Hoe zit het met de Europese Stemregels? - Internationaal Comité

Nieuws

Hier vind je een overzicht van alle nieuwtjes van onze partners en verenigingen.

Volg ons!

Blijf op de hoogte van onze nieuws en activiteiten en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Hoe zit het met de Europese Stemregels?

verkiezingen2024IC2.jpgmaandag, 27 mei 2024 13:45

Door Hakan Kiliç

Bij de Europese verkiezingen van 2024 geldt een belangrijke regel: je mag niet twee keer stemmen of jezelf dubbel kandidaat stellen. Dit betekent dat als je stemt voor kandidaten uit het land waar je woont, je niet ook mag stemmen voor kandidaten uit je eigen land. En andersom, als je stemt voor kandidaten uit je eigen land, mag je niet ook stemmen voor kandidaten uit het land waar je woont.

Stel je voor dat je in Nederland woont, maar ook de Belgische nationaliteit hebt. Als je gaat stemmen, moet je kiezen of je stemt voor Nederlandse kandidaten of Belgische kandidaten voor het Europees Parlement. Je mag niet voor beide stemmen, zelfs als je twee nationaliteiten hebt.

Dit geldt ook voor andere Europeanen die in België wonen. Bijvoorbeeld, je hebt de Italiaanse nationaliteit en woont in België. Dan kies je ook hier of je voor Belgische kandidaten of Italiaanse stemt.


Kortom je kan maar één stem uitbrengen vanuit je land van herkomst of het EU-land waar je woont. Dit is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat mensen maar één keer kunnen stemmen en voorkomt dat je dubbel invloed hebben op de verkiezingen.

Labels
verkiezingen

« Terug

Sluiten