Ferragosto: een eeuwenoude Italiaanse traditie van feest en samenzijn - Internationaal Comité

Nieuws

Hier vind je een overzicht van alle nieuwtjes van onze partners en verenigingen.

Volg ons!

Blijf op de hoogte van onze nieuws en activiteiten en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Ferragosto: een eeuwenoude Italiaanse traditie van feest en samenzijn

poolside-barbecue-party-with-sizzling-grills-delicious-aromas-casual-summer-vibes.jpgdinsdag, 25 juni 2024 16:05

Door IC Limburg

Stel je voor: het is een warme zomerdag in Italië op 15 augustus. De lucht is blauw, de zon schijnt fel, en overal om je heen hoor je het gelach van mensen en de klanken van feestelijke muziek. Het is Ferragosto, een van de meest geliefde feestdagen in Italië.

De oorsprong van Ferragosto gaat heel ver terug in de tijd, naar 18 voor Christus. Destijds werd de feestdag ingevoerd door keizer Augustus. Hij noemde het "Feriae Augusti", wat zoveel betekent als "de rustdagen van Augustus". Het was een periode waarin mensen en dieren op de boerderij een welverdiende rust kregen na de zware oogsttijd. Iedereen kwam samen om te vieren dat het harde werk erop zat en om nieuwe energie op te doen voor het volgende seizoen.

Maar de geschiedenis van Ferragosto stopte daar niet. In de 7e eeuw na Christus kreeg de feestdag ook een religieuze betekenis. Het werd gekoppeld aan Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, de dag waarop Maria, de moeder van Jezus, volgens de katholieke traditie met lichaam en ziel door God in de hemel werd opgenomen. Hierdoor kreeg Ferragosto een dubbele betekenis: een feest van rust en dankbaarheid, en een religieuze herdenking.

Vandaag de dag is Ferragosto nog steeds een van de belangrijkste feestdagen in Italië. Op deze dag komt het hele openbare leven vrijwel tot stilstand. Winkels zijn gesloten, en mensen hebben vrij van werk. In vrijwel alle dorpen en steden worden grote feesten georganiseerd. Er zijn processies waarbij mensen door de straten trekken, vaak met standbeelden van Maria die versierd zijn met bloemen. Deze processies worden begeleid door muziek en zang, wat zorgt voor een feestelijke en bijzondere sfeer.

Na de processies komen families en vrienden samen om uitgebreid te eten. Buffetten vol met heerlijke Italiaanse gerechten worden klaargemaakt. Denk aan pasta’s, verse salades, gegrilde groenten en heerlijke desserts. Iedereen geniet van het eten en elkaars gezelschap. Vaak wordt er ook muziek gespeeld en gedanst.

De dag eindigt vaak met een groot dorpsfeest. Mensen verzamelen zich op het plein, waar er vaak vuurwerk wordt afgestoken. De lucht wordt verlicht met kleurrijke explosies, en het gelach en de vreugde van de mensen vullen de straten. Het is een moment van samenkomen, genieten en het vieren van het leven.

Ook buiten Italië, zoals in Casa Papa Giovanni in Genk, houden mensen deze traditie in ere. Hier vieren we Ferragosto met een heerlijke maaltijd, muziek en vooral veel gezellig samenzijn. Het is een kans om de zuiderse sfeer te proeven en even deel uit te maken van deze prachtige Italiaanse traditie.

Dus, als je ooit de kans krijgt om Ferragosto te vieren, grijp die dan met beide handen aan. Het is een feest dat je hart verwarmt en je laat genieten van het leven, net zoals de Italianen dat al eeuwen doen.



Ontdek Ferragosto 2024: klik op de flyer om te vergroten

ferragosto

Labels
Algemeen

« Terug

Sluiten