Nieuwsbrief IC vzw - 04.2022
Internationaal Comité vzw - Nieuwsbrief
  Internationaal Comite   Online bekijken
Nieuwsbrief april 2021
       
 

Inhoudsopgave

 
 
  1. Algemene informatie nationaal
  2. Activiteiten & nieuws uit regio
  3. Netwerkpartners organiseren
  4. Oproepen
  5. Nuttige informatie.
     

 
 

Algemene informatie

 
 
 
 
Steeds meer pestgedrag en uitsluiting bij kinderen door de oorlog

PERSBERICHT:
Kinderen mogen nooit slachtoffer worden door de gebeurtenissen in Oekraïne! Niet daar, niet hier! Zowel kinderen uit Oekraïne, kinderen met Russische wortels als andere kinderen staan vandaag ...

Lees verder
 
 
 
 
Belangrijke deadline voor vzw's

Is de algemene vergadering van jouw vzw al samengekomen om de jaarrekening en de begroting goed te keuren? De wet voorziet namelijk dat dit binnen de 6 maanden na het afsluiten van het boekjaar voldaan moet zijn, in principe dus voor eind juni 2022.
Opgelet: dit kan verschillen als het boekjaar van de vzw niet het kalenderjaar volgt.

Lees verder
 
 
 
 
Update corona maatregelen

04-03-2022: Code geel vanaf maandag 7 maart
09-03-2022: De IMC Volksgezondheid verfijnt verder de test-, isolatie- en quarantainestrategie en keurt scenario’s goed voor een toekomstige vaccinatiestrategie
Via onderstaande link vind je steeds de recentste maatregelen.

Lees verder
 
 
 
 
Nieuw bestuur IC is een feit!

Op zaterdag 26 februari 2022 heeft het IC haar nieuw bestuur verkozen. De Algemene Vergadering vond plaats op het Stadhuis in Genk.

Lees verder
 
 
 

ACTIVITEITEN & nieuws uit LIMBURG

 
 
 
 
'Burnt, but not Broken - Gekwetst, maar niet gebroken' - 7de editie

Een 90-tal kunstenaars van verschillende achtergrond tonen hun werk. Schilderijen, keramiek, metaal, hout, fotografie, tekeningen, assemblage, steen en glas
De tentoonstelling is alle dagen, behalve maandag, open van 13u tot 17u
De vernissage is op vrijdag 8 april 2022 om 19u op de bovenverdieping

Lees verder
 
 
 
 
16/04 - Expo 10.000 TIKKEN - 10.000 LITTEKENS

Waarom denken we nog steeds in zwart en wit in een wereld waar meer dan 7 miljard huidskleuren bestaan? 'Microracisme' is een alledaagse en soms heel subtiele vorm van agressie. Het vervormt het innerlijk van mensen die hier telkens mee worden geconfronteerd. Dit pijnlijke proces is onzichtbaar aan de buitenkant, maar heeft wel een effect op hoe mensen functioneren en op hun kansen in onze samenleving.

Lees verder
 
       
 

23/04 - Life-Iftar Genk

 
 

iftar4lifedef_1Tijdens de maand april beleven moslims de Ramadan. Dit is de vastenmaand in de Islam. Het is ook een periode van vasten, bezinning, naastenliefde en solidariteit. Tijdes deze bijzondere maand breken moslims de vasten na zonsondergang: de iftar. Moslims en niet-moslims ontmoeten elkaar aan tafel. Tijdensdeze Life-Iftar staat het thema kanker centraal. Verschillende mensen die in aanraking kwamen met deze ziekte vertellen erover. Meer info

Via onderstaande link kan iedereen inschrijven die cash betaalt aan de kassa of komt helpen als vrijwilliger.

  Inschrijven    

 
 
 
Yoga 2022 AYU vzw

Sportdienst stad Hasselt ism Ayu vzw - Yoga lessen
Dinsdag Yin Yoga 19.00-20.00
Dinsdag Flow Yoga 20.00-21.00
Woensdag Flow Yoga 20.00-21.00
Donderdag Flow Yoga met ademhaling 19.30-20.30
https://www.facebook.com/AYU.compagnie

Lees verder
 
 
 

ACTIVITEITEN & nieuws uit OOST-VLAANDEREN

 
 
 
 
De Gentse Lente - 23 april 2022

Het is bijna zover... Na twee jaar corona kunnen we dit jaar eindelijk terug uitbundig vieren en landt het Internationaal Comité samen met de Gentse Lente op de Kouter! Gratis evenement met optredens, vanaf 13u.

Lees verder
 
 
 
 
23/04 - Life Iftar Gent

sofagesprek ‘Kanker, mag ik er eens over praten?!’ met dr. Ercan Cesmeli, dr. Matthieu Goosens, Habiba Laouadi en Fatima Achalhi. Moderator: dr. Stephanie De Maesschalck. Moslims die willen bidden, brengen hun bidmatje mee.

Meer info en inschrijven
 
 
 
 
8/05 - Het poppentoneel "Het lelijke eendje"

Wij nodigen jullie uit voor een poppenkastvoorstelling, gebaseerd op het sprookje van Hans Christian Andersen "Het Lelijke Eendje".
Tijdens deze voorstelling brengt Internationaal Comité zowel Belgen, als migranten uit Rusland, Kazachstan, Oekraïne en Portugal samen.

Lees verder
 
 
 
 
NL voor anderstaligen via Ligo - Centrum voor Basiseducatie (tot juni 2022)

Anderstaligen kunnen vanaf 1 september bij ons Nederlands leren. Ook mensen die al wat Nederlands kennen, maar dit nog willen verbeteren, kunnen bij ons terecht. Zij leren hun plan te trekken in het Nederlands in alledaagse situaties. Voor mensen die niet kunnen lezen en schrijven in de eigen taal, zijn er aangepaste cursussen.

Lees verder
 
 
 

Activiteiten & nieuws uit Antwerpen

 
 
 
 
23/04 - Life Iftar Mechelen

'Kanker, mag ik er eens over spreken’, met Mina Labsir over vasten en solidariteit. Getuigenis van Zohra Boufrih en panelgesprek over kanker. Moderator: Nadia Dala. Moslims die willen bidden, brengen hun bidmatje mee. Organisatoren: Averoes cycling, IC, Samana, ROJM, WIM, Waka Waka generation, Avansa, Stad Mechelen. De opbrengst gaat naar Kom op tegen Kanker.
Voor geïnteresseerden: er is ook een Life Iftar in stad Antwerpen.

Meer info en inschrijven
 
 
 
 
18/05 - Congolese keuken in geuren en kleuren

Bakbanaan, rijst en makayabu…. De Congolese verenigingen SamEn en ASMA KVK laten u proeven van hun keuken, muziek en klederdracht. Je krijgt de kans om te smullen van de Congolese keuken. Recepten als pondu (gemaakt van maniok bladeren), makayabu (gebakken afgedroogde zouten vis), bakbanaan begeleid met fufu (gemaakt van maniokmeel en water) en rijst zijn heel lekker en wereldwijd populair.

Lees verder
 
 
 
 
Koffie en formulieren - Booms Welkom

Begrijp je een brief niet? Moet je een e-mail sturen naar een dienst? Weet je niet bij wie je terecht kan in jouw situatie? Kom naar Koffie & Formulieren. Ee nieuwe service van Booms Welkom.

Lees verder
 
 
 

Activiteiten & nieuws uit Vlaams-Brabant

 
 
 
 
30/04 - MUNDO MOVES LOCAL HEROES!

Het opzet van "Mundo Moves: Local Heroes" is om op een participatieve manier een super divers festival te organiseren met live- optredens, dansvoorstellingen, workshops en demonstraties.

Super divers festival met randanimatie:
live-optredens van jong en opkomend talent, wereldmarkt, eetstandjes (wereldkeuken), spelletjes, lezingen en nog veel meer

Lees verder
 
 
 
 
23/04 - Life Iftar Leuven

Je kunt deelnemen aan verschillende gesprekstafels: over kanker (met een ervaringsdeskundige en prof. Chaïma Ahaddour); over vasten en gezondheid met dr. Özgür Koc; en over solidariteit en vastensolidariteit en vasten.
Moslims die willen bidden brengen hun bidmatje mee.
Voor geïnteresseerden: er is ook een Life Iftar in Vilvoorde.

Meer info en inschrijven
 
 
 
 
10/01 tot 02/05 - Verkeersregels opfrissen

Heb je je rijbewijs, maar wil je graag je kennis van de verkeersregels opfrissen? Wil je leren welke regels er de voorbije jaren veranderd zijn of bijgekomen zijn? Heb je kansen gemist op school? Wil je op een leuke manier iets bijleren? Dat kan bij Ligo. De cursus is gratis, we vragen enkel een kleine bijdrage voor de kopiekosten.

Lees verder
 
 
 

ACTIVITEITEN en nieuws uit BRUSSEL

 
 
 
 
23/04 - Life Iftar Brussel

Met een heerlijke maaltijd en een live concert van Fatoum met liederen in het Berbers en het Frans.
Een samenwerking van Kom op tegen Kanker, Golden Rose, Avansa Citizenne, Stadsacademie Schaarbeek en De Kriekelaar. De opbrengst van deze avond gaat integraal naar Kom op tegen Kanker.

Meer info en inschrijven
 
 
 
 
Voedselbedeling aan Vluchtelingen - Dar El Ward

Humanitaire vereniging Dar El Ward bereidt maaltijden en deelt die uit aan vluchtelingen rondom Brussel-Noord.
Waar?
Brussel-Noord, vooruitgangstraat, 1210 Sint-Joost-Ten-Node.
Wanneer?
's vrijdags tussen 17u-20u

Lees verder
 
 
 
 
Tot 25/06 - Voorleesuurtjes BIB Elsene

De voorleesuurtjes starten elke zaterdag om 11u. Iedere eerste zaterdag vand e maand een baby-voorleesuurtje voor de allerkleinsten (1.5 - 4 jaar) met Theater Kukulu. Iedere tweede en vierde zaterdag van de maand leest voorlezer Erik voor in het Nederlands (4 - 8 jaar). Alle andere zaterdagen wordt voorgelezen in het Nederlands of in een andere taal (4 - 8 jaar).

Lees verder
 
 
 

Netwerkpartners organiseren

 
       
 

webinar: Hoe veranderen we het narratief over migratie?

 
 

krzysztof-hepner-migration-migratie-unsplashOp 25/04 organiseert 11.11.11 met Other Talk in samenwerking met On Migration een webinar rond de vraag “Hoe veranderen we het narratief over migratie?”. Als gastspreker hebben we de Amerikaanse communicatie-expert Anat Shenker-Osorio kunnen boeken. Zij begeleidt wereldwijd progressieve bewegingen en bestudeert al decennia waarom sommige boodschappen falen waar andere resultaat boeken Ze heeft onderzoek geleid naar nieuwe narratieven rond migratie en asiel in Australië en de Verenigde Staten. Tijdens het webinar zal zij haar ervaringen in deze twee landen met ons delen.
https://www.mo.be/webinar-hoe-veranderen-we-het-narratief-over-migratie

  Registratie    

       
 

Basisopleidingen sociaal tolken

 
 

agentschapSpreek je vlot Nederlands en een andere taal? Wil je graag andere mensen helpen die geen of onvoldoende Nederlands spreken? Misschien is sociaal tolken dan iets voor jou.
Meer info: https://www.agii.be/thema/certificering-sociaal-tolken/is-sociaal-tolken-iets-voor-jou

  Iets voor jou? Bekijk hier de vormingen    

 
 
 
Atelier in beeld 2022

Atelier in Beeld 2022 gaat door op 13, 14 , 15 mei! Ben je beeldend kunstenaar en wil je je werkplek tonen?
De inschrijvingen voor Atelier in Beeld 2022 zijn afgelopen. Binnenkort vind je alle deelnemende ateliers via onderstaande link.

Lees verder
 
       
 

Vormingen werken met vluchtelingen/nieuwkomers

 
 

vormingplusAvansa Waas & Dender biedt opnieuw heel wat gratis vorming aan voor vrijwilligers. Je hebt de keuze uit verschillende thema’s. Alle thema’s worden online gegeven. De meeste thema’s kun je ook fysiek volgen op verschillende plaatsen op verschillende data.

  Lees verder    

 
 

Oproep

 
 
 
 
Subsidieoproep 'Cultuur op til'

Zoek je subsidies voor jouw cultureel project? Vraag subsidies aan voor een bovenlokaal cultuurproject. Het Bovenlokaal Cultuurdecreet ligt aan de basis. Zet je in op de noden in jouw omgeving of culturele praktijk? Overstijg je de grenzen van je gemeente en breek je via samenwerking uit je (culturele) bubbel?
De deadline 15 mei.
Neem contact op met mehdi@cultuuroptil.be of met je educatief medewerker indien je graag aan een cultureel project met IC wilt meewerken.

Meer info
 
 
 
 
Vacature kinderbegeleid(st)er buitenschoolse opvang

Lanaken is een groene gemeente met veel ongerepte natuur in het centrum van het Euregiogebied. De gemeente en het OCMW werken intensief aan haar economische ontwikkeling, aangenaam wonen en ...

Lees verder
 
 
 
 
Vacature vormingswerker bij Avansa Limburg

Avansa Limburg? Dat was vroeger Vormingplus. Wij zijn een sociaal-culturele vzw, met steun van de Vlaamse overheid. Ons gebouw staat in Hasselt, we werken in heel Limburg. Dat doen we met 20 ...

Lees verder
 
 
 
 
Steun aanvragen bij Welzijnszorg

Projectenronde 2022
Ben jij actief bij een organisatie die armoede voorkomt of bestrijdt? Dan kan je via Welzijnszorg financiële steun aanvragen. De jaarlijkse projectoproep loopt vanaf nu tot midden april.
Er zijn twee soorten (financiële) steun: als samenwerker of als starter/vernieuwer.

Lees verder
 
 
 
 
Lokale helden is terug!

Tal van IC-verenigingen waren er in 2019 bij.
Of je nu een organisator in hart en nieren, beginnend muzikant, ervaren rot of een bakker met een peperkoeken hart voor muziek bent: iedereen die van muziek en z’n lokale scene houdt kan deelnemen aan Lokale Helden 2022. Ga op zoek naar jouw lokaal muzikaal talent en zet ze op 30 april 2022 op een podium.

Meer info - hoe deelnemen?
 
 
 

Nuttige informatie

 
 
 
 
Brochure AGII - Welkom in Vlaanderen

In de meertalige brochure ‘Welkom in Vlaanderen’ vind je kort en overzichtelijk essentiële info over verblijfsmogelijkheden, onderwijs en werk voor Oekraïners in Vlaanderen. De informatie wordt de komende dagen verder aangevuld, in samenwerking met verschillende Vlaamse beleidsdomeinen. Beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels, Oekraïens en Russisch.

Lees verder
 
 
 
 
Jobstudenten gezocht - gemeente Lanaken

De gemeente Lanaken is op zoek naar verschillende jobstudenten, voor de projecten ‘zomerschool’ en ‘taalstimulering in speelpleinwerking’.
Werk je graag met kinderen en wil je een zinvolle bijdrage leveren aan hun ontwikkeling?
Meer info via onderstaande link.

Lees verder
 
 
 
 
Begrijpelijke informatie over coronavirus in 13 talen

Vanaf 15 februari zijn in drie stappen de maatregelen tegen corona flink versoepeld. Op 25 februari is de 3e stap ingegaan. Vanaf dan hoeven we geen 1,5 meter afstand meer te houden, mag je zoveel mensen op bezoek als je wilt en hoef je alleen in het openbaar vervoer en op het vliegveld een mondkapje te dragen. PHAROS heeft de begrijpelijke voorlichting in woord en beeld daarom aangepast in 13 talen.

Lees verder
 


  Internationaal Comite  info@icvzw.be | www.icvzw.be
Centrumlaan 11 bus 7 | 3600 Genk
Lees hier onze privacyverklaring

Volg ons op Social Media

Facebook icon   Twitter icon   Instagram icon   YouTube icon
Uitschrijven of inschrijven voor andere media