Europa's inzet voor gendergelijkheid bij de Roma jongeren - Internationaal Comité

Nieuws

Hier vind je een overzicht van alle nieuwtjes van onze partners en verenigingen.

Volg ons!

Blijf op de hoogte van onze nieuws en activiteiten en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Europa's inzet voor gendergelijkheid bij de Roma jongeren

BannerArtikelMichaela.pngdinsdag, 25 juni 2024 15:35

Door IC Nationaal

Michaela, een gedreven IC-projectmedewerker voor het GEAR-project (Gender Equality and Anti-discrimination for Roma), neemt ons mee op een reis door haar avonturen in het streven naar gendergelijkheid en het bestrijden van discriminatie binnen de Roma-gemeenschap. Met een missie in haar hart, gelooft ze om obstakels te overwinnen en verandering te brengen.

In haar rol als projectmedewerker focust Michaela zich vooral op het betrekken van jongeren binnen de gemeenschap. Ze organiseert activiteiten en gesprekken, en zorgt voor de administratie en rapportage. Als (half) Roma voelt Michaela diep het onrecht wanneer een Romameisje, zelf geboren en getogen in België, wordt vernederd vanwege haar geslacht. Ze gelooft dat haar betrokkenheid bij het project kan helpen dit trauma te doorbreken en op te komen voor de rechten en waardigheid van Roma-meisjes.

Maar ze stuit op obstakels. Het grootste obstakel is het diepgewortelde vooroordeel tegen de Roma-gemeenschap in veel EU-landen. Voor Michaela is het hartverscheurend om te zien hoe kinderen en jongeren worden gescheiden in scholen, met aparte Roma-scholen en -klassen, vooral in landen als Bulgarije.

Een van de meest opmerkelijke ervaringen bracht Michaela en een groep jongeren naar Roemenië. Samen met jongeren uit Bulgarije en Italië kwamen ze samen voor een ontmoetingsmoment in Sibiu. Hier lanceerde ze de creatie waar ze maanden aan werkten, AmoRadio, een radio platform waar Roma-jongeren uit verschillende landen kunnen samenwerken en hun stem kunnen laten horen.

Tijdens hun verblijf in Roemenië kregen de jongeren workshops over radioproductie en namen ze deel aan diverse activiteiten waarbij ze de kans kregen om te communiceren in verschillende Roma-dialecten. Het was een ervaring vol emoties en muziek, waarbij de verschillen en overeenkomsten tussen de jongeren uit verschillende landen duidelijk werden.

Voor Michaela zijn er nog veel uitdagingen. Ze wil de traditionele rollen binnen de Roma-cultuur doorbreken, vooral voor jongens, en hen leren dat vrouwen meer zijn dan alleen een moederfiguur of iemand die thuis moet blijven. En ze blijft Romameisjes ondersteunen om op te komen voor hun rechten en hun eigen waarde te zien.

Haar hoop reikt verder. Ze hoopt dat de Roma-gemeenschap meer steun en begrip zal krijgen vanuit Brussel en de EU, en dat er meer projecten en medewerkers zullen zijn om de integratie van de Roma-gemeenschap te bevorderen. Met vastberadenheid en passie blijft Michaela zich inzetten voor een toekomst waarin gendergelijkheid en respect voor de Roma-cultuur vanzelfsprekend zijn.

 Het GEAR-project richt zich op gendergelijkheid en het bestrijden van discriminatie bij Roma-jongeren. Roma vormen naar schatting de grootste etnische minderheid in Europa en staan bloot aan aanzienlijke kwetsbaarheid voor armoede, sociale uitsluiting en discriminatie. Vooral Roma-vrouwen die trouwen en gezinnen stichten, ervaren op jonge leeftijd extreme armoede, uitsluiting en discriminatie, wat hun achterstand verder vergroot. Ze blijven op gebieden zoals onderwijs, werkgelegenheid en gezondheidszorg slechtere omstandigheden ervaren dan de rest van de bevolking. Bovendien dragen Roma-vrouwen de meeste verantwoordelijkheden voor het gezinsbeheer. Deze structurele ongelijkheid wordt versterkt door sociale verwachtingen en stereotypen binnen en buiten de Roma-gemeenschappen.

Labels
Algemeen

« Terug

Sluiten