Meer onderwijskansen voor 780 Nepalese kinderen dankzij steun van Namaste Nepal België - Internationaal Comité

Nieuws

Hier vind je een overzicht van alle nieuwtjes van onze partners en verenigingen.

Volg ons!

Blijf op de hoogte van onze nieuws en activiteiten en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Meer onderwijskansen voor 780 Nepalese kinderen dankzij steun van Namaste Nepal België

411180385_7217098568301425_790952440158371738_n (2).jpegdonderdag, 18 januari 2024 15:04

PROJECT DOLPA - Voor de 5 keer reist de vereniging naar Nepal om schoolkinderen een duwtje in de rug te geven. Een 10-tal basisscholen in het discrit Dolpa ontvingen allerlei schoolhulpmiddelen

Door IC Limburg

Zo’n 650 kilo studieboeken, lesmaterialen, informatieposters, schriftjes, wereldatlassen, verzorgingsproducten, EHBO-kits, medicijnen en sportmaterialen werden voor 780 leerlingen aangekocht in Kathmandu, vervoerd naar Nepalgunj en vervolgens naar Juphal in Dolpa-district.

Bij OLE-Nepal (Open Learning Exchange) werd voor elke school werd een E-library aangekocht met TV-screen, server, router, wireless mouse en keybord. Dankzij deze digitale bibliotheek kan het onderwijsniveau aanzienlijk verbeterd worden. Er werden ook lokale leerkrachten opgeleid, zodat ze de nieuwe lesmiddelen goed kunnen introduceren in de plaatselijke scholen in dit Himalaya-district. De kleuterklassen van scholen werden voorzien van stevige vloermatten, zodat de kleintjes comfortabeler de activiteiten kunnen beleven.

De totale kostprijs van deze hulpactie, de grootste die de vereniging deed, bedroeg 15.900€. Alle materialen kwamen via wegtransport, deels via luchttransport, veilig en wel terecht in Dolpa. Ze werden op een feestelijke wijze overhandigd aan de kinderen en de schoolverantwoordelijken!

Het “Dolpa-2023 project” bracht de kinderen vreugde en hoop en werd de weg vrijgemaakt voor een betere toekomst. Dit project was allerbest, mede dankzij de steun van velen. De schoolkinderen van “De Linde” in Pelt en de studenten van het Agnetencollege in Peer, zamelden via een sponsorloop en de verkoop van Fairtrade-producten een significante financiële steun. Dank aan alle “spaghetti-eters” en sympathisanten van Wijchmaal en omstreken, aan de Stad Peer en het Internationaal Comité voor de steun aan dit project. Hun empathie en enthousiasme hebben ertoe bijgedragen dat de kinderen in Dolpa essentiële en modernere leermiddelen kregen, waardoor deuren worden geopend naar een betere toekomst. Ik wil hier ook benadrukken dat zonder de inspanningen van onze Nepalese collega’s een hulpproject als dit onmogelijk te realiseren is. Bovendien hebben die inspanningen geleid tot allerbeste vriendschappen met wederzijds enthousiasme en respect! Daarom erkentelijkheid ten aanzien van onze Nepalese vrienden Niraj Joshi, Sudip Dhamala, Bamshaj Poudel, Suraj Karki en Nikesh Bogati die, samen met het Belgische team (Guido, Ludo, Filip, Rudi, Sigrid, Stef en Ronnie), dit project met heel hun hart tot een geslaagd einde brachten.

De woorden van collega’s Suraj en Niraj zijn veelbetekenend: “Wij zijn enorm dankbaar dat wij deel mogen uitmaken van deze betekenisvolle onderneming en dat zou niet mogelijk zijn zonder uw genereuze steun en begeleiding. Jouw toewijding aan het verbeteren van de levens van de kinderen in Dolpa is inspirerend en wij voelen ons bevoorrecht om aan jouw doel te kunnen bijdragen. De ervaring van het reizen naar Dolpa en het zien van de vreugde op de gezichten van zowel kinderen als volwassenen, toen zij deze hulpmiddelen ontvingen, is iets dat ons voor altijd zal bijblijven. Het is fijn om lid te mogen zijn van “Namaste Nepal-België”.

“Samaanta Foundation”.

250€ werd geschonken aan de Samaanta Foundation. Deze organisatie is een initiatief dat perspectieven biedt voor hoger onderwijs aan studenten met een arme sociaaleconomische achtergrond. Het geeft beurzen aan verdienstelijke studenten om hun onderwijs- en aanverwante kosten te dekken en helpt een gunstig klimaat te creëren waarin de “fellows” kunnen slagen op school en daarbuiten.

NATHM - Academy of Tourism and Hotel Management.

Guido Van Briel werd uitgenodigd door de directie van de Academy of Tourism and Hotel Management - NATHM (Universiteit-Kathmandu). Hij sprak er 130 studenten van BTTM (Bachelor of Travel and Tourism Management) - 6de semester toe. Guido deelde er zijn ervaringen in Nepal en hoe hij de natuurlijke en culturele schoonheid van Nepal beleefde. Hij zei dat Nepal een mysterieuze parel is aan de voet van de magische Himalaya. Via een PowerPointpresentatie benadrukte Guido dat het toerisme één van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor Nepal is en dat het bestrijden van armoede, kinderarbeid, afvalbeheer en verkeersbeheer dringende uitdagingen zijn. Op dezelfde manier zei hij dat de jeugd de plicht heeft om de corruptie uit de samenleving te elimineren. Uiteraard werden ook de hulpacties sinds 2015 toegelicht en werd het project Dolpa-2023 besproken!

20231121_182621[15246]   410524868_3483228645324975_7011111223506963672_n

Labels
Algemeen
O3
Solidariteit

« Terug

Sluiten