Internationaal Comité vzw - Nieuwsbrief
  Internationaal Comite   Online bekijken
Nieuwsbrief maart 2020

Inhoudsopgave 
1. Algemene informatie nationaal
2. Activiteiten in regio
3. Netwerkpartners organiseren
4. Oproepen
5. Nuttige informatie


 
 

Algemene informatie Nationaal

 
     
 
8/3: Internationale Vrouwendag 

Internationale Vrouwendag is geen feestdag. Het is de dag dat we stilstaan bij vrouwenrechten en bij de vrouwen én mannen die op de barricaden staan en stonden voor de gelijkwaardigheid van vrouwen, mannen en alles daartussen.

Op 8 maart zijn er een pak interessante, grappige en inspirerende activiteiten door en over vrouwen.

Tips Uit in vlaanderen
 

     
 
Coronavaccinatie FAQ's - Veel gestelde vragen 

Waarom is de vaccinatie tegen het Coronavirus belangrijk? Wie krijgt het als eerste? Wat zijn de bijwerkingen? Wie krijgt (nog) geen vaccin? Is het verplicht? Antwoord op vragen zoals deze en meer via onderstaande link.
Ook beschikbaar in de verschillend de talen.

Lees verder
 

beeldFB (3).jpgCorona info website van IC 
Hier vind je in verschillende talen blogs met de laatste maatregelen. Verlengd tot 1 maart.

Ga naar de infowebsite:
https://www.ic-corona.info/


VZWebinar-Scwitch.pngVZWebinar - SCWITCH & Assist
In samenwerking met Assist ontwikkelde Scwitch een gratis Youtubekanaal, nl. VZWebinar. Op dit Youtubekanaal vind je de meest prangende en praktische vzw-vragen toegelicht in korte infofilmpjes.

 


Algemene info - Corona

Op de FB-pagina van de WGO (WHO) vind je diverse algemen info en tips.

Lees verder
Update Corona maatregelen

Via onderstaande link kan je de laatste updates van de Corona-maatregelen volgen.

Lees verder

 
 

ACTIVITEITEN IN LIMBURG

 
     
 
Wat is huishoudelijk geweld? 

Huishoudelijk geweld? Wat is dat nu precies? Is het altijd fysiek of soms ook psychisch? Waar kan ik terecht? Of hoe kan ik iemand helpen waarvan ik vermoed dat hij of zij te maken heeft met huishoudelijk geweld?

Lees verder
 

     
 
Gratis infosessie loopbaanbegeleiding 

Loopbaanbegeleiding is niet enkel voor mensen die van werk willen veranderen. Wél voor werknemers en zelfstandigen die hun missie en passie willen (her)ontdekken.

Wanneer:
Zaterdag 27/03 - 13u30 tot 14u30
Woensdag 7/04 - 19u30 tot 20u30
Zaterdag 24/04 - 13u30 tot 20u30

Lees verder
 

     
 
Uitpas in Hasselt 

Op 12 februari lanceerde stad Hasselt de nieuwe Uitpas. Hiermee kan je punten sparen bij deelname aan een UiTPAS-activiteit, die je kan ruilen voor voordelen zoals kortingen, cadeaus of gratis tickets. De Uitpas is gratis voor Hasselaren, maar iedereen kan de Uitpas aankopen.

Lees verder
 

 
 

ACTIVITEITEN OOST-VLAANDEREN

 
     
 
01/03 - Webinar 'De pest aan pesten' 

LM Oost-Vlaanderen en VCOK organiseren samen een webinarreeks rond allerlei opvoedingsgerelateerde thema's. De reeks richt zich tot ouders, grootouders, opvoeders, professionals, ... Pesten komt dagelijks voor: op elke school, in elke klas en neemt vele vormen aan. Pesten kan een diepgaand en langdurig effect hebben op alle betrokkenen.

Lees verder
 

     
 
9/3 – 20u00-21u30 – ZOOM meeting - Smaakmaker 

Björn Carré (Universiteit Antwerpen) en Jurgen Goosens (Universiteit Tilburg) scherpen ons begrip aan van wat democratie vandaag in al zijn verschijningsvormen inhoudt. Maar ze dagen ons ook uit. Hoe zien wij het anders? Wat kan beter? Welke rol kan ook mijn vereniging of organisatie opnemen? Deze ZOOM meeting is een smaakmaker voor het verdere traject.

Snel inschrijven: vóór 2 maart via waasendender@beweging.net.

 

 
 

Activiteiten Antwerpen

 
     
 
11/3 - ONLINE BOEKBESPREKING Start: 20u Einde: 21.15u 

Samen met andere partners organiseert het IC een boekbespreking op donderdag 11 maart met professor Orhan Agirdag, Willy Musitu & Sanghmitra Bhutani. Het thema is 'Onderwijs in een gekleurde samenleving'.

Lees verder
 

image-from-rawpixel-id-1056238-jpeg.jpgGratis online 80's aerobics, kickboks, Tiktok tot Bollywood
Tot de start van de lente delen we elke week gratis online lessen, telkens 5 lessen per sport. We starten feestelijk met Eighties Aerobics, de weken daarna volgen kickboks, Bollywood Dance, Tiktok Dance en turnen/dans (55+). Een les duurt telkens ongeveer 30 minuutjes.


INSCHRIJVING: VORMING WERKING VAN DE VOEDSELBANKEN
Deadline: 20/03/2021cover vorming voedselbanken.png

Met de Corona-pandemie is het gebleken dat er veel verenigingen vragen krijgen over de werking van voedselbanken. Wilt u meer weten over hoe de voedselbanken werken, wie kan gaan naar een voedselbank en waar de voedselbanken zijn, dan kunt u zich registreren voor de vorming via onderstaande knop.

De datum van de vorming zelf ligt nog niet vast.
In het formulier kunt u ook vermelden wat u nog meer wilt weten over voedselbanken.

Interesse?   HIER INSCHRIJVEN 


     
 
OPROEP INTERLITRATOUR - Deadline: 15 maart 2021 

IC is medeorganisator van Interlitratour in Antwerpen. Dit zal gehouden worden in de week van 10 december 2021 (Dag van de Mensenrechten).
Om het projectdossier voor de subsidie goed te kunnen schrijven, vragen we verenigingen die een activiteit willen doen, zich alvast te melden via onderstaande knop.

HIER MELDEN
 

 
 

Activiteiten Vlaams-Brabant

 
     
 
Webinar Keuzes bij kinderen en jongeren met ASS 

Iedereen maakt elke dag (on)bewust honderden keuzes: Choco of confituur op de boterham? Ruim ik mijn kamer op of niet? Met wie speel ik op de speelplaats? Wat doe ik straks na mijn huiswerk? Wat wil ik later worden?... Voor sommige kinderen en jongeren met ASS is het maken van keuzes moeilijk.

Lees verder
 

     
 
Kersverse ouders: waar kan ik terecht: ONLINE 

Je kan bij verschillende organisaties terecht met vragen en bezorgdheden. In deze sessie wordt duidelijk wat Kind & Gezin, Huis van het Kind, de huisarts, kraamhulp, de vroedvrouw en de pediater doen. Wat is het groeipakket en hoe begin je hieraan?

Lees verder
 

 
 

ACTIVITEITEN BRUSSEL

 
     
 
6/3 - Bezoek aan de expo 100 x Congo 

Precies honderd jaar geleden werd de stad Antwerpen, in volle koloniale tijd, eigenaar van een Congolese collectie.'100 x Congo' zet honderd blikvangers in de kijker. Welke verhalen schuilen er achter de objecten? Hoe zijn ze hier beland? Wat was hun betekenis voor Congolese volken?

Lees verder
 

     
 
Norouz: vuurfeest op 16 maart 

In samenwerking met IC en KWB gaat het vuurfeest op 16 maart door en wordt georganiseerd door De Nieuwe Tijd en La Maison des Yezidis, twee lidvereningen van IC.

Lees verder
 

ehimetalor-akhere-unuabona-zswLbyR_b58-unsplash-racisme.jpg

21/3 - Fietstocht tegen racisme en voor verdraagzaamheid
Ter gelegenheid van de Internationale dag tegen racisme Tocht van 2u, met tussenstops aan symbolische plaatsen als het Lumumbaplein, het vluchtelingen Maximiliaanpark, ... Vanaf 11u, GC Nekkersdal, G. Schildknechtstraat 28 1020 Laken (metro Pannenhuis), 20 km, 7 groepen die om de 5 minutenvertrekken (natuurlijk rekening houdend met de corona maatregelen)
Een samenwerking tussen Internationaal Comité, Kwb Start to Bike, Kwb Intercultureel, Kwb in Kleur, House of Compassion

 


image-from-rawpixel-religies-geloof.jpg29/03 - Webinar: Vasten in wereldtradities en in nieuwe vormen.
Samen geven, samen delen.
Wat betekent vasten bij verschillende levensbeschouwingen? Wat zijn de gelijkenissen en de verschillen? Of wat betekent vasten voor iemand die 30 dagen geen vlees heeft gegeten of alcohol gedronken? Vasten is een ruim begrip en heeft verschillende plaatsen in het leven van mensen. Daarom nodigen we verschillende sprekers uit die vanuit hun ervaringen met het vasten komen vertellen.
Flyer volgt op onze FB-pagina IC-Brussel, voor meer info en inschrijven.


     
 
12/2020 - 06/2021 - Zenmeditatie voor iedereen 

De houding van de zenmeditatie wordt aangeleerd: de aandacht voor de juiste lichaamshouding in meditatie, het volgen van de in – en uitademing, het observeren van het opkomen en verdwijnen van gedachten.

Lees verder
 

 
 

Netwerkpartners organiseren

 
     
 
Vrijwilligersacademie: vereniging en vrijwilligen in Corona 

Vrijwilligerswerkingen en verenigingen hebben het niet makkelijk in Coronatijd. Hun werkingen zijn stilgevallen of staan voor grote uitdagingen. Ze verliezen verbinding met met vrijwilligers. Ledenwerving -en behoud zijn niet vanzelfsprekend. Daarom wil de Vrijwilligersacademie hen inspireren en ondersteunen vanuit goede praktijken en bruikbare formules.

Lees verder
 

     
 
Gratis dienst Rode Kruis VL: Restoring Family links 

Restoring Family Links is een gratis dienst van Rode Kruis-Vlaanderen. Rode Kruis-Vlaanderen is een neutrale organisatie, en werkt samen met andere Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen wereldwijd, en speciale afgevaardigden in conflictgebieden.

Lees verder
 

     
 
Project Pennenvriend van Integratie & Inburgering  

Nieuw initiatief om thuis Nederlands te oefenen: pennenvriend. Een anderstalige en een Nederlandstalige vrijwilliger worden gematcht. Ze communiceren enkel digitaal met elkaar: ze schrijven e-mails over hun leven in coronatijd, over hun familie, hun werk en hobby’s, … En daarvoor hebben ze enkel een e-mailadres nodig!

Lees verder
 

     
 
Online praatcafé KOTK 

Omdat heel wat praatcafés en koffiemomenten niet kunnen doorgaan, organiseert Kom op tegen Kanker een digitaal aanbod, met maandelijks een webinar (online praatcafé) met een interessant thema voor kankerpatiënten en/of hun naasten. Alle webinars gebeuren via Microsoft Teams.

Lees verder
 

     
 
Online vormingen bij Avansa- regio Mechelen 

Online ontmoeten en bijleren
Je krijgt een seintje van zodra we je terug veilig fysiek kunnen ontvangen. Tot dan houden we je warm met een waaier aan online activiteiten.

Meer info
 

     
 
Wandelbuddy's Genk 

Naar aanleiding van de oproep hebben zich heel wat Nederlandstalige wandelbuddy’s kandidaat gesteld om met een anderstalige nieuwkomer op stap te gaan en Nederlands te oefenen. Nu zijn we dringend op zoek naar anderstalige nieuwkomers die een wandelbuddy wensen. Kennen jullie mensen die hun Nederlands willen oefenen? Laat ze dan zeker contact met ons opnemen!

Lees verder
 

Bijlessen Hasselt! (3).png

Bijlesclubs PEP vzw (tot eind mei 2021)
PEP!, Positive Education Psychology, heeft als doel om kansarme jongeren op de juiste plaats in het onderwijs te krijgen. De juiste plaats houdt in dat een jongere onderwijskeuzes maakt op basis van eigen interesses en talenten. Dit willen ze verwezenlijken door middel van verschillende projecten. Één van de grootste projecten zijn de bijlesclubs. De wekelijkse peer-to-peer bijlessen vinden plaats op woensdag in Genk, Hasselt en Antwerpen; en de zaterdag in Brussel.

Algemene info over de Bijlesclubs: klik hier
download flyer voor lesgever
download flyer voor lesvolger

Afhankelijk van de corona-maatregelen zullen er volgend jaar eventueel online alternatieven komen.


 
 

Oproep

 

digitalisering-cloud.jpgProject Limburgs Platform voor Vluchtelingen 
Digitalisering van de meest kwetsbaren verdient nu in tijden van CORONA  nog meer onze aandacht.Op welke manier kunnen wij hier een positieve bijdrage bieden?

Het project heeft 3 doelstellingen:

  • de digitale kennis van vrijwilligers die mensen op de vlucht ondersteunen, versterken
  • de doelgroep toeleiden naar een vormingsaanbod op maat, om de digitale geletterdheid te verhogen;
  • samen met vrijwilligers en lokale actoren een digi-kiosk ontwikkelen, waar digitale middelen en begeleiding ter beschikking gesteld worden om de  digitale geletterdheid en participatie in het sociale leven te bevorderen. Zowel voor de doelgroep - nieuwkomers en ook andere kwetsbare groepen.

Welke knelpunten ervaren jullie bij deze kwetsbare doelgroep omtrent digitalisering?
bv Leren werken met een laptop, een online afspraak maken met dokter of het leren werken met Smartschool, of nog iets anders? Of heb jij misschien goesting om jouw digitale ervaring te delen, door  als digi-vrijwilliger mensen te ondersteunen in jouw buurt?
Contact: info@limburggastvrij.be of 0468/35 75 38


Logo Limb steunpunt kinderopvangProject 'nieuwe krachten voor de kinderopvang'
Een project van het Limburgs steunpunt kinderopvang voor toeleiding naar de opleiding kinderbegeleider en eventuele tewerkstelling.

DOEL: Via dit project willen we enerzijds drempels voor opleiding en tewerkstelling van kwetsbare werkzoekenden en niet-beroepsactieven wegnemen, zodat zij hun potentieel ten volle kunnen ontwikkelen. Hierbij richten we ons in het bijzonder op personen met een migratieachtergrond en vluchtelingen waarbij we ook aandacht willen besteden aan het genderevenwicht in de opvang door de opleiding en het beroep extra onder de aandacht te brengen bij mannen. Anderzijds willen we via het project werken aan het knelpuntkarakter van het beroep kinderbegeleider en aan een divers personeelsbeleid voor de kinderopvang.

Meer info: projectsamenvatting en flyer


     
 
Nike Community Impact Fund - Indienen tot en met 22/03/2021 

Bewegen maakt jongeren weerbaar.
Is jouw sportclub of vereniging in Antwerpen, Limburg of Vlaams-Brabant begaan met kwetsbare jongeren, dan kan Nike Community Impact Fund jou steunen voor max. 6.000€.

Lees verder
 

image-from-rawpixel-gezondheid-health-jpeg.jpgGezondheidsonderzoek
De UHasselt organiseert i.s.m. HBVL een grootschalig gezondheidsonderzoek. De link naar de Nederlandstalige vragenlijst vind je hier.

Ze willen ook inzetten op het bereiken van de Limburgse bevolking met een migratieachtergrond, en in dit kader zijn er vertalingen gemaakt van de vragenlijst in het Engels, Turks en Arabisch. Deze vind je via deze link..


     
 
Connecting Brussels 

De VGC lanceert een projectoproep in het kader van Connecting Brussels. Hiermee wil de VGC kleinschalige solidariteitsacties ondersteunen. Initiatieven van burgers, verenigingen en organisaties, gericht op het stimuleren van verbondenheid en het tegengaan van eenzaamheid en isolement, kunnen via deze oproep een financiële ondersteuning krijgen.

Lees verder
 

     
 
Boeken in verschillende talen gezocht 

Het opvangcentrum voor asielzoekers in Lanaken willen hun bibliotheek inrichten voor de bewoners. Hiervoor zijn ze op zoek naar boeken in verschillende boeken. Heb jij of je organisatie boeken die je/jullie willen doneren? Of ken je misschien andere organisaties?

Contacteer:
Sofie Dewettinck, 089 73 97 30 - vorming.oclanaken@rodekruis.be

 

 
 

Nuttige informatie

 
     
 
Inschrijvingen voor schooljaar 2021 – 2022 in Hasselt 

Alle ouders met een kind geboren in 2019 en ouders die op zoek zijn naar een nieuwe school voor volgend schooljaar schrijven digitaal in.

Lees verder
 

     
 
Corona vaccin 

Heb je vragen rond het corona-vaccin? Via onderstaande link vind je diverse info in duidelijke taal en met beelden. Ook zijn er folders in verschillende talen. Laatjevaccineren.be is een website van de Vlaamse Overheid.

Lees verder
 

     
 
Helpdesk Solentra in verschillende talen 

Om ook de vluchtelingen in deze moeilijke tijden te kunnen bereiken, biedt Solentra VZW een helpdesk voor vluchtelingen in de moedertaal. De psychologen van Solentra staan in voor de psychosociale ondersteuning van kinderen en gezinnen met een trauma. Als team willen wij aandacht blijven besteden aan de behoeftes van de vluchteling.

Meer info
 

     
 
Digitale hulplijnen Corona 

Zit je ergens mee? Heb je een probleem en heb je iemand nodig om er over te praten? Of misschien heb je gewoon algemene informatie nodig rond Corona.
Via onderstaande link van groeimee.be kan je verschillende telefoonlijnen, chatboxen en websites raadplegen.

Lees verder
 

     
 
Schooljaarkalender boordevol inspiratie 

In deze kalender vind je niet alleen speciale themadagen of -weken, maar ook de schoolvakanties en vrije dagen. Een leuke bron van inspiratie! Achter elke dag zit namelijk een themapagina met informatie en passend lesmateriaal.

Lees verder
 info@icvzw.be | www.icvzw.be
Monseigneur Broekxplein 6 | 3500 Hasselt | 011 29 09 17
Lees hier onze privacyverklaring

Volg ons op Social Media

Facebook icon   Twitter icon   Instagram icon   YouTube icon
Uitschrijven of inschrijven voor andere media