Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2022 - Internationaal Comité

Nieuws

Hier vind je een overzicht van alle nieuwtjes van onze partners en verenigingen.

Volg ons!

Blijf op de hoogte van onze nieuws en activiteiten en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2022

Armoede en Sociale uitsluitingwoensdag, 21 december 2022 11:00

Door Iris Blomme

Het risico om in armoede te belanden is in 2021 gedaald. Dat staat in het Armoede-jaarboek. 1 op de 8 Belgen leeft volgens dat rapport in een gezin in armoede. Hun inkomen ligt lager dan de armoederisicogrens. Maar de groep die het moeilijk heeft om rond te komen, is waarschijnlijk veel groter. Download het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2022 gratis via de publicaties op onze website.

In dit 31ste Jaarboek kijken we niet alleen naar de armoedesituatie in België, maar verruimen we onze blik naar mondiale mechanismen die armoede en ongelijkheid creëren en in stand houden. Een duidelijke doorwerking van mondiale armoede en ongelijkheid zien we wanneer we ons focussen op de link tussen migratie en armoede, het themadeel van dit boek. Wat zijn de verwachtingen en percepties van migranten over België? Welke grenzen stelt ons land aan migratie? Hoe gaan migranten, lokale besturen en organisaties met die grenzen om? Het zijn enkele van de vragen waarop dit boek een antwoord zoekt. 

Ook meer algemene analyses over armoede, sociale uitsluiting en ongelijkheid komen aan bod. Een greep uit de bijdragen: wat kan de filosofie ons vertellen over sociale ongelijkheid? Hoe verandert het beeld van armoede als we rekening houden met vermogens en schulden? Hoe groot is de non-take up van bepaalde uitkeringen? En kunnen ‘zorgzame buurten’ van betekenis zijn voor mensen in armoede? 

Vanuit het werkveld komt 11.11.11 aan het woord over internationale solidariteit. Tot slot ontbreekt ook dit jaar geen cijfermatig overzicht van armoede en sociale uitsluiting.

Boek lezen?

Een hardcopy van het Jaarboek kan je bestellen via uitgeverij acco. Je kan het Jaarboek ook gratis digitaal downloaden onderaan deze pagina. 

Redactie: Jill Coene, Tuur Ghys, Bernard Hubeau, Sarah Marchal, Peter Raeymaeckers, Roy Remmen, Wouter Vandenhole, Gert Van Hecken & Lore Van Praag

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Jaarboek Armoede en sociale uitsluiting12,8 MBapplication/pdfdownload
Labels
Algemeen
Solidariteit
Zorg en gezondheid

« Terug

Sluiten