Internationaal Comité vzw - Nieuwsbrief
  Internationaal Comite   Online bekijken
Nieuwsbrief juli & augustus 2021

Inhoudsopgave 
1. Activiteiten & nieuws uit regio
2. Algemene informatie nationaal
3. Netwerkpartners organiseren
4. Oproepen
5. Nuttige informatie


 
 

ACTIVITEITEN & nieuws uit LIMBURG

 
 
 
 
Terug naar IC

Na anderhalf jaar zijn we superblij dat we elkaar opnieuw kunnen ontmoeten. En dat helemaal in het echt.
Deze is activiteit is enkel voor leden/lidverenigingen van IC-Limburg.

Meer info & inschrijven
 

 
 
 
11/9 tem 26/09 - Tentoonstelling 'Een nieuw begin'

Perspectief vzw organiseert i.s.m. stad Hasselt de tentoonstelling ' Een Nieuw Begin - A New Beginning', die plaats vindt van 11/09 t.e.m. 26/09. Opening met receptie op 11/09 om 19u met muzikale omlijsting.

Lees verder
 

 
 
 
12/09 - De Culinaire Ring op autoloze zondag in Hasselt

Op Autoloze Zondag (12 september 2021) toveren we de Kleine Ring om in een Culinaire Ring. Enkele van de beste Hasseltse restaurants dekken hun tafels buiten op de Groene Boulevard en serveren je hun heerlijkste creaties.

Lees verder
 

 
 
 
Plantjesweekend 17 18 19 september 2021 in Maasmechelen - Lanaken - Dilsen-Stokkem

Inloophuis Limani werkt samen met Kom op tegen Kanker voor het Plantjesweekend dat dit jaar plaats vindt op 17, 18 en 19 september. Enthousiaste vrijwilligers verkopen hierbij azalea’s voor het goede doel. De opbrengst gaat naar betere zorg voor mensen met kanker en hun naasten.

Lees verder
 

zoom-meeting-5780354_1280ZOOM-vorming voor IC-lidverenigingen
Team IC Limburg heeft een ZOOM vorming op maat van onze verenigingen voorbereid. Zoom is een handig programma waarmee je videogesprekken en vergaderingen kunt voeren. Jullie kunnen het gebruiken voor bv. bestuursvergaderingen, overleggen met andere organisaties, webinars of andere online activiteiten, ...
De vorming is zowel voor mensen die de ZOOM nog niet kennen als voor mensen die het oppervlakkig kennen en af en toe gebruiken. Je kan een vorming aanvragen 1 op 1 met je educatieve medewerker of voor een kleine groep bv. jullie bestuur (of jullie leden).Jullie mogen deze aanbod gerust doorsturen naar jullie leden. 

Interesse? Neem contact op met je educatieve medewerker.


 
 

ACTIVITEITEN & nieuws uit OOST-VLAANDEREN

 
 
 
 
05/09 - Casa del Mundo, het wereldfeest in Aalst

Al meer dan 25 jaar wordt in Aalst het wereldfeest Casa del Mundo georganiseerd. Met een wereldmarkt, muzikale animatie en gezellig samenzijn.
Muziek van Sisters on Sofa en Daniel Lopez met de D'Love-band.
Toegang met het Covid Safe Ticket.

Lees verder
 

 
 
 
18/09 - GeWOONweg betaalbaar wonen

Vzw Thope wil eigenaars en vluchtelingen samenbrengen voor een geslaagd verhuurproject. Daarom nodigen we u uit op deze infovoormiddag, voor huurders en eigenaars. Omdat goed wonen voor iedereen belangrijk is.

Lees verder
 

 
 
 
Nederlands voor anderstaligen via Ligo - Centrum voor Basiseducatie

Anderstaligen kunnen vanaf 1 september bij ons Nederlands leren. Ook mensen die al wat Nederlands kennen, maar dit nog willen verbeteren, kunnen bij ons terecht. Zij leren hun plan te trekken in het Nederlands in alledaagse situaties.
Voor mensen die niet kunnen lezen en schrijven in de eigen taal, zijn er aangepaste cursussen.

Lees verder
 

 
 

Activiteiten & nieuws uit Antwerpen

 

ante-hamersmit-stress-burnout-doos-unsplash

In sept. en okt. - cursussen Psycho Educatie & Stress
Psycho Educatie:
Cursussen waar we rond verschillende thema’s antwoord geven op de vragen:
Wat heb ik? Hoe komt dat? En wat kan ik eraan doen?
Angst - 4/10, 11/10, 18/10 en 25/10 - Maandagen
13u30-15u30 - Locatie: Posthof Berchem
Depressie - 24/9, 8/10, 15/10, 22/10 en 29/10 - Vrijdagen
12u30-14u30 - Locatie: DC Silsburg
Stress - 23/9, 30/9, 7/10 en 14/10 - Donderdagen
19u-21u - Locatie: Nova Kiel
Info en inschrijven via: https://www.psycho-educatie.be/agenda

Cursus Stress op lager taalniveau
Cursus over omgaan met stress. Minimum taalniveau Nederlands 1.2 vereist.
4 lessen van telkens 2u - 19/10, 26/10, 9/11, 16/11
Dinsdagen van 9u30-11u30 - Locatie: Oud Badhuis
Info en inschrijven via https://forms.gle/h4T2g4x7Lf8hf2hw5


 
 
 
Project 'Zij aan zet' ism Stad Antwerpen

Stad Antwerpen werkt samen met IC aan een nieuw project ‘Zij aan Zet’. Het project richt zich op vrouwen met een migratieachtergrond om ze sterker te maken. Er worden activiteiten georganiseerd om de talenten van ongeveer 20 vrouwen meer naar voren te brengen en zo meer zelfvertrouwen te krijgen. Dit gaat natuurlijk niet in één keer. In juni start het traject met de vrouwen die ongeveer 2 keer per maand bijeen zullen komen.

Meer info
 

image-from-rawpixel-CPR-reanimerenMooie kans voor uw vereniging
Volg jij dit najaar een opleiding reanimeren in Borgerhout? De opleiding duurt 2u. Schrijf je in door te surfen naar www.antwerpenredt.be of klik hieronder op de datum van jouw keuze.

Di 21/09/2021 om 19u Vrij 15/10/2021 om 19u Za 30/10/2021 om 14u Di 16/11/2021 om 19u Za 18/12/2021 om 10u

 Wil je zelf deze opleidingen reanimeren (leren) geven? Schrijf je in voor één van de opleidingen tot reaTrainer. Of stuur een mail naar info@antwerpenredt.be.

Za 25/09/2021 9u-16u Ma 18/10/2021 19u-22u + woe 20/10/2021 19u-22u

Verenigingen die interesse hebben in een speciale vorming ‘Reanimeren’ kunnen zich opgeven bij hun contactpersoon bij IC. Bij voldoende interesse organiseren wij een eigen sessie met het Vlaamse Kruis.


Volg de activiteiten van IC Antwerpen op onze speciale facebookpagina


 
 

Activiteiten & nieuws uit Vlaams-Brabant

 
 
 
 
Tot 04/09 - Eureka: Leuvense uitvindingen in handel en horeca

In onze innovatieve stad Leuven worden mede dankzij de spinoffs van KULeuven producten en materialen ontwikkeld waar we terecht fier op mogen zijn! Wist je dat je er bijna dagelijks mee te maken krijgt? Deze rondleiding gaat over appels, brillen, bierblikjes, hoorapparaten, likeur, rijst en nog veel meer. Leuven werd op 24 september 2020 door de Europese commissie uitgeroepen tot de ‘Meest innovatieve stad van Europa’!

Lees verder
 

 
 
 
24-26/09 - Boekenbeurs Davidsfonds Lot (Beersel)

Het Davidsfonds organiseert tijdens de jaarmarkt van Lot een boekenbeurs. Literaire liefhebbers, amateurs van postkaarten en posters komen hier aan hun trekken. Boeken enkel op zaterdag te koop.
Op de vernissage van 24/9 is er het gastoptreden van Sofia Bouzid, finaliste van the Voice kids, onder begeleiding van de koninklijke fanfare “Eendracht maakt macht" Dit is een samenwerking tussen "Kunstkorf Lot" en het Davidsfonds Lot

Photo by freestocks on Unsplash

Lees verder
 

 
 
 
19/09 - Re:lict Car(e)free | Re:lict

De Sint-Sulpitiuskerk torent al 7 eeuwen boven onze mooie stad uit. Dat vieren we in september elk weekend met het eigenzinnige stadsfestival Re:lict.

De auto offeren we aan de duivel en we vereren wandelaars en fietsers nog meer dan anders. Toon je behendigheid in het mobiel verkeerspark op het ceremonieplein. Misschien kan jij al een trick of flip aan? Tijdens de initiatie steppen kan je naar hartenlust oefenen op verschillende ramps.

Lees verder
 

 
 

ACTIVITEITEN en nieuws uit BRUSSEL

 
 
 
 
03-04-05/09 - Formation de facilitateur AETCIS

FORMATION DE FACILITATEUR (TRICE) / Week end 02, 03,04 et 05 septembre à la ferme communautaire VEVY WERON /NAMUR
Pratiques culturelles - empowerment - resilience sociale

Lees verder
 

 
 
 
14/09 - Praatcafé: dementie hulpmiddelen

Het Praatcafé Dementie is een ontmoetingsplaats voor iedereen die in contact komt met personen met dementie of interesse heeft in dit thema. Bij elke bijeenkomst wordt een specifiek thema rond dementie belicht door een spreker. Na de uiteenzetting is er tijd voor vragen en voor uitwisseling van ervaringen.

Lees verder
 

 
 
 
14/9 - 19/09 - Brussels Drawing week

De Brussels Drawing Week viert de vitaliteit en de diversiteit van de tekenkunst aan de hand van een rijk en gevarieerd programma in hartje Brussel.
Gelanceerd op initiatief van de beurs, Art on Paper, in dialog met de belangrijkste kunstinstellingen, -centra en -scholen in Brussel, laat de Brussels Drawing Week een zeer breed Brussels publiek...

Lees verder
 

 
 

Algemene informatie

 
 
 
 
Update Coronamaatregelen vanaf 01/09

Het dragen van een mondmasker en het respecteren van veilige afstand van anderhalve meter blijven belangrijke instrumenten om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
Tevens wordt er nog steeds opgeroepen om zich te laten vaccineren om tot een volledige vaccinatie van de bevolking te komen.

Lees verder
 

Naar een normaler leven toe na Corona: het Zomerplan

De federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben in het Overlegcomité van 11 mei beslist over een breed Zomerplan. Dit plan maakt in vier stappen de terugkeer naar een normaler leven mogelijk.
Als het aantal ingenomen COVID-bedden op intensieve zorgen blijft evolueren in de richting van maximaal 500, én indien de vaccinatiecampagne volgens plan loopt, voorziet het Zomerplan vier belangrijke stappen.
Stap 2, 3 en 4 volgen in de loop van juli-september.

Meer info:

  • https://www.info-coronavirus.be/nl/news/occ-1105/

klik om te vergroten:

Vanaf 01/09 
zomerplan - vanaf 1 september


Hand in Hand-beeldHoe kan je steden en gemeenten dekoloniseren?
Een nieuwe campagne van Hand In Hand
Hand in Hand tegen racisme vzw start in het najaar met een nieuwe lokale dekoloniseercampagne in een aantal steden en gemeenten. Hierbij willen ze de komende twee jaar belangrijke stappen vooruit zetten op het vlak van dekolonisering van een reeks belangrijke domeinen in onze samenleving. Ze willen zich hierbij zeker niet beperken tot de dekolonisering van de openbare ruimte, laat staan enkel de wijziging van koloniale straatnamen of standbeelden, hoe belangrijk deze symbolen ook zijn.

In de komende maanden wordt verder overlegd met alle betrokkenen, landelijk en lokaal, over de juiste eisen en methodiek. Heb je interesse om mee te werken, in de voorbereiding of in de eigenlijke campagne? Laat hen dan iets weten via info@anti-racisme.be of via een formulier: https://www.anti-racisme.be/nl/medewerker-dekoloniseercampagne-2021-2023 .


 
 
 
18/09 - Hart boven Hard-dag 

Elkaar weer in levende lijve ontmoeten om elkaar te inspireren en samen plannen te smeden - wat kijken we daarnaar uit! Op de laatste Hart boven Hard-dag gaven we het startschot voor de campagne ‘Er is wel geld’. Op 18 september schakelen we een versnelling hoger en zetten samen de mijlpalen uit. Programma en praktische info volgen.

Meer info op de FB-pagina
 

 
 
 
Corona info

Hier vind je in verschillende talen blogs met de laatste maatregelen. 
Ga naar de infowebsite:
https://www.ic-corona.info/

Meertalige informatie coronavaccinatie (videos)
Stad Leuven ontwikkelde verschillende filmpjes over de vaccinatiecampagne in verschillende talen.
Naar de video's

Naar de video's
 

 
 

Netwerkpartners organiseren

 
 
 
 
06/09 - Digitaal infomoment voor vrijwilligers

Het LPV zoekt ondersteuners voor mensen op de vlucht. In deze online infosessie voor nieuwe vrijwilligers wordt stilgestaan bij hoe je nieuwkomers kan ondersteunen in de samenleving of de digitale geletterdheid bij kwetsbare nieuwkomers kan verhogen.
Wil je graag meer weten over dit vrijwilligerswerk?
Schrijf je in via info@limburggastvrij.be of via 0468 35 75 38 en krijg van ons de link voor de infosessie!

Lees verder
 

 
 
 
12/09 - Wandeling in het spoor van aartsbisschop Romero

In kader van Open Monumentendag Leuven organiseert Kadoc op 12 september de 'Wandeling in het spoor van aartsbisschop Romero. De Stad Leuven sluit dit jaar met haar programma volledig mee aan bij het Europees thema 'Inclusief erfgoed' en heeft extra hard ingezet op een Open Monumentendag waaraan iédereen kan deelnemen. Ontdek zeker ook de andere evenementen en locaties!

Lees verder
 

 
 
 
Save the date: Furia Vrouwendag op 11 november!

De Nationale Vrouwendag is een feministische strijddag vol ontmoeting, ontdekking, reflectie en beleving. Dit jaar is het de 50ste editie wat wil zeggen dat we er een groot feest van maken! Want alhoewel de strijd nog niet gestreden is, zijn er ook zaken om te vieren.

Meer info
 

 
 
 
26/09 - Betoging Sans Papiers TV

Op zondag 26 september om 14 uur houdt organiseert Sans Papiers TV een betoging in Brussel. Zij vertrekken op het Muntplein en lopen naar L'Esplanade de l'Europe. Indien er geen toestemming voor de demonstratie komt, zal er een sit-in/rassemblement plaatsvinden. Voor vragen over de organisatie van deze demonstratie kunt u contact opnemen met de Coördinatie via onderstaande link.

Contacteren
 

 
 
 
Opleidingen en tests Sociale Tolken

Basisopleiding sociaal tolken - online met testdagen in Antwerpen, Gent, Brussel, Genk
Verschillende modules met verschillende startdata.

Certificeringsproef sociaal tolken
Vanaf september 2021 starten de fysieke certificeringsproeven voor de cursisten uit de basisopleiding module 2 die eindigt half juli.

Meer info: https://www.agii.be/thema/certificering-sociaal-tolken/opleidings-en-certificeringstraject-sociaal-tolk/basisopleiding-sociaal-tolken
Bron afbeelding: https://www.agii.be/thema/certificering-sociaal-tolken

Overzicht opleidingen
 

 
 

Oproep

 
 
 
 
Iedereen verdient vakantie

Inloophuis Limani vzw organiseert gezinsvakanties aan zee voor gezinnen die vechten tegen kanker.
Inschrijven kan via onderstaande link:

Info & contact
 

 
 
 
Dag Tegen Kanker België

Op 21 oktober 2021 is het de 22ste 'Dag tegen Kanker'. Tijdens de 'Dag tegen Kanker' roept Kom op tegen Kanker iedereen op om één dag expliciet hun medeleven en verbondenheid te tonen met kankerpatiënten en hun naasten. Dat gebeurt op tal van manieren in Vlaanderen en Brussel o.a. door het dragen van een geel lintje.
Bron: https://www.beleven.org/feest/dagtegenkanker

Heeft je vereniging of organisatie activiteiten ikv de dag tegen kanker? Bezorg ons de info, dan nemen we ze op in onze nieuwsbrief.

Lees verder
 

 
 
 
Vacature beweging.net Limburg

Beweging.net Limburg is op zoek naar een nieuwe stafmedewerk(st)er Maatschappelijke Innovatie (100%). De maatschappelijk innovator werkt in Limburg aan positieve maatschappelijke verandering via concrete (sociale) projecten.

Meer info & solliciteren
 

 
 
 
Stap mee met de refugee walk 2021

Kom veilig uit je kot tijdens onze Refugee Walk op zondag 3 oktober. Na de corona-editie van 2020 is er dit jaar opnieuw een centraal event in Leuven. Je kan ook je eigen wandeling uitstippelen in je eigen regio, al dan niet in combinatie met één van de rustpunten in de verschillende provincies. Toon je solidair, wandel samen een symbolische route van 10, 20 of 40 km en zamel zo geld in voor mensen op de vlucht.

Meer info & inschrijven
 

 
 

Nuttige informatie

 
 
 
 
Hack Your future Belgium

HackYourFuture is een gratis 8 maanden durend webontwikkelingsaanbod voor gepassioneerde vluchtelingen en kwetsbare nieuwkomers in België. Je hebt geen technische achtergrond nodig om te beginnen.

3 keer per jaar worden nieuwe lessen gelanceerd.
Vrouwen worden sterk aangemoedigd om te solliciteren!

Nieuwe deadline voor inschrijving wordt nog aangekondigd.

Meer info (in English)
 

 
 
 
Foto's zonder copyright

Heb je vaak foto's nodig voor je website/facebook-pagina of voor je uitnodigingen? Op de website 'Unsplash.com' kan je heel veel materiaal zonder copyright vinden. Let er wel op dat het een Engelse pagina is en dat je in het Engels moet zoeken.

Photo by Markus Winkler on Unsplash

Bezoek de website
 

 
 
 
Het CGVS lanceert asyluminbelgium.be

Het Commissariaat voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) heeft zopas een nieuwe website gelanceerd: asyluminbelgium.be. Die informeert asielzoekers over de procedure in België in negen talen. De site biedt antwoorden op vragen over hoe de asielprocedure verloopt; hoe iemand het gesprek bij het CGVS het best voorbereidt;

Lees verder
 

 
 
 
VZWebinar - SCWITCH & Assist

In samenwerking met Assist ontwikkelde Scwitch een gratis Youtubekanaal, nl. VZWebinar. Via onderstaande link kom je op de Youtube-kanaal, waar je de meest prangende en praktische vzw-vragen vindt toegelicht in korte infofilmpjes.

Naar het Youtube-kanaal
   Internationaal Comite  info@icvzw.be | www.icvzw.be
Monseigneur Broekxplein 6 | 3500 Hasselt | 011 29 09 17
Lees hier onze privacyverklaring

Volg ons op Social Media

Facebook icon   Twitter icon   Instagram icon   YouTube icon
Uitschrijven of inschrijven voor andere media