Internationaal Comité vzw - Nieuwsbrief
  Internationaal Comite   Online bekijken
Nieuwsbrief december 2021

Inhoudsopgave 
1. Activiteiten & nieuws uit regio
2. Algemene informatie nationaal
3. Netwerkpartners organiseren
4. Oproepen
5. Nuttige informatie


 
 

ACTIVITEITEN & nieuws uit LIMBURG

 

flyer perspectief-benefiet-12.20214/12 tot 7/01/22 - Tentoonstelling Perspectief
Perspectief vzw en VPKB Hasselt tonen werken van Martin Oluwadiran in de benefiet-tentoonstelling 'Seed of Love' - 'Kiem van Liefde'in sociaal restaurant Klavertjevier, Fonteinstraat 69 in Hasselt - Runkstvan 4 december 2021 tot  7 januari 2022

De werken zijn te koop. De opbrengst gaat integraal naar het Noodfonds van de Verenigde Protestantse Kerk van België (VPKB)Je kan tijdens de openingsuren van het restaurant een kijkje gaan nemen:Op maandag en vrijdag van 11:00 tot 13:00 (enkel afhaal) en op woensdag van 11u tot 14u (afhaal en ter plaatse eten)

De vernissage vindt plaats op zaterdag 4 december 2021 in Klavertjevier om 19:00 Sprekers zijn: Roger Vandebroek, Lianne de Oude, Maryam Jamshid en Habib El Ouakili

Open tijdens de restaurant uren: maandag en vrijdag van 11u tot 13u - woensdag van 11u tot 14u

Contact:

  • Martin Oluwadiran - oluwadiran@hotmail.com - 0476 62 69 58
  • Jo Schreurs - joschreurs54@gmail.com - 0474 40 50 27
  • Lianne de Oude - lianne.deoude@scarlet.be - 0486 22 60 81

 
 
 
Help weeskinderen uit Togo

Genesis vzw wil graag weeskinderen uit Togo helpen naar school gaan. Met jullie hulp kunnen ze weer een jaar naar school. Wil je mee helpen? Stort een bedrag naar wens.

Meer info
 

 
 

ACTIVITEITEN & nieuws uit OOST-VLAANDEREN

 
 
 
 
04/12 - Zwerfvuilactie

Handen uit de mouwen!
Jammer genoeg wordt er nog steeds veel zwerfvuil achtergelaten in de natuur. Wij ruimen het op! We gaan het zwerfvuil opruimen voornamelijk langs de Albertdijk en het Groot Broek in Moerzeke en Kastel.

Lees verder
 

 
 
 
Nederlands voor anderstaligen via Ligo - Centrum voor Basiseducatie (09/2021 - 06/2022)

Anderstaligen kunnen vanaf 1 september bij ons Nederlands leren. Ook mensen die al wat Nederlands kennen, maar dit nog willen verbeteren, kunnen bij ons terecht. Zij leren hun plan te trekken in het Nederlands in alledaagse situaties.
Voor mensen die niet kunnen lezen en schrijven in de eigen taal, zijn er aangepaste cursussen.

Lees verder
 

 
 

Activiteiten & nieuws uit Antwerpen

 

image-from-rawpixel-id-divorce-echtscheiding-jpeg18/12 - Rondetafelgesprek rond echtscheiding
Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Migranten (18/12/2021) organiseert IC-lidvereniging De Wereld van Migranten een rondetafelgesprek rond echtscheiding. In België gebeuren er jaarlijks 70.000 echtscheidingen. Eerste slachtoffers ervan zijn minderjarige kinderen, naast dramatische gevolgen als geweld, armoede, thuisloosheid... Hoe kan echtscheiding preventief aangepakt worden? Hoe kunnen gezinswaarden gepromoot worden? Welke ondersteuning wordt aangeboden na echtscheiding? Experten als Elisabetta Bolzan (Master in science religie), Imane Amrani (Doctoraatstudente in Franse Litteratuur), Zahia Khaqa (Psychologe) komen aan het woord.
Uur: 13u30
Locatie: De Groene Waterman, Wolstraat 7, 2000 Antwerpen
Gratis toegang, inschrijving: willy@icvzw.be


image-from-rawpixel-CPR-reanimerenMooie kans voor uw vereniging
Volg jij dit najaar een opleiding reanimeren in Borgerhout? De opleiding duurt 2u. Schrijf je in door te surfen naar www.antwerpenredt.be of klik hieronder op de datum van jouw keuze.

Za 18/12/2021 om 10u

Verenigingen die interesse hebben in een speciale vorming ‘Reanimeren’ kunnen zich opgeven bij hun contactpersoon bij IC. Bij voldoende interesse organiseren wij een eigen sessie met het Vlaamse Kruis.


Volg de activiteiten van IC Antwerpen op onze speciale facebookpagina


 
 

Activiteiten & nieuws uit Vlaams-Brabant

 
 
 
 
06/12 - Positief omgaan met meertaligheid bij jonge kinderen

Meertaligheid is een troef én een uitdaging. Hoe verloopt taalontwikkeling? Hoe leren zijn een taal aan? Wat gebeurt er als kinderen meerder talen leren? Vormt de thuistaal een hinderpaal om Nederlands te leren of is het een opstap naar leren?

Lees verder
 

 
 
 
19/12 - Gezinswandeling

Voor alle gezinnen die graag wandelen, elkaar ontmoeten en Rotselaar ontdekken.
In groep maken gezinnen een wandeling van ongeveer 3 km (45 minuten) en ontdekken zo leuke plekjes in Rotselaar. We wandelen op verharde en onverharde paden. Ook voor gezinnen met jonge kinderen in de buggy, draagzak, fietskar, loopfiets... Na de wandeling of onderweg voorzien we een moment voor de kinderen om te ravotten en de ouders om te kletsen.

Lees verder
 

 
 

ACTIVITEITEN en nieuws uit BRUSSEL

 

gekleurde wijsheid - portretten film9/12 - 14u30: Vertoning documentaire "Gekleurde Wijsheid"en
Locatie: De Kaai vzw, 
Adolphe Willemynsstraat 113, 1070 Anderlecht
De documentaire Gekleurde Wijsheid is een initiatief van de Werkgroep Gekleurde Wijsheid opgericht begin 2020 in Brussel. Deze groep verenigt een aantal socioculturele verenigingen, onderwijs- en welzijnsorganisaties waaronder Internationaal Comité vanuit een gedeelde belangstelling voor senioren. Gekleurde wijsheid verwijst naar de superdiversiteit van Brusselse senioren en naar hun waardigheid als mens.


 
 
 
15/12 - Espace d'écoute de lien et de parole

L’asbl AETCIS-BE vous propose une soiréee originale où vous pouvez, in site, participer à un espace d’écoute de lien et de parole, outil central de l’approche Thérapie Communautaire Intégrative et Systémique-TCIS. Une action en santé (promotion de la santé mentale) et de soutien social. Avec son créateur, le Prof° Adalberto BARRETO.

Meer info (pus d'info)
 

 
 
 
17-18-19/12 - L'Art de soigner

L’asbl AETCIS-BE vous propose de venir voir d’une autre perspective les soins et la relation d’aide. 3 jours de soins solidaires avec le Prof° Adalberto BARRETO, ethnopsychiatre qui a fait le choix d’un certain "Art de soigner", comme base de son travail avec les habitants de la communauté de 4 Varas où est née la Thérapie Communautaire Intégrative et Systémique-TCIS.

lees verder
 

 
 

Algemene informatie

 
 
 
 
Tot ziens 2021 - Welkom 2022

Het Internationaal Comité wenst iedereen een fijne eindejaarperiode en een gelukkig Nieuwjaar toe.
We wensen iedereen een goede gezondheid toe, hou het veilig en draag goed zorg voor elkaar..

 

 
 
 
Overlegcomité beslist winterpakket met onmiddellijke ingang

Het Overlegcomité heeft 26/11/2021 vastgesteld dat de coronasituatie in ons landen snel verslechtert met overbelasting van het zorgsysteem, uitval van zorgpersoneel en uitstel van patiëntenzorg. Daarom heeft het Overlegcomité een nieuw winterpakket beslist met maatregelen die het aantal contacten moeten beperken.

Lees verder
 

Hand in Hand-beeldHoe kan je steden en gemeenten dekoloniseren?
Een nieuwe campagne van Hand In Hand
Hand in Hand tegen racisme vzw start in het najaar met een nieuwe lokale dekoloniseercampagne in een aantal steden en gemeenten. Hierbij willen ze de komende twee jaar belangrijke stappen vooruit zetten op het vlak van dekolonisering van een reeks belangrijke domeinen in onze samenleving. Ze willen zich hierbij zeker niet beperken tot de dekolonisering van de openbare ruimte, laat staan enkel de wijziging van koloniale straatnamen of standbeelden, hoe belangrijk deze symbolen ook zijn.

In de komende maanden wordt verder overlegd met alle betrokkenen, landelijk en lokaal, over de juiste eisen en methodiek. Heb je interesse om mee te werken, in de voorbereiding of in de eigenlijke campagne? Laat hen dan iets weten via info@anti-racisme.be of via een formulier: https://www.anti-racisme.be/nl/medewerker-dekoloniseercampagne-2021-2023 .


 
 

Netwerkpartners organiseren

 
 
 
 
in nov en dec - Groep van 30 - Room with a view

De ‘Groep van 30’ is de eerste grote fase van het project “Room with a view. Denk mee over woonzorg van morgen”. In een traject van 4 workshops, 3 workshops van een ½ dag en 1 van een volledige dag, gaan we met een diverse groep mensen aan de slag om samen leidende principes te formuleren waaraan residentiële zorgvormen voor ouderen in de toekomst moeten voldoen.

Meer info, programma en inschrijven
 

 
 
 
02/12 - LEVL organiseert eerste online studiedag

Onthoud de datum: 2 december 2021 van 9.30 tot 12.30 uur. Want dan nodigt LEVL haar brede netwerk uit om deel te nemen aan LEVL’s eerste online studiedag over “Vrouwen met een migratieachtergrond op de arbeidsmarkt”. We organiseren deze studiedag in samenwerking met ella, Furia, de Nederlandstalige Vrouwenraad en andere partners.
De online studiedag is gratis en richt zich op iedereen met interesse in dit thema.
Photo by Christina @ wocintechchat.com on Unsplash

Meer info en inschrijven
 

vormingplusVormingen rond werken met vluchtelingen of nieuwkomers - dec en voorjaar '22
Avansa Waas & Dender biedt opnieuw heel wat gratis vorming aan voor vrijwilligers die werken met vluchtelingen of nieuwkomers. Je hebt de keuze uit 8 thema’s. Alle thema’s worden online gegeven. De meeste thema’s kun je ook fysiek volgen op verschillende plaatsen in de provincie.
Via onderstaande link vind je alle vormingen. Als je doorklikt, krijg je meer informatie en kun je je meteen inschrijven als je dat wilt. Wacht daar niet te lang mee. De eerste vorming start al op 9 november, en dat is heel binnenkort!
Overzicht van de vormingen


 
 
 
05/12 - Limburgs vrijwilligersbos - Boomplantactie

Plant mee aan een bos in beweging. In het voorjaar gaf beweging.net Limburg, samen met Limburgs Landschap vzw de aanzet voor een Limburgs vrijwilligersbos. Elke partnerorganisatie plantte toen al symbolisch één boompje.

Photo by Eyoel Kahssay on Unsplash

Lees verder
 

 
 
 
Wandel door het onzichtbaar Antwerpen

Ben je benieuwd naar hoe Antwerpen ervaren wordt door mensen zonder wettig verblijf? Tijdens een door hen ontworpen wandeling ontdek je waar ze zich ontspannen, waar ze mensen ontmoeten, waar ze zich thuis voelen, waar ze hulp krijgen, en nog veel meer! De wandeling kan je op eigen houtje uitvoeren via een wandelgids op je smartphone.

Meer info
 

 
 

Oproep

 
 
 
 
Lokale helden is terug!

Tal van IC-verenigingen waren er in 2019 bij.
Of je nu een organisator in hart en nieren, beginnend muzikant, ervaren rot of een bakker met een peperkoeken hart voor muziek bent: iedereen die van muziek en z’n lokale scene houdt kan deelnemen aan Lokale Helden 2022. Ga op zoek naar jouw lokaal muzikaal talent en zet ze op 30 april 2022 op een podium.

Meer info - hoe deelnemen?
 

 
 
 
Petitie: Geen mensen op straat - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

De opvang zit vol. Het aantal mensen dat zich kan aanmelden, is beperkt. Wie zich niet kan aanmelden, krijgt geen opvang. Maar ook voor wie zich aanmeldt, is opvang niet gegarandeerd. Resultaat: mensen blijven buiten en moeten de nachten op straat doorbrengen.
#GeenMensenOpStraat

Teken de petitie
 

 
 
 
Iedereen verdient vakantie

Inloophuis Limani vzw organiseert gezinsvakanties aan zee voor gezinnen die vechten tegen kanker.
Inschrijven kan via onderstaande link:

Info & contact
 

 
 

Nuttige informatie

 
 
 
 
Toolbox van IKORGANISEER.BE

In deze toolbox bundelen vind je handige tools voor jou als organisator van muziekevenementen. Tools die speciaal voor jou ontwikkeld werd, maar ook bestaande tools die je verder op weg kunnen zetten.

Lees verder
 

 
 
 
Foto's zonder copyright

Heb je vaak foto's nodig voor je website/facebook-pagina of voor je uitnodigingen? Op de website 'Unsplash.com' kan je heel veel materiaal zonder copyright vinden. Let er wel op dat het een Engelse pagina is en dat je in het Engels moet zoeken.

Photo by Markus Winkler on Unsplash

Bezoek de website
 

 
 
 
VZWebinar - SCWITCH & Assist

In samenwerking met Assist ontwikkelde Scwitch een gratis Youtubekanaal, nl. VZWebinar. Via onderstaande link kom je op de Youtube-kanaal, waar je de meest prangende en praktische vzw-vragen vindt toegelicht in korte infofilmpjes.

Naar het Youtube-kanaal
   Internationaal Comite  info@icvzw.be | www.icvzw.be
Monseigneur Broekxplein 6 | 3500 Hasselt | 011 29 09 17
Lees hier onze privacyverklaring

Volg ons op Social Media

Facebook icon   Twitter icon   Instagram icon   YouTube icon
Uitschrijven of inschrijven voor andere media