Persbericht: Laatste kans om Amerikaanse toestanden te voorkomen - Internationaal Comité

Nieuws

Hier vind je een overzicht van alle nieuwtjes van onze partners en verenigingen.

Volg ons!

Blijf op de hoogte van onze nieuws en activiteiten en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Persbericht: Laatste kans om Amerikaanse toestanden te voorkomen

blacklivesmatter-zwartwit-banner.jpgvrijdag, 05 juni 2020 12:58

350 sociaal culturele organisaties van mensen met een migratieachtergrond, verenigd in het Internationaal Comité vzw, zijn diep verontwaardigd over de gebeurtenissen in de Verenigde Staten waar mensen met een etnisch culturele achtergrond blijvend slachtoffer zijn van achterstelling en raciaal geweld. Dat dergelijke structurele discriminatie en onredelijk geweld door politiediensten levensbedreigend kan zijn werd in de zaak Floyd andermaal aangetoond.

Door Koen De Mesmaeker

blacklivesmatter-zwartwit-banner.jpg

Etnische profilering en dito registratie is in België door de wetgever niet toegestaan, vandaar dat wij ons niet over excessief gedrag door politiediensten willen uitspreken. Maar het feit dat meer dan 66% van de Belgische gevangenispopulatie uit ‘personen met een vreemde nationaliteit’ bestaat, duidt in de richting dat ook in België afkomst een belangrijke trigger is bij optreden en aandacht door de politiediensten en in de rechtsgang. We verwerpen het geweld dat jongeren in sommige Vlaamse steden en Brussel soms gratuit ontplooien, maar de stijgende spanningen en confrontaties tussen politie en jongeren zijn wel een symptoom dat we ook in België niet ver verwijderd zijn van een escalatie.

De statistieken liegen er niet om! Mensen met een andere etnisch-culturele achtergrond zijn prominent aanwezig op vlak van sociale achterstelling, discriminatie op de arbeids- en huisvestingsmarkt, (kinder)armoede, onderwijsachterstand en vroegtijdig schoolverlaten. Dat is niet anders dan in de VS. Ook onze samenleving draagt alle kiemen in zich die kunnen leiden naar sociale onrust en een dreigende spiraal van geweld en tegengeweld.

Het Internationaal Comité roept alle beleidsniveaus op om de nodige initiatieven te nemen om de oorzaken van achterstelling aan te pakken. In tijden van corona dreigt de aandacht voor mensen met een migratieachtergrond, die bijzonder hard getroffen werden door de maatregelen (tijdelijke werkloosheid, afstandsonderwijs, psychische belasting door krappe en ongezonde huisvesting) ondergesneeuwd te worden aan de algemene maatregelen.

Discriminatie en agressie tegenover mensen met een migratieachtergrond, door burgers en ordediensten, is niet relatief maar dagelijkse realiteit. Toepassing van de bestaande regelgeving, effectieve vervolging tegen discriminatie, uitsluiting en geweld kan Amerikaanse toestanden voorkomen en bijdragen aan een echte inclusieve samenleving.

Het Internationaal Comité en haar 350 verenigingen reiken de hand naar beleidsmakers om in dialoog te gaan, als partner en ervaringsdeskundigen, om effectieve maatregelen en initiatieven te ontwikkelen die sociale ongelijkheid, discriminatie en agressie wegwerken.

Voor meer informatie: Koen De Mesmaeker, directeur IC, +32 477 297 407

Labels
Algemeen
Discriminatie
Racisme

« Terug

Sluiten