Internationaal Comité vzw - Nieuwsbrief
  Internationaal Comite   Online bekijken
Nieuwsbrief april 2023
       
 

Inhoudsopgave

 
 

Algemene informatie nationaal
Activiteiten & nieuws uit regio
Netwerkpartners organiseren
Oproepen
Nuttige informatie.

     
 
 

Algemene informatie

 
 
 
 
Vormingen IC in verschillende locaties

Eerste helft 2023
Het Internationaal Comité stelt met trots haar vormingsprogramma voor dat we voor de lidverenigingen en anderen uitgewerkt hebben.
Het programma is gericht op het versterken van verenigingen door hen kennis en instrumenten te geven zodat hun werking en activiteiten nog beter uitgebouwd kunnen worden.

Lees verder
 
       
 

Belangrijke deadlines voor vzw's

 
 

Herinnering: deadline aangifte patrimoniumtaks is 31 maart!
In februari kreeg je vzw een brief van de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën om de aangifte patrimoniumtaks te doen. Dat is verplicht voor elke vzw.
Vul het strookje in en stuur het voor 31 maart terug.
Heeft je vzw geen brief ontvangen? Contacteer dan het bevoegde kantoor.

Pas tijdig de statuten van je vzw aan
Bestond je vzw al op 1 mei 2019? Dan moet je ten laatste op 1 januari 2024 je statuten aanpassen aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV).
Die wijziging moet je publiceren in het Staatsblad. Vermijd extra kosten en combineer dit met bijvoorbeeld de publicatie van je nieuwe bestuursleden.

Leg je goedgekeurde jaarrekening 2022 neer bij de griffie
Liep het boekjaar 2022 van je vzw tot 31 december?
Maak dan je jaarrekening 2022 en begroting 2023 op.  Laat die ten laatste op 30 juni goedkeuren op je algemene vergadering. Leg de jaarrekening ten laatste 30 dagen na de goedkeuring neer bij de griffie.

Leden van de buurtsecretariaten (en verenigingen in Borgerhout) kunnen verschillende documenten opmaken via de digitale tool Assist.

     
 
 
 
Update corona maatregelen

Wat zijn de huidige maatregelen?
Vlaanderen
Wallonië
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Duitstalige gemeenschap

Lees verder
 
 
 

ACTIVITEITEN & nieuws uit LIMBURG

 
 
 
 
1/4 - 30/4 - Perspectief vzw expo in Nobody & Friends Antwerpen

Enkele kunstenaars van Perspectief vzw verruimen hun horizon.
Ze nemen deel aan een groepstentoonstelling in Galerij Nobody & Friends in Antwerpen, Volkstraat 62-64.
Van 1/4 tot en met 30/4/2023 kan u komen genieten van keramiek en schilderijen van Rita Vanelderen, Martin Oluwadiran, Carine Philippaerts en Nadine Debusscher. U kan er ook werk ontdekken van: Charlotte Forrier, Patrick Steens, Jan Stuer en Chris Vanderstraeten.
Een dagje Antwerpen met een streep kunst? Waarom niet?

Meer info
 
 
 
 
8/4 - 30/4 - Burnt, But not broken 9de editie

Perspectief vzw nodigt samen met de Stad Hasselt uit voor de 9de editie van
'Burnt, but not Broken' : 'Insight- Inzicht'
van 08.04 tot en met 23.04.2023 in het Poortgebouw van Abdijsite Herkenrode, Herkenrodeabdij 4, 3511 Hasselt
Een 90-tal kunstenaars toont recent werk: schilderijen, keramiek, glas, fotografie, grafiek, installaties, mixed media
De expo is alle dagen open, behalve maandag, van 13u tot 17u
De opening is op zaterdag 8 april 2023 om 19u op de derde verdieping.

Meer info
 
 
 
 
15/04 - Iftar met interreligieuze lezing

Iftar jij ook mee?
Op het programma staan onder andere een interreligieuze lezing, een Q&A en een iftar-maaltijd.
Start om 19u - zaal Wilgenveld, Maaseik.

Meer info & inschrijven
 
 
 
 
20/04 - Debat met Iftar - MC Attawasul & ACV

Op donderdag 20 april 2023 organiseert MC Attawassul vzw i.s.m. de jongeren van ACV Genk een groot debat over ‘Gemeenschap vormen in tijden van diversiteit’. Minister Bart Somers, prof. Mark Elchardus en Khalid Benhaddou doen mee. Het debat gaat door in De Crypte (Cryptenplein 1A , 3600 Genk) om 19u tot ongeveer 20.30. Daarna volgt een iftar-netwerkmoment

Meer info
 
       
 

Vereniging Universal Conclave lanceert app

 
 

logo-UCVZWIn fictie vechten helden tegen onwaarschijnlijke demonen en moordlustige 'bad guys'. In het echte leven is het soms niet duidelijk waar het kwaad zich schuilhoudt, daarom heeft Het Universeel Conclaaf vzw een app ontwikkeld om daar achter te komen! Ga op een avontuur, creëer je eigen verhaal, en debatteer over het lot van onze planeet op The Super Hero System

ENG:
In fiction, heroes fight unlikely demons and killer bad guys. In real life, it is sometimes not clear where evil is hiding, which is why The Universal Conclave vzw has developed an app to find out! Perform Quests, create your own, and debate the fate of our planet on The Super Hero System.
Discover The UC Lite app!

  Meer info over The UC    
 
 

ACTIVITEITEN & nieuws uit OOST-VLAANDEREN

 
 
 
 
4/4 - 11/4 - Start to yoga

Wil je graag kennismaken met yoga? Dan is deze korte intro reeks ideaal om te starten. Vijf dagen lang krijg je de kans om ondergedompeld te worden in de wondere wereld van de yoga. Je maakt kennis met de zonnegroet en je leert de basis ademhalingstechnieken.

Meer info
 
 
 
 
Koffie-stop vereniging PATZ

Elke maand organiseert vereniging "PATZ" een koffie-stop in het Internationaal Comité. Het doel van deze bijeenkomst is vrouwen de kans te geven elkaar te leren kennen, het sociale weefsel uit te breiden en gezellig samen te zijn. De koffie wordt gratis aangeboden, en elke keer zorgen de vrijwilligers van de vereniging voor heerlijk gebak. Het is een goede gelegenheid om verschillende onderwerpen te bespreken, of je Nederlands te oefenen.

Voor meer info: stuur een mailtje
 
 
 

Activiteiten & nieuws uit Antwerpen

 
 
 
 
21/04 - Overleg met verenigingen actief in borgerhout

We nodigen verenigingen actief in of een zetel hebben in Borgerhout en activiteiten doen/willen doen in Borgerhout - uit voor een gesprek op IC-kantoor (Bikschotelaan 232/01, 2140 Borgerhout) over hun noden en behoeften. Daarna zullen wij begin mei 2023 samen met hen in gesprek gaan met de districtsburgemeester van Borgerhout.
Broodjes worden voorzien.

Schrijf je in >
 
 
 
 
26/04 - Ontbijt en ontmoetingsmoment

Iedereen wordt op een bepaald moment geconfronteerd met kanker, bij zichzelf of bij een naaste of kennis. Kom op tegen Kanker biedt steun en zorg voor mensen die getroffen worden door kanker. In samenwerking met het Internationaal Comité Mechelenorganiseren we een lekker ontbijt om onze initiatieven voor te stellen.

Meer info
 
 
 
 
28/04 - Buurtfeest Deurne

IC-verenigingen uit Deurne geven op 28 april 2023 om 17u een buurtfeest in de sociale kruidenier Deurne. Daarmee willen zij in contact komen met de buurtbewoners en hun respectievelijke werkingen voorstellen. Verder willen zij hen laten proeven van de wereldkeuken. Het buurtfeest wordt voorafgegaan aan de boekpresentatie: "Hoe armoede de samenleving verscheurt" (2022).

Meer info
 
 
 

Activiteiten & nieuws uit Vlaams-Brabant

 
 
 
 
Vorming IC Vlaams-Brabant

22/04/2023 - Zakelijk beleid van jouw organisatie
Elke vereniging heeft inkomsten en uitgaven. Hoe ga je hiermee om? Hoe registreer je dat? Wat zijn de verplichtingen? En wat vertellen de cijfers over jouw organisatie.... Je krijgt een zicht op verschillende soorten contracten waarmee prestaties kunnen vergoed worden.

Meer info en inschrijven
 
 
 
 
Werken met Smartschool

Huis van het Kind Zaventem
Quinkenstraat, 1930 Zaventem
Gratis lessenreeks
Werkt de school van jouw kind met Smartschool?
Vind je dat moeilijk?

Meer info
 
 
 

ACTIVITEITEN en nieuws uit BRUSSEL

 
 
 
 
Vorming IC Brussel

29/04 - Omgaan met trauma
Wat is en hoe herken je trauma bij jezelf en anderen? Wat zijn tips en tricks om met trauma om te gaan? Deze workshop gaat in op zowel trauma bij kinderen en volwassen en besteed aandacht aan zelfzorg als je met trauma geconfronteerd wordt.

Meer info en inschrijven
 
 
 
 
Hulp bij aanmelden voor het secundair onderwijs

De aanmeldingsperiode voor middelbare scholen in Brussel voor het schooljaar 2023-2024 loopt tussen maandag 27 maart en vrijdag 21 april 2023.
Ouders kunnen tijdens open consultatiemomenten in Muntpunt terecht voor persoonlijke hulp bij de aan­mel­dings­pro­ce­du­re via inschrijveninbrussel.be

Meer info
 
 
 
 
8 - 9/04 - Des belles rencontres interculturelles

Rituel Pataxó & Thérapie Communautaire Intégrative et Systémique (TCIS) - l'A.E.T.C.I.S - BE a le plaisir de vous inviter à vivre leurs ateliers de soins communautaires avec Ubiraci Pataxó, guérisseur au sein de sa culture traditionnelle Pataxó/ Coroa Vermelha (Brésil) et formateur dans la Thérapie Communautaire Intégrative et Systémique (TCIS).

Meer info
 
 
 

Netwerkpartners organiseren

 
       
 

22/04 - Hasselt in de wereld

 
 

artificial-photography-mode-fashion-kleren-clothes-unsplashOntbijtsessie 100% SCHOON, over duurzame mode
Exact 10 jaar geleden stortte een kledingfabriek in Bangladesh in. Een dramatische gebeurtenis die leidde tot een ware Fashion Revolution. Een revolutie van minder en vooral beter consumeren, van meer rechten voor kledingarbeiders én een eerlijk loon. Moet de huidige mode industrie - die zowel de tweede grootste als de tweede meest vervuilende industrie ter wereld is - helemaal op de schop? Of is er een alternatief?

  Meer info en inschrijven    
       
 

28/05 - Team WSM voor jongerenorganisatie JOC Peru

 
 

Banner-WSM-20kmBxl

Op zondag 28 mei gaan we opnieuw de uitdaging aan: dan lopen en wandelen we de 20 km door Brussel! Doe je mee met het WSM-team? Met het bedrag dat het WSM-team inzamelt, worden opleidingen voor Peruviaanse jongeren en begeleiding voor acht jongerenondernemingen voorzien.
Benieuwd hoe het eraan toe gaat op de 20 km door Brussel? Snuif alvast de sfeer op met de aftermovie van een vorige editie.

  Info en inschrijvingen via deze link    
       
 

Psychosociale hulp voor slachtoffers en nabestaanden

 
 

Emoties en vragen - De zware aardbeving in Turkije en Syrië heeft een enorme impact op het dagelijkse leven in de getroffen gebieden. Deze schokkende gebeurtenis kan ook bij jou als familielid, vriend of nabestaande in België emoties en vragen oproepen. Bij het CAW kun je terecht voor psychosociale hulpverlening.
Luisterend oor en helpende hand - Het CAW biedt jou een luisterend oor en een helpende hand, luistert naar jouw verhaal, hoort hoe het met je gaat en geeft informatie en duiding over gevoelens en stress.

  Meer info - contact    
 
 
 
Feb-Jun '23 - Omstaanderstraining Stad Genk & AGII limburg

Op de bus, in de supermarkt, op het speelplein, in de school, jeugdvereniging of sportclub: iedereen krijgt wel eens te maken met ongewenst gedrag, met discriminerende of racistische uitspraken. Toch blijven we vaak een passieve getuige van ongewenst gedrag. Stad Genk biedt omstaandertrainingen aan om actief en gepast te leren reageren op ongepast gedrag.

Meer info en inschrijven
 
 
 

Oproepen

 
 
 
 
Til je culturele project op met subsidies

Hou je van samenwerken en verbinden? Grijp je kans om te experimenteren en te groeien in je culturele praktijk.
Vraag een subsidie aan voor jouw bovenlokaal cultuurproject. Komt jouw projectidee in aanmerking?

Meer info
 
 
 
 
Projectsubsidies talentontwikkeling amateurkunsten

Tweemaal per jaar kan je als muzikant, dj, producer of band een projectsubsidie aanvragen om je talenten te ontwikkelen. Heb jij een specifiek project of een geweldig idee waar je extra ondersteuning voor nodig hebt? Dan is deze subsidie misschien iets voor jou. Vi.Be helpt je op weg met een stappenplan.

Meer info
 
 
 

Nuttige informatie

 
       
 

Website nodig voor je vzw?

 
 

DeathtoStock_Medium6Vaak kan een website heel duur uitkomen voor een vzw. Voor maar een simpele website via WordPress of een andere CRM, hebben andere bedrijven maar een paar uur werk, terwijl ze u honderden, duizenden of tienduizenden aanrekenen. Wat oneerlijk, vind ik! Ik ben zelf voorzitter van een vzw, dus ik begrijp het maar al te goed!

Dankzij mijn eenmanszaak kan ik veel lagere prijzen aanrekenen voor vzw’s, zonder een verlies aan kwaliteit. Daarbovenop, ben ik als schrijver ook perfect geplaatst om copywrite materiaal toe te voegen, en te helpen met je pagina’s te vullen met content, zelfs in het Engels!

Heb je een website nodig, of updates aan uw huidige website in een
gezellige sfeer met jaren VZW ervaring? Laat maar iets weten!

Daniel “Z” Hastings, Hasselt
Email: the.forgotten.age.trilogy@gmail.com
Tel: 0495811533

  Meer info en prijslijst    
 
 
 
Energiehuis limburg

Energie besparen? Je energie factuur aanpakken? Renovatieplannen?
Energiehuis Limburg geeft gratis en onafhankelijk advies, én verschaft energie leningen!
Ga je renoveren? Wil je energie besparen zonder renovatie?
Energiehuis Limburg zet je op weg om je plannen uit te voeren op een slimme en voordelige manier!

Lees verder
 
 
 
 
Energiehuis in jouw gemeente!

Wil je je energiefactuur verlagen💰? Of ga je renoveren 🏠? Neem dan contact op met 𝗵𝗲𝘁 𝗘𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲𝗵𝘂𝗶𝘀 𝗶𝗻 𝗷𝗼𝘂𝘄 𝗴𝗲𝗺𝗲𝗲𝗻𝘁𝗲. En krijg antwoorden op al je vragen rond energie(besparing).

Meer info
 


  Internationaal Comite  info@icvzw.be | www.icvzw.be
Centrumlaan 11 bus 7 | 3600 Genk
Lees hier onze privacyverklaring

Volg ons op Social Media

Facebook icon   Twitter icon   Instagram icon   YouTube icon
Uitschrijven of inschrijven voor andere media