De tweede golf van corona/covid19 is een feit - Coronamaatregelen in verschillende talen - Internationaal Comité

Nieuws

Hier vind je een overzicht van alle nieuwtjes van onze partners en verenigingen.

Volg ons!

Blijf op de hoogte van onze nieuws en activiteiten en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

De tweede golf van corona/covid19 is een feit - Coronamaatregelen in verschillende talen

beeldFB (3).jpgdinsdag, 28 juli 2020 16:13

Sinds enkele weken laait het virus in België weer op, en dit in alle hevigheid.
Op maandag 27 juli besliste de nationale veiligheidsraad tot het verstrengen van de maatregelen.
Verschillende lokale besturen voeren ook regels in met betrekking tot sociale contacten en het dragen van mondmaskers. En in de provincie Antwerpen zijn nog strengere maatregelen genomen.

Door Koen De Mesmaeker

Naar de verschillende talen (en Español - In italiano - بالعربية - на русском - w języku polskim - en Français - në gjuhën shqipe - Türkçe - in English).

Het Internationaal Comité raadt haar verenigingen dan ook aan om uiterst voorzichtig te zijn met betrekking tot het organiseren van activiteiten. Activiteiten die in een binnenruimte plaatsvinden raden wij ten stelligste af al zijn ze niet overal verboden.

Wil je activiteiten in de open lucht organiseren informeer u dan grondig over de geldende regels van de Federale, Vlaamse, maar zeker ook de lokale overheid. Volg die goed op, de boetes kunnen hoog zijn en moeten jullie dan zelf dragen!!! Bij twijfel, vraagt het na bij uw contactpersoon bij het IC.

Dit zijn de belangrijkste regels afgesproken op maandag 27 juli:

 • Vanaf woensdag 29 juli mag uw sociale bubbel nog maar uit dezelfde 5 personen bestaan. Dit voor de komende vier weken en voor een heel gezin, dus niet meer per individu. Kinderen jonger dan twaalf zijn niet opgenomen in deze telling. Die 5 personen zijn mensen bovenop uw gezin.
 • Niet-begeleide bijeenkomsten zoals familie- of vriendenbijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal 10 personen (kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend). Deze limiet geldt ook voor recepties en banketten.
 • Evenementen die een groot publiek trekken zijn beperkt tot een maximum van 100 personen binnen en 200 personen buiten, waarbij verplicht een mondmasker moet worden gedragen.
 • Telewerk wordt waar mogelijk sterk aanbevolen om te veel contact tussen collega’s te vermijden.
 • Boodschappen moet je terug alléén doen (of vergezeld van een minderjarige die onder hetzelfde dak woont of een persoon die hulp nodig heeft), maximum 30 minuten.

Hou het nieuws over corona in de gaten op:
https://www.info-coronavirus.be/nl/

In de provincie Antwerpen zijn bovenop de maatregelen van de nationale veiligheidsraad nog extra maatregelen genomen:

Welke maatregelen gelden voor het volledige grondgebied van de provincie Antwerpen?

 • In de provincie geldt een avondklok in die zin dat het openbaar sociaal leven stopt tussen 23.30 en 6.00 uur. Iedereen moet thuis zijn tussen 23.30 en 6.00 uur, tenzij voor noodzakelijke verplaatsingen (naar het werk, het ziekenhuis…). Cafés en restaurants sluiten om 23.00 uur.
 • Mondneusmaskers. In provincie Antwerpen is iedereen boven 12 jaar verplicht om een mondneusmasker te dragen op het publiek domein én op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd. Deze verplichting geldt niet tijdens het nuttigen van eten en drinken en in de private sfeer (thuis)
 • In alle cafés en horecazaken moet de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de gezelschappen altijd gegarandeerd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een fysieke afscheiding. Individuele registratie is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken moeten deze gegevens gedurende 4 weken worden bijgehouden.
 • In restaurants en cafés wordt het gezelschap aan een tafel beperkt tot een strikt maximum aantal personen of tot een gezelschap dat bestaat uit leden van hetzelfde gezin.
 • Voor markten gelden dezelfde regels als voor winkels: geen ‘funshoppen’: u gaat alleen naar de markt of slechts in het gezelschap van minderjarige kinderen of uw begeleider wanneer u hulpbehoevend bent, en niet langer dan 30 minuten.
 • Kramen die ingericht zijn als een horecagelegenheid zijn niet toegelaten op markten.
 • Telewerk wordt verplicht, behalve wanneer dit volstrekt onmogelijk is.
 • Individuele contactsporten worden verboden. Ploegsporten zijn verboden voor sporters boven de 18 jaar.

In de meest getroffen zone (stad Antwerpen, Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle en Hemiksem, Rumst) worden daarenboven nog bijkomende maatregelen genomen.

 • Alle evenementen en feesten zijn ten strengste verboden, feestzalen sluiten.
 • Alle fitnesscentra sluiten.

Nieuws over corona in de provincie Antwerpen vind je op:

https://www.cathyberx.be/nieuws.masterdetail.html/p_detail_url/nl/cathy-berx/nieuws/bijkomende-maatregelen-antwerpse-crisiscel.html

Het is altijd goed om de 5 gouden regels om altijd in het achterhoofd te houden. Opgelet!

 • De hygiëneregels blijven essentieel. Dat betekent: handen wassen en geen hand geven of kussen bij een begroeting.
 • Activiteiten vinden het liefst buiten plaats. Als dat niet kan, moet de ruimte voldoende verlucht worden.
 • U moet extra voorzorgsmaatregelen nemen als u mensen uit de risicogroep ziet.
 • De afstandsregels blijven van toepassing, behalve voor mensen uit uw eigen huishouden en de 5 personen in uw uitgebreide bubbel en kinderen jonger dan 12.
 • U mag nauwer contact hebben met 5 personen. Deze groep is vast en verandert niet.

Vertaling maatregelen in de verschillende talen:

in het Nederlands

in het Spaans - en Español

in het Italiaans - In italiano

in het Arabisch - بالعربية

in het Russisch - на русском

in het Pools - w języku polskim

in het Frans - en Français

in het Albanees - në gjuhën shqipe

in het Turks - Türkçe 

in het Engels - in English

Labels
Algemeen
Corona

« Terug

Sluiten