Ouderkracht - Opvoeden is een duobaan - Internationaal Comité

Ouderkracht - Opvoeden is een duobaan

Een denkdag over de rol van vaders en moeders met een migratieachtergrond bij de opvoeding van kinderen.

Ouderkracht - Opvoeden is een duobaan

Ouderkracht: Opvoeden is een duobaan!

Een denkdag over de rol van vaders en moeders met een migratieachtergrond bij de opvoeding van kinderen.

In de meeste culturen wordt voor de opvoeding van de kinderen vooral gekeken naar de moeder. Zij is degene die het kind ter wereld brengt, voedt en instaat voor de zorg en affectie. De vaderrol concentreert zich dan weer voornamelijk voor het zorgen voor inkomen en de verdediging van het gezin. 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in het multiculturele verenigingsleven vooral moedergroepen actief zijn. En het moet gezegd, moeders ervaren veel steun en kracht door hun ervaringen en problemen te delen met lotgenoten. Ze verzamelen goede tips en tricks om hun kinderen het beste te kunnen bieden. 

Maar kinderen hebben ook vaders nodig, als rolmodel, als iemand die bij hen is als ze opgroeien, die met hen speelt en sport. Helaas staan vaders er al te vaak alleen voor. Past het niet binnen de heersende machocultuur zich kwetsbaar op te stellen en wordt er met andere vaders maar zelden gesproken over wat het betekent vader te zijn. Of over leuke en minder leuke momenten die ze beleven met hun kinderen.

Stilaan komt er echter verandering en ontstaan er initiatieven waar vaders samen komen, zich organiseren en samen nadenken over hoe ze hun vaderrol een goede invulling kunnen geven.

Het Internationaal Comité vzw heeft samen met Avansa vzw het initiatief genomen om het project ‘Vaderkracht’ op te starten. Een enthousiaste groep van vaders neemt hieraan deel.  Ook in Nederland bestaan er moedergroepen, en recent ook vadergroepen. Er beweegt dus iets. En dat willen we een duwtje in de rug geven op de denkdag: Ouderkracht: Opvoeden is een duobaan. Een dag dat we vaders en moeders stil laten staan bij het samen opvoeden van hun kinderen en hen in dialoog brengen hierover.

Ouderkracht

PROGRAMMA

 • 09:30          Onthaal en registratie

 • 10:00          Welkomstwoord Karim Bachar, schepen bevoegd voor gelijke kansen, integratie en inburgering en samenlevingsopbouw in Antwerpen.

 • 10:10          Foffi Mavrakis, Voorzitter Internationaal Comité vzw

 • 10:30          WERGROEPEN
  • Werkgroep 1: Vaders met een migratieachtergrond uit Nederland en Vlaanderen wisselen ervaringen uit over vader zijn en de rol die vadergroepen kunnen vervullen. Introductie door Driss Kaamouchi, Trias Pedagogica (NL) en Grigory Kulchinov, voorzitter Creatieve Club Voor Jongeren vzw
  • Werkgroep 2: Moeders met een migratieachtergrond wisselen informatie uit over hun werkingen in Nederland en Vlaanderen. Introductie door Touria Iharratane, voorzitster Hoop Kiel vzw, Antwerpen en Marouka Boulaghbage,, voorzitster Al Amal, Utrecht NL).

 • 12:00          LUNCH MET BROODJESMAALTIJD

 • 13:00          Ish Ait Hamou, voormalig danser, choreograaf, televisiepresentator en auteur. vertelt over opvoeden

 • 13:30          Naima Lafrarchi, juriste en onderwijskundige, bijzondere leermeester islam en deed onderzoek naar levensbeschouwelijke opvoedidealen 

 • 14:00          Stromend Overvecht Utrecht, wijkacademie: Over de ideale vader

 • 14:15          PAUZE

 • 14:45          PLENAIRE ZITTING: Hoe zien de deelnemers opvoeden als een duobaan

 • 16:00          Slottoespraak Wivina Van Der Steen, Vlaamse Overheid, Agentschap Binnenlands Bestuur, Team Gelijke Kansen

 • 16:15          Einde en gezellig napraten

PLAATS VAN DE DENKDAG: Vergadercentrum De Stroming, Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen

DEELNAME IN DE KOSTEN: 10 euro
overschrijven op rekeningnummer BE29 7845 4904 3264 - mededeling Ouderkracht + naam

Leden van het Internationaal Comité: Gratis

Inschrijven kan je doen via deze link naar het formulier. 

Sluiten