In het onderwijs moeten alle kinderen zich thuis voelen en zichzelf kunnen zijn. - Internationaal Comité

Nieuws

Hier vind je een overzicht van alle nieuwtjes van onze partners en verenigingen.

Volg ons!

Blijf op de hoogte van onze nieuws en activiteiten en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

In het onderwijs moeten alle kinderen zich thuis voelen en zichzelf kunnen zijn.

Jan & Hania_vaag.pngdonderdag, 18 januari 2024 14:25

Dat is een basisvoorwaarde voor gelijke onderwijskansen
Interview met Jan en Haida van de ouderraad - GENK

Door IC Nationaal

Hoe werken jullie aan gelijke onderwijskansen?

“De basis van een goede ouderraad is een goede verstandhouding en een open houding. We vertrekkenvanuit de meerwaarde van diversiteit binnen de ouderraad. Diversiteit betekent dat we met andere geloofsovertuigingen, rituelen en culturele verschillen kunnen omgaan. Daarom creëren we ruimte, zodat alle vragen gesteld kunnen worden. We leren veel van mekaar en we maken heel bewuste keuzes om iedereen te betrekken bij de activiteiten.”

Hoe zorgen jullie dat kinderen beter kunnen leren?

“We werken samen met de school om de communicatie te vergemakkelijken. We hebben bijvoorbeeld klassikaal opgezette WhatsApp-groepen voor ouders. Zo blijven ze met elkaar in contact en kunnen ze een netwerk uitbouwen. Bovendien verlagen we op die manier ook de drempel naar sociale en vrijetijdsparticipatie.”

Wat zijn jouw ervaringen als vrijwilliger met het onderwijs?

“In het onderwijsmoeten alle kinderen zich thuis voelen en zichzelf kunnen zijn. Ze moeten er ondersteuning krijgen volgens hun behoeften. Dat is een basisvoorwaarde voor gelijke onderwijskansen. Ook de band tussen leerkracht, kind en ouders speelt daarbij een belangrijke rol.”

Wat kan beter of anders in het onderwijs? Waar liggen de pijnpunten? Waar ligt een sleutel tot de oplossing en de vooruitgang?

“Het onderwijssysteem is weinig veranderd. Door gebrek aan diversiteit op school krijgen kinderen die anders zijn sneller een stempel. De oplossing ligt in open communicatie, vragen durven stellen, bewust keuzes maken en iedereen bij de zaak betrekken. Het onderwijssysteem moet ruimte maken voor nieuwe perspectieven.” 

Jan en Hania

Labels
Algemeen
O3

« Terug

Sluiten