Nieuwsbrief IC vzw - 05.2022
Internationaal Comité vzw - Nieuwsbrief
  Internationaal Comite   Online bekijken
Nieuwsbrief mei 2021
       
 

Inhoudsopgave

 
 
  1. Algemene informatie nationaal
  2. Activiteiten & nieuws uit regio
  3. Netwerkpartners organiseren
  4. Oproepen
  5. Nuttige informatie.
     

 
 

Algemene informatie

 
 
 
 
21/05 - Denkdag Ouderkracht: Opvoeden is een duo-baan!

Een denkdag over de rol van vaders en moeders met een migratieachtergrond bij de opvoeding van kinderen.
Het Internationaal Comité vzw heeft samen met Avansa vzw het initiatief genomen om het project ‘Vaderkracht’ op te starten. Een enthousiaste groep van vaders neemt hieraan deel.

Lees verder
 
 
 
 
Eid Mubarak!

IC vzw wenst alle moslims een gezegend feest van de ramadan toe.
Eid Mubarak!

Lees verder
 
 
 
 
Belangrijke deadline voor vzw's

Is de algemene vergadering van jouw vzw al samengekomen om de jaarrekening en de begroting goed te keuren? De wet voorziet namelijk dat dit binnen de 6 maanden na het afsluiten van het boekjaar voldaan moet zijn, in principe dus voor eind juni 2022.
Opgelet: dit kan verschillen als het boekjaar van de vzw niet het kalenderjaar volgt.

Lees verder
 
 
 
 
Update corona maatregelen

Sinds 7 maart bevinden we ons in code geel. Concreet betekent dit dat alle beperkingen vervallen, onder meer in de horeca, winkels en evenementensector.
Via onderstaande link vind je steeds de recentste maatregelen.

Lees verder
 
 
 

ACTIVITEITEN & nieuws uit LIMBURG

 
 
 
 
6/05 tot 13/05 - Workshop: Its Me

Wat is ItsMe precies? Hoe stel je ItsMe in ? Waaraan kun je ItsMe nog meer koppelen? Wat is de toekomst van Itsme?
Sinds de introductie van de Covid Safe Ticket zijn steeds meer mensen bekend geworden met de app ItsMe.
Alleen is het voor veel mensen nog steeds niet duidelijk wat deze app nu precies doet en waarvoor je het allemaal kan gebruiken.

Lees verder
 
 
 
 
Yoga 2022 AYU vzw

Sportdienst stad Hasselt ism Ayu vzw - Yoga lessen
Dinsdag Yin Yoga 19.00-20.00
Dinsdag Flow Yoga 20.00-21.00
Woensdag Flow Yoga 20.00-21.00
Donderdag Flow Yoga met ademhaling 19.30-20.30
https://www.facebook.com/AYU.compagnie

Lees verder
 
 
 

ACTIVITEITEN & nieuws uit OOST-VLAANDEREN

 
 
 
 
6/05 - Eid al-Fitr (suikerfeest) - vereniging Shahinaz

Wil je Eid al-Fitr (suikerfeest) gezellig samen met de vereniging “Shahinaz” vieren? Schrijf je dan alvast in (info op de flyer), en mis deze kans op een gezellig ontbijt zeker niet!

6 mei 2022
Locatie: Avansa, Rode Kruisstraat 23, 9100 Sint-Niklaas

Meer info
 
 
 
 
8/05 - Het poppentoneel "Het lelijke eendje"

Wij nodigen jullie uit voor een poppenkastvoorstelling, gebaseerd op het sprookje van Hans Christian Andersen "Het Lelijke Eendje".
Tijdens deze voorstelling brengt Internationaal Comité zowel Belgen, als migranten uit Rusland, Kazachstan, Oekraïne en Portugal samen.

Lees verder
 
 
 
 
NL voor anderstaligen via Ligo - Centrum voor Basiseducatie (tot juni 2022)

Anderstaligen kunnen vanaf 1 september bij ons Nederlands leren. Ook mensen die al wat Nederlands kennen, maar dit nog willen verbeteren, kunnen bij ons terecht. Zij leren hun plan te trekken in het Nederlands in alledaagse situaties. Voor mensen die niet kunnen lezen en schrijven in de eigen taal, zijn er aangepaste cursussen.

Lees verder
 
 
 

Activiteiten & nieuws uit Antwerpen

 
       
 

Welkomstpunt Oekraïense vluchtelingen

 
 

begeleiding vluchtelingen oekraineOp maandag 11 april 2022 vond de officiële opening van het Welkomstpunt voor Oekraïners plaats, in de Cuylitsstraat 22 te Antwerpen, in aanwezigheid van IC algemeen directeur Koen De Mesmaeker en Schepen Tom Meeuws. In zijn toespraak bedankte de Antwerps schepen bevoegd voor sociale zaken, armoedebestrijding, samenlevingsopbouw, sociale economie, leefmilieu en erediensten alle vrijwilligers voor hun inzet en teken van solidariteit met de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Het is onze verplichting om een warm onthaal te beginnen met een tas koffie te bieden aan deze mensen, klinkt het.Na de opening waren er al een vijftiental Oekraïners onthaald waaronder drie gezinnen met kleine kinderen.

Oekraïense oorlogsvluchtelingen kunnen hier terecht voor:- een warm onthaal- doorverwijzing voor de aanvraag attest tijdelijke bescherming- hulp bij het invullen van het elektronische formulier ’Verblijfsaanvragen Oekraïne’- beantwoorden van vragen, hulp en doorverwijzing.

  Meer info    

 
 
 
Infosessie Sociale Zekerheid en Sociale bescherming

De online vorming Sociale Zekerheid van 3 mei is wegens onverwachte onbeschikbaarheid van de spreker uitgesteld naar dinsdag 31 mei 2022. Wij verontschuldigen voor eventueel ongemak en sturen later een andere uitnodiging;

 
 
 
 
18/05 - Cultuur in dialoog: Congolese keuken in geuren en kleuren

Bakbanaan, rijst en makayabu…. De Congolese verenigingen SamEn en ASMA KVK laten u proeven van hun keuken, muziek en klederdracht. Je krijgt de kans om te smullen van de Congolese keuken. Recepten als pondu (gemaakt van maniok bladeren), makayabu (gebakken afgedroogde zouten vis), bakbanaan begeleid met fufu (gemaakt van maniokmeel en water) en rijst zijn heel lekker en wereldwijd populair.

Lees verder
 
 
 
 
4/05 - Was de kolonisatie een verdienmodel voor de Antwerpse bedrijven?

Een lezing in samenwerking met Masereelfonds Antwerpen.
Voor fysieke deelname: Peperfabriek, Breugelstraat 31/33, 2018 Antwerpen. meer info & Inschrijving:
andre@masereelfonds.be, gsm 0486266615

Lees verder
 
 
 
 
7 en 8 mei - Benefietavonden voor Oekraïne

77 jaar geleden zeiden we “nooit meer” tegen oorlog. Niemand had verwacht dat er weer een oorlog zou plaatsvinden op het Europese continent, in het hart van Europa, in Oekraïne. Oekraïne domineert de afgelopen maanden het nieuws… Kom op 7 en 8 mei naar Peperfabriek in Antwerpen om meer te weten te komen over Oekraïners en Oekraïne. Verschillende vzw’s in België organiseren samen een cultureel liefdadigheidsevenement.
Het opgehaald geld gaat naar humanitaire projecten in Oekraïene.

Lees verder
 
 
 
 
Sociaal Werk Conferentie 2022

Sociaal werk doet ertoe. En dat tonen we luid en duidelijk op donderdag 5 mei op de Sociaalwerkconferentie. Maak je klaar voor een feestelijke dag. Waarop we elkaar ontmoeten en over het muurtje kijken.
Een heel jaar lang is er achter de schermen aan de inhoud gewerkt. Met resultaat. Er beweegt veel in het sociaal werk en dat zie je in het programma van de Sociaalwerkconferentie.

Meer info & inschrijven
 
 
 

Activiteiten & nieuws uit Vlaams-Brabant

 
 
 
 
8/5 - Herdenking WO II

Op 8 mei herdenken we het einde van Wereldoorlog II.
Ter nagedachtenis van alle slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog zal het gemeentebestuur en de Vereniging van Oud-soldaten en Oud-strijders Londerzeel om 15 uur een officieel herdenkingsmoment houden aan het Monument aan Blauwenhoek.

Lees verder
 
 
 
 
5/05 - Infosessie ergotherapie en mantelzorg

Op een bepaald moment denkt iedereen na over hoe en waar hij of zij op latere leeftijd wil wonen. Ook als mantelzorger is dit een thema dat vaak gewild of ongewild de gedachten kruist. De meeste mensen en hun mantelzorgers delen dan ook de wens om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.
Gratis vorming

Meer info en inschrijven
 
 
 

ACTIVITEITEN en nieuws uit BRUSSEL

 
 
 
 
Videoreportage: Iraans vuurfeest in Brussel

Op 21 maart, samen met de lente, begon voor de Iraniërs het jaar 1401. Maar een week eerder werd in Brussel al het vuurfeest Charshanba Suri gevierd. "Deze viering is vrijwel verboden in Iran. We mogen daar niet zo dansen en zingen. Voor de komst van de islam in Iran waren we een heel vrolijke gemeenschap, maar daarna is alles veranderd."
Bron: bruzz.be

Bekijk de reportage
 
 
 
 
Voedselbedeling aan Vluchtelingen - Dar El Ward

Humanitaire vereniging Dar El Ward bereidt maaltijden en deelt die uit aan vluchtelingen rondom Brussel-Noord.
Waar?
Brussel-Noord, vooruitgangstraat, 1210 Sint-Joost-Ten-Node.
Wanneer?
's vrijdags tussen 17u-20u

Lees verder
 
 
 
 
Tot 25/06 - Voorleesuurtjes BIB Elsene

De voorleesuurtjes starten elke zaterdag om 11u. Iedere eerste zaterdag vand e maand een baby-voorleesuurtje voor de allerkleinsten (1.5 - 4 jaar) met Theater Kukulu. Iedere tweede en vierde zaterdag van de maand leest voorlezer Erik voor in het Nederlands (4 - 8 jaar). Alle andere zaterdagen wordt voorgelezen in het Nederlands of in een andere taal (4 - 8 jaar).

Lees verder
 
 
 

Netwerkpartners organiseren

 
       
 

Diversiteitswandeling 'Samen naar de markt'

 
 

O1013px-Sint-Martinuskerk_(21611)_(Genk)_19-05-2019_12-21-58p 23 april organiseerden Forum Samenleven in diversiteit en de Dienst Diversiteit en Gelijke Kansen een diversiteitswandeling. Een heerlijke wandeling door prachtige plekjes van Genk, met bijhorende inspirerende verhalen van kleurrijke sprekers.
Kon je er niet bij zijn? Binnenkort kan je tot eind oktober de wandeling zelf doen met een audiogids via je smartphone en zal vanaf 15 mei beschikbaar zijn.

Hoe het zal werken?
Bij het begin van de wandeling zal er een plaatje met uitleg en QR codes komen. (Oude ingang Stadhuis). Je kan dan via de QR code de route downloaden, daarna komt er op elk stopplaats een QR code waarmee je met je gsm kunt inscannen en het verhaal beluisteren.

  Lees verder    

       
 

Hoe communiceren we verbindend over migratie?

 
 

krzysztof-hepner-migration-migratie-unsplash

In mei start de tweede workshopreeks “Verbindend communiceren voor vrijwilligersorganisaties”! Deze workshopreeks brengt vrijwilligersorganisaties samen de kracht van hun verhalen in te zetten in het migratiedebat. Samen gaan ze met ons op zoek naar nieuwe verbindende manieren om te communiceren en zo het gepolariseerde migratiedebat te nuanceren en vermenselijken.

In deze laatste sessie komen we samen en wisselen onze acties uit. Wat lukte goed en wat minder? Hoe kunnen we in de toekomst nog meer verhalen inzetten om het brede publiek te bereiken?

  Meer info    

       
 

Basisopleidingen sociaal tolken

 
 

agentschapSpreek je vlot Nederlands en een andere taal? Wil je graag andere mensen helpen die geen of onvoldoende Nederlands spreken? Misschien is sociaal tolken dan iets voor jou.
Meer info: https://www.agii.be/thema/certificering-sociaal-tolken/is-sociaal-tolken-iets-voor-jou

  Iets voor jou? Bekijk hier de vormingen    

 
 
 
Familiedag: kom mee spelen en knutselen

Smul van een lekkere picknick en ontmoet ouders uit de buurt. Je bestelt je gratis picknick via hvhkstadantwerpen@gezinsbond.be. Vermeld je naam en het aantal gezinsleden. Leuke spelletjes en workshops: Je maakt kennis met verenigingen uit de buurt. Je kinderen genieten van leuke spelletjes zoals een springkasteel, XL-spelen, grime …

Meer info
 
 
 
 
Atelier in beeld 2022

Atelier in Beeld 2022 gaat door op 13, 14 , 15 mei! Ben je beeldend kunstenaar en wil je je werkplek tonen?
De inschrijvingen voor Atelier in Beeld 2022 zijn afgelopen. Binnenkort vind je alle deelnemende ateliers via onderstaande link.

Lees verder
 
       
 

Vormingen werken met vluchtelingen/nieuwkomers

 
 

vormingplusAvansa Waas & Dender biedt opnieuw heel wat gratis vorming aan voor vrijwilligers. Je hebt de keuze uit verschillende thema’s. Alle thema’s worden online gegeven. De meeste thema’s kun je ook fysiek volgen op verschillende plaatsen op verschillende data.

  Lees verder    

 
 

Oproep

 
 
 
 
Subsidieoproep 'Cultuur op til'

Zoek je subsidies voor jouw cultureel project? Vraag subsidies aan voor een bovenlokaal cultuurproject. Het Bovenlokaal Cultuurdecreet ligt aan de basis. Zet je in op de noden in jouw omgeving of culturele praktijk? Overstijg je de grenzen van je gemeente en breek je via samenwerking uit je (culturele) bubbel?
De deadline 15 mei.
Neem contact op met mehdi@cultuuroptil.be of met je educatief medewerker indien je graag aan een cultureel project met IC wilt meewerken.

Meer info
 
 
 
 
PROJECTOPROEP 2022- FONDS RITA GHESQUIERE

Het Fonds Rita Ghesquiere wil zowel wetenschappelijke als educatieve projecten ondersteunen die het creatief lezen en schrijven van kinderen en jongeren bevorderen en hun intellectuele, sociale en spirituele ontwikkeling stimuleren. Bijzondere aandacht gaat naar werkingen die nu reeds kansengroepen bereiken en via een project bijkomend aandacht willen besteden aan lezen, schrijven of andere vormen van literatuur beleven.

Meer info
 
 
 
 
Vacatures Gemeentebestuur Lanaken

Het gemeentebestuur van Lanaken heeft opnieuw 2 vacatures beschikbaar:
Technisch assistent klussen (afdeling Mens)
Deskundige juridische dienst

Meer info en solliciteren
 
 
 

Nuttige informatie

 
 
 
 
Brochure AGII - Welkom in Vlaanderen

In de meertalige brochure ‘Welkom in Vlaanderen’ vind je kort en overzichtelijk essentiële info over verblijfsmogelijkheden, onderwijs en werk voor Oekraïners in Vlaanderen. De informatie wordt de komende dagen verder aangevuld, in samenwerking met verschillende Vlaamse beleidsdomeinen. Beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels, Oekraïens en Russisch.

Lees verder
 
 
 
 
Gratis Oekraïense schoolboeken

Uitgeverij Plantijn stelt haar collectie Oekraïense schoolboeken gratis ter beschikking. Het zou gaan door de Oekraïense overheid erkende schoolboeken zijn.

Lees verder
 
 
 
 
Begrijpelijke informatie over coronavirus in 13 talen

Vanaf 15 februari zijn in drie stappen de maatregelen tegen corona flink versoepeld. Op 25 februari is de 3e stap ingegaan. Vanaf dan hoeven we geen 1,5 meter afstand meer te houden, mag je zoveel mensen op bezoek als je wilt en hoef je alleen in het openbaar vervoer en op het vliegveld een mondkapje te dragen. PHAROS heeft de begrijpelijke voorlichting in woord en beeld daarom aangepast in 13 talen.

Lees verder
 


  Internationaal Comite  info@icvzw.be | www.icvzw.be
Centrumlaan 11 bus 7 | 3600 Genk
Lees hier onze privacyverklaring

Volg ons op Social Media

Facebook icon   Twitter icon   Instagram icon   YouTube icon
Uitschrijven of inschrijven voor andere media