Internationaal Comité vzw - Nieuwsbrief
  Internationaal Comite   Online bekijken
Nieuwsbrief mei 2023
       
 

Inhoudsopgave

 
 

Algemene informatie nationaal
Activiteiten & nieuws uit regio
Netwerkpartners organiseren
Oproepen
Nuttige informatie.

     
 
 

Algemene informatie

 
 
 
 
Traject Goesting in Participatie

Met dit traject inspireert het Internationaal Comité mensen uit hun achterban en zet aan tot engagement in de brede zin van het woord. Hoe kan ik mij als burger engageren en inzetten in de samenleving? Wat is politiek engagement? En is er voor mij een toekomst weggelegd in de lokale politiek?
Oorspronkelijke datums zijn naar een later tijdstip verplaatst. Kick-off: 10 juni
Ben jij al ingeschreven?

Lees verder
 
 
 
 
Vormingen IC in verschillende locaties

Eerste helft 2023
Het Internationaal Comité stelt met trots haar vormingsprogramma voor dat we voor de lidverenigingen en anderen uitgewerkt hebben.
Het programma is gericht op het versterken van verenigingen door hen kennis en instrumenten te geven zodat hun werking en activiteiten nog beter uitgebouwd kunnen worden.

Lees verder
 
       
 

Belangrijke deadlines voor vzw's

 
 

Pas tijdig de statuten van je vzw aan
Bestond je vzw al op 1 mei 2019? Dan moet je ten laatste op 1 januari 2024 je statuten aanpassen aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV).
Die wijziging moet je publiceren in het Staatsblad. Vermijd extra kosten en combineer dit met bijvoorbeeld de publicatie van je nieuwe bestuursleden.

Leg je goedgekeurde jaarrekening 2022 neer bij de griffie
Liep het boekjaar 2022 van je vzw tot 31 december?
Maak dan je jaarrekening 2022 en begroting 2023 op.  Laat die ten laatste op 30 juni goedkeuren op je algemene vergadering. Leg de jaarrekening ten laatste 30 dagen na de goedkeuring neer bij de griffie.

Leden van de buurtsecretariaten (en verenigingen in Borgerhout) kunnen verschillende documenten opmaken via de digitale tool Assist.

     
 
 
 
Update corona maatregelen

Wat zijn de huidige maatregelen?
Vlaanderen
Wallonië
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Duitstalige gemeenschap

Lees verder
 
 
 

ACTIVITEITEN & nieuws uit LIMBURG

 
 
 
 
4/5 - Infoavond 'alles wat je zegt bent je zelf...'

Communiceren met kinderen en tieners - Tijdens deze lezing in verbindende communicatie krijg je tips & tricks over hoe je jouw communicatie kan beïnvloeden zodat onze kinderen meer open staan om onze echte boodschap te ontvangen. Aan de hand van voorbeelden krijg je mogelijkheden aangereikt hoe je op een verbindende manier kan spreken en luisteren!
Door Annelies Peeters (Draagkracht)

Meer info en inschrijven
 
 
 
 
vanaf 3/5 - Hatha yoga

Vereniging AYU vzw organiseert vanaf 3 mei 'Hatha Yoga'.
Elke woensdag tussen 19u en 20u.
In de serre
Locatie: Kindcentrum Straal, Stevoortse Kiezel 119, 3511 Hasselt
Contact: 0489 93 31 46 - ayu.compagnie@gmail.com

 
 
 
 
13/5 - Pannenkoekendag OMG

Vereniging Ortamahalle Genclik organiseert i.s.m. Integratiedienst Ham op 13 mei een pannenkoekendag ten voordele van de slachtoffers van de aardbeving.
Locatie: De Zille, Dorpsstraat 15, 3945
Uur: 12u tot 17u
Iedereen van harte welkom

Meer info & inschrijven
 
 
 
Kortfilms: Zij is licht, zij is mooi en Liever Kroes
 
02/06 - Kortfilms: Zij is licht, zij is mooi en Liever Kroes

In beide kortfilms volgen we enkele jonge zwarte vrouwen die openhartig spreken over hun onzekerheden omtrent hun uiterlijk binnen het heersende Westerse schoonheidsideaal. Terwijl ze elkaar schminken of hun haar laten doen, bespreken ze het racisme dat in onze samenleving heerst en in deze schoonheidsnormen wordt geportretteerd. Na de film gaan we in gesprek met de maker van Zij is mooi, zij is licht, Lize Cuveele. Nadien staan de dames van Curls and Fro's klaar om hun kennis en liefde voor de natuurlijke schoonheid van je haar te delen.

Meer info
 
       
 

Vereniging Universal Conclave lanceert app

 
 

logo-UCVZWIn fictie vechten helden tegen onwaarschijnlijke demonen en moordlustige 'bad guys'. In het echte leven is het soms niet duidelijk waar het kwaad zich schuilhoudt, daarom heeft Het Universeel Conclaaf vzw een app ontwikkeld om daar achter te komen! Ga op een avontuur, creëer je eigen verhaal, en debatteer over het lot van onze planeet op The Super Hero System

ENG:
In fiction, heroes fight unlikely demons and killer bad guys. In real life, it is sometimes not clear where evil is hiding, which is why The Universal Conclave vzw has developed an app to find out! Perform Quests, create your own, and debate the fate of our planet on The Super Hero System.
Discover The UC Lite app!

  Meer info over The UC    
 
 

ACTIVITEITEN & nieuws uit OOST-VLAANDEREN

 
 
 
 
6-7/05 - Atelier in beeld 2023

Atelier in Beeld is hét grote open atelierweekend voor beeldend kunstenaars over heel Vlaanderen en Brussel, dat jaarlijks plaatsvindt in mei. Tijdens het weekend staat de ontmoeting tussen publiek en kunstenaar centraal. Op zaterdag 6 en zondag 7 mei 2023 brengen we Beverse kunstenaars met aandacht voor vertraging samen in kasteel Cortewalle.

Meer info
 
 
 
 
Koffie-stop vereniging PATZ

Elke maand organiseert vereniging "PATZ" een koffie-stop in het Internationaal Comité. Het doel van deze bijeenkomst is vrouwen de kans te geven elkaar te leren kennen, het sociale weefsel uit te breiden en gezellig samen te zijn. De koffie wordt gratis aangeboden, en elke keer zorgen de vrijwilligers van de vereniging voor heerlijk gebak. Het is een goede gelegenheid om verschillende onderwerpen te bespreken, of je Nederlands te oefenen.

Voor meer info: stuur een mailtje
 
 
 

Activiteiten & nieuws uit Antwerpen

 
 
 
 
21/05 - Theatervoorstelling Blok-Bloc

Wij organiseren in samenwerking met Oekraïens nooddorp Linkeroever een theatervoorstelling.
Hans Van Cauwenberghe speelt en zingt met kinderen, jongeren en volwassenen van het nooddorp Linkeroever een Oekraïens sprookje.
Sirko is een oude, trouwe hond die weggestuurd wordt op de boerderij omdat hij versleten is. In het bos ontmoet hij een wolf die hem wil helpen.
Deze voorstelling maakt deel uit van het theaterfestival Blok-Bloc van 18 tem 21 mei.

Meer info
 
 
 
 
06/05 - Buurtfeest

Op 6 mei organiseert vereniging Svitanok een buurtfeest in Deurne.
Locatie: aan de hoek Sint-Rochusstraat / Eksterlaar.
Tijd: 13u00 tot 20:00

Meer info
 
 
 

Activiteiten & nieuws uit Vlaams-Brabant

 
 
 
 
04/05 - Boekvoorstelling Pottenkijken bij Rouchan

Op donderdag 4 mei is er een voorstelling van het Syrisch-Koerdisch kookboek ‘Pottenkijken bij Rouchan’ van Rouchan Jafar en Ria Vandevelde op donderdag 4 mei in de Sint-Laurentiuskerk te Veltem.
U kan er niet alleen proeven van de gerechten maar u krijgt er ook muziek bij van de Syrisch-Koerdische muziekgroep Nojin (Leven).

Lees verder
 
 
 
 
07/05 - Wij hebben het zout gedeeld

Op zondag 7 mei organiseert KU Leuven Lifestance Netwerk de OVAAL-dag. Ontmoet meer dan 15 levensbeschouwelijke groepen uit Leuven in park De Bruul.
Boeiende babbels, mooie ontmoetingen, lekkere proeverijen. Groot en klein zijn van harte welkom. Vereniging IMSAL maakt deel uit van het Lifestance Netwerk.

Meer info
 
 
 

ACTIVITEITEN en nieuws uit BRUSSEL

 
 
 
 
12/5 en 13/5 - Interlitratour Festival

Interlitratour is een intercultureel, literair festival van vrijdag 12 t.e.m. zaterdag 13 mei 2023 in Brusselse gemeenten. Het programma bestaat uit activiteiten van tal van organisaties, verenigingen, burger- en persoonlijke initiatieven.
Interlitratour brengt Brusselaars via cultuurgebonden literatuur samen. De evenementen bevinden zich op het kruispunt van internationale literatuur, migratie naar België en samenleven in Brussel. Interlitratour biedt podium- en ontdekkingskansen en bouwt bruggen tussen gemeenschappen.

Meer info
 
 
 
 
12/05 - Brussel wordt ouder, Hyperdivers Brussel

Lezing Hans Vandecandelaere
De Internationale Dag van de Culturele Diversiteit (21 mei) is een dag waarbij we stil staan bij het belang en het begrip van de waarden van culturele diversiteit. Daarom organiseert het Brussels Ouderenplatform in samenwerking met Gekleurde Wijsheid een lezing over Hyperdivers Brussel met Hans Vandecandelaere .
Na boeken over Molenbeek en migratie in Brussel trok Hans Vandecandelaere opnieuw op onderzoek door de hoofdstad.

Meer info
 
 
 

Netwerkpartners organiseren

 
       
 

9/5 - Webinar updates Uitdatabank

 
 

UitinVlaanderenIn een kort webinar tonen we je wat er allemaal nieuw is en hoe je de nieuwe functionaliteiten optimaal kunt gebruiken.
Ook geven we je tips voor een goed bericht in de UiTdatabank, waardoor je een breed publiek aanspreekt.

Voor wie?
Voor alle vrijetijdsorganisatoren die vaak of af en toe een activiteit invoeren in de UiTdatabank. Professionelen of vrijwilligers, iedereen is welkom om de sessie bij te wonen.
Gratis deelname, inschrijven verplicht

  Meer info en inschrijven    
       
 

De nova-groep

 
 

sincerely-media-vorming-seminarie-meeting-unsplashSinds enkele jaren bestaat er een leuk project in Genk: De NOVA-Groep. Dit is een samenwerkingsverband tussen Basiseducatie, integratie en inburgering, Kinderdagverblijf De Wombat en het inloopteam van VZW PAS binnen Campus O³. De NOVA-groep is er voor (laaggeschoolde) moeders die geen of amper Nederlands spreken, kleine kinderen tot 2j hebben,  weinig netwerk hebben en geen gebruik maken van de kinderopvang.

Terwijl de kinderen worden opgevangen in de kinderopvang, krijgen de moeders 3x per week Nederlandse les. Daarnaast komen zij 1X per week naar Campus O³ waar er een ouder-kind moment plaats vind. Op die momenten worden er activiteiten gedaan, vormingen gegeven, laten we hen kennis maken met zoveel mogelijk wat Genk te bieden heeft voor gezinnen met jonge kinderen.

 In september willen opnieuw starten met een groep van 8 moeders. Dit kan enkel als we tegen eind mei ook effectief 8 moeders hebben dit kunnen, willen en mogen deelnemen.
Meer info en  hoe aanmelden in de folder via onderstaande link.

  Download folder    
       
 

Rerum Novarum 2023: open netwerkevent 'Green Deal'

 
 

unnamedDe huidige energie- en klimaatcrisis vragen om een broodnodige versnelling van de energietransitie. Hét moment om mensen massaal te engageren om over te schakelen op duurzame energiebronnen en slim verbruiken. Verschillende workshops geven een kijk op slimme toepassingen van hernieuwbare energievormen. Een panel van experten gaat in gesprek over de rol van middenveld en lokale besturen in de realisatie van de Green Deal.

  Meer info en inschrijven    
       
 

28/05 - Team WSM voor jongerenorganisatie JOC Peru

 
 

Banner-WSM-20kmBxl

Op zondag 28 mei gaan we opnieuw de uitdaging aan: dan lopen en wandelen we de 20 km door Brussel! Doe je mee met het WSM-team? Met het bedrag dat het WSM-team inzamelt, worden opleidingen voor Peruviaanse jongeren en begeleiding voor acht jongerenondernemingen voorzien.
Benieuwd hoe het eraan toe gaat op de 20 km door Brussel? Snuif alvast de sfeer op met de aftermovie van een vorige editie.

  Info en inschrijvingen via deze link    
 
 
 
Mundo Moves - wereldfeest 2023

Mundo Moves is het Leuvense stadsfestival voor mondiale solidariteit. Van 14 april tot 13 mei 2023 organiseren ruim 35 organisaties activiteiten rond internationale solidariteit en duurzame ontwikkeling. Samen zetten we mensen in beweging, sensibiliseren we hen over wat in de wereld dichtbij en veraf gebeurt en bieden we kansen om solidair in actie te schieten.

Lees verder
 
 
 

Oproepen

 
       
 

Project jongeren en verkiezingen 2024 - De ambrassade

 
 

naassom-azevedo-Q_jongeren-zomer-diversiteit-unsplashDe Ambrassade start een nieuw project op rond jongeren in de verkiezingen van 2024. Het is belangrijk dat dit project door jongeren gestuurd wordt en dat dit ook een diverse ploeg van jongeren is in woonplaats, interesse, leefwereld, … 

Het project
In 2024 zijn het maar liefst vijf verkiezingen in één jaar – voor het eerst vallen de Europese, federale, Vlaamse, provinciale en lokale verkiezingen samen. In november 2023 zijn het dan ook nog eens Vlaamse Jeugdraadverkiezingen. De Ambrassade wil ervoor zorgen dat al die verkiezingen in het thema van kinderen en jongeren staan. Tijdens dit project (periode: mei 2023 tot mei 2024) worden tal van activiteiten met, door en voor jongeren georganiseerd om hen welkom te laten voelen in de verkiezingen. Hiervoor worden 100 jongeren gezocht.

Wat houdt dat concreet in?

  • Een zomerbevraging doen over waar kinderen en jongeren écht van wakker liggen
  • Vormingen volgen (public speaking, modereren, depolariseren, participatieve bevragingen, social media, …)
  • Andere gemotiveerde jongeren, maar ook interessante organisaties ontmoeten
  • Jongerenevenementen organiseren in februari 2024, DE jongerenmaand van het jaar (doelgroepen: 16-17 jaar, 18-23 studenten, 18-23 werkenden)

Hoe meedoen?
Denk je: “Wow, klinkt top, maar hoe schrijf ik me daarvoor in?” Dan kan je nu al op de hoogte worden gehouden via deze link! In mei wordt de oproep officieel gelanceerd om in de zomer aan de slag te kunnen gaan.

     
 
 
 
KWB werft aan

KWB zoekt momenteel een nieuwe geëngageerde beroepskracht: een afdelingsondersteuner voor regio Brussel.
Een boeiende job met veel ontmoetingen en met actieve participatie aan het brede Brusselse Netwerk.

Naar de vacature
 
 
 
 
Onderzoek zwangerschap en partnerinteractie

Julie, verpleegkundige, vroedvrouw en studente Seksuologie, voert onderzoek naar seksualiteit en partnerinteracties tijdens de zwangerschap. Ze is volop op zoek naar zwangere koppels (of 1 van beide) die geïnteresseerd zijn om een vragenlijst in te vullen van ongeveer 20 minuutjes.

Naar de vragenlijst
 
 
 
 
Til je culturele project op met subsidies

Hou je van samenwerken en verbinden? Grijp je kans om te experimenteren en te groeien in je culturele praktijk.
Vraag een subsidie aan voor jouw bovenlokaal cultuurproject. Komt jouw projectidee in aanmerking?

Meer info
 
 
 

Nuttige informatie

 
       
 

Website nodig voor je vzw?

 
 

DeathtoStock_Medium6Vaak kan een website heel duur uitkomen voor een vzw. Voor maar een simpele website via WordPress of een andere CRM, hebben andere bedrijven maar een paar uur werk, terwijl ze u honderden, duizenden of tienduizenden aanrekenen. Wat oneerlijk, vind ik! Ik ben zelf voorzitter van een vzw, dus ik begrijp het maar al te goed!

Dankzij mijn eenmanszaak kan ik veel lagere prijzen aanrekenen voor vzw’s, zonder een verlies aan kwaliteit. Daarbovenop, ben ik als schrijver ook perfect geplaatst om copywrite materiaal toe te voegen, en te helpen met je pagina’s te vullen met content, zelfs in het Engels!

Heb je een website nodig, of updates aan uw huidige website in een
gezellige sfeer met jaren VZW ervaring? Laat maar iets weten!

Daniel “Z” Hastings, Hasselt
Email: the.forgotten.age.trilogy@gmail.com
Tel: 0495811533

  Meer info en prijslijst    
 
 
 
Energiehuis in jouw gemeente!

Wil je je energiefactuur verlagen💰? Of ga je renoveren 🏠? Neem dan contact op met 𝗵𝗲𝘁 𝗘𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲𝗵𝘂𝗶𝘀 𝗶𝗻 𝗷𝗼𝘂𝘄 𝗴𝗲𝗺𝗲𝗲𝗻𝘁𝗲. En krijg antwoorden op al je vragen rond energie(besparing).

Meer info
 


  Internationaal Comite  info@icvzw.be | www.icvzw.be
Centrumlaan 11 bus 7 | 3600 Genk
Lees hier onze privacyverklaring

Volg ons op Social Media

Facebook icon   Twitter icon   Instagram icon   YouTube icon
Uitschrijven of inschrijven voor andere media