Wat is blanco stemmen? - Internationaal Comité

Nieuws

Hier vind je een overzicht van alle nieuwtjes van onze partners en verenigingen.

Volg ons!

Blijf op de hoogte van onze nieuws en activiteiten en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Wat is blanco stemmen?

verkiezingen2024IC5.jpgmaandag, 27 mei 2024 14:15

Door Hakan Kiliç

Stemmen zonder iets aan te kruisen op het stembiljet wordt een blanco stem genoemd. Dus je gaat wel naar het stemhokje op de dag van de verkiezingen, maar je laat het stembiljet leeg. Het is toegestaan om blanco te stemmen, het is niet illegaal of verkeerd.

 

Wat gebeurt er dan met blanco stemmen?

Niet veel.Blanco stemmen worden niet meegerekend bij het verdelen van zetels in het parlement. Eigenlijk laat je andere kiezers beslissen welke partijen en kandidaten veel of weinig stemmen krijgen.Maar als er meer kiezers blanco stemmen, zijn er minder stemmen nodig voor een zetel. Omdat de blanco stemmen niet worden meegeteld, hebben de geldige stemmen meer invloed.

Stel, er zijn 100 mensen die mogen stemmen.

40 mensen kiezen voor partij A, 20 voor partij B en 10 voor partij C. Dan krijgt partij A 40% van alle stemmen, partij B 20% en partij C 10%. Maar als er 15 mensen van de 100 blanco of ongeldig stemmen, zijn er geen 100 geldige stemmen meer, maar 85. Dan krijgt partij A 47% van alle geldige stemmen, partij B 24% en partij C 12%. Hierdoor hebben partij A en partij B een hoger percentage van alle geldige stemmen, wat betekent dat hun stemmen meer invloed hebben dan als er 100 geldige stemmen zouden zijn geweest.

 

En wat is een ongeldige stem dan?

Je stemt ongeldig als je vakjes aankruist van verschillende lijsten of van kandidaten uit verschillende lijsten. Je kunt alleen op papier een ongeldige stem uitbrengen, niet digitaal.

Labels
verkiezingen

« Terug

Sluiten