen delen alle partijen hun standpunten in hun partijprogramma's, ook over de onderwerpen hierboven.Kortom, door te stemmen bij de Europese verkiezingen steunen we onze democratie en bepalen we mee hoe onze samenleving eruitziet.

Labels
verkiezingen

« Terug

Sluiten