Internationaal Comité vzw - Nieuwsbrief
  Internationaal Comité   Online bekijken
Nieuwsbrief februari 2020

Inhoudsopgave 
1. Algemene informatie nationaal
2. Activiteiten in regio
3. Netwerkpartners organiseren
4. Oproepen
5. Nuttige informatie


 
 

Algemene informatie Nationaal

 
     
 
Coronavaccinatie FAQ's - Veel gestelde vragen 

Waarom is de vaccinatie tegen het Coronavirus belangrijk? Wie krijgt het als eerste? Wat zijn de bijwerkingen? Wie krijgt (nog) geen vaccin? Is het verplicht? Antwoord op vragen zoals deze en meer via onderstaande link.
Ook beschikbaar in de verschillend de talen.

Lees verder
 

beeldFB (3).jpgCorona info website van IC 
Hier vind je in verschillende talen blogs met de laatste maatregelen. Verlengd tot 1 maart.

Ga naar de infowebsite:
https://www.ic-corona.info/


VZWebinar-Scwitch.pngVZWebinar - SCWITCH & Assist
In samenwerking met Assist ontwikkelde Scwitch een gratis Youtubekanaal, nl. VZWebinar. Op dit Youtubekanaal vind je de meest prangende en praktische vzw-vragen toegelicht in korte infofilmpjes.

 


     
 
Info van je vereniging op de IC-website 

Onze verenigingen-pagina op www.icvzw.be willen we graag aanvullen. Hiervoor hebben we jou nodig. Via onderstaande vind je het google formulier, hier kan je je logo en andere foto's aan toevoegen. Is jullie fiche al ingevuld? Kijk even de info na en laat ons weten als je iets wilt aanpassen.

naar de verenigingen-pagina
 

Algemene info - Corona

Op de FB-pagina van de WGO (WHO) vind je diverse algemen info en tips.

Lees verder
Update Corona maatregelen

Via onderstaande link kan je de laatste updates van de Corona-maatregelen volgen.

Lees verder

 
 

ACTIVITEITEN IN LIMBURG

 
     
 
6/02 - Lezing Yousra Benfquih Tussen ongemak en ontroering 

Yousra Benfquih heeft een Master in de rechten, een Master na Master in de mensenrechten, en weldra komt daar nog een doctoraat bij. Toch ligt haar hart vooral in het schrijven. De auteur, dichter en spoken word artieste volgde de opleiding Literair S ...

Lees verder
 

     
 
Wandelen en fietsen rond C-mine 

Vanaf C-mine kan je vertrekken voor verschillende wandelingen en mooie fietsroutes.De Finger food route neemt je mee langs winkeltjes en cafés in de Vennestraat, van een Turkse supermarkt tot een stukje cité, met proevertjes onderweg. Met de ontdekkingskaart C-mine verken je de tuinwijk van Winterslag, een wandelroute van 4 kilometer.

Lees verder
 

     
 
De Lommelse Sahara 

Het gebied Sahara doet zijn naam alle eer aan: de grote zandvlakte lijkt op een miniatuurwoestijn. Maar er zijn ook helderblauwe meertjes, heidestroken en geurende naald- en loofbossen. De schilderachtige landschappen en de enorme afwisseling maken een wandeling hier tot een unieke ervaring.

Meer info
 

 
 

ACTIVITEITEN OOST-VLAANDEREN

 
     
 
02/02 - Werken tijdens corona: interactieve digitale workshop 

Covid 19 heeft een grote invloed op het leven van mensen en op hun job. We worden sneller geagiteerd, verliezen onze concentratie, zijn bang of gespannen. Tijdens deze interactieve online workshop zoeken we samen met Ann- Kasra Van Rompaey hoe we kunnen focussen op wat belangrijk is ...

Lees verder
 

     
 
23/02 - Webinar Gezond en gevarieerd ontbijten 

Ontbijten is een belangrijk moment van de dag, wordt wel eens gezegd. Maar is dat wel zo? Is het noodzakelijk om een ontbijt te nemen? En bovenal, waaruit bestaat een gezond ontbijt dan? Kiezen we het best voor brood of toch beter voor havermout? En als we ontbijtgranen nemen, welke passen dan in een gezond ontbijt?

Lees verder
 

     
 
Lichtwandeling Gent 

Gent startte in 1998 met de uitvoering van een integraal lichtplan voor de hele stad. Met het lichtplan heeft de stad lichtaccenten geënt op de elementaire Gentse monumenten, gebouwen, toegangspoorten, ... Nieuwsgierig geworden naar hoe dat Gentse lichtplan in werkelijkheid aanvoelt?

Lees verder
 

 
 

Activiteiten Antwerpen

 
     
 
BUBBELS MET JE IC-BUBBEL online NJ-receptie 2021 

ONLINE (zoom)
Vr 5/02 van 19.00 tot 20.00 uur

BELANGRIJK!
Vergeet niet een drankje voor te bereiden.

Meer info en inschrijven
 

image-from-rawpixel-id-1056238-jpeg.jpgGratis online 80's aerobics, kickboks, Tiktok tot Bollywood
Tot de start van de lente delen we elke week gratis online lessen, telkens 5 lessen per sport. We starten feestelijk met Eighties Aerobics, de weken daarna volgen kickboks, Bollywood Dance, Tiktok Dance en turnen/dans (55+). Een les duurt telkens ongeveer 30 minuutjes.

 


logo_vormingplusregiomechelen_web.png

02/02 - Covidik-kijken (online)
Hoe gaan we morgen naar kantoor? Blijven handgels een essentieel deel van onze persoonlijke hygiëne? Wat met een zieke collega? Hoe samenwerken na het vaccin? Stel tijdens deze sessie jouw prangende corona vragen aan Marc Van Ranst, ... Lees verder

 


     
 
4/02 - Generatie van solidariteit 

Zitten we allemaal in hetzelfde schuitje van de coronacrisis? Sommigen beweren van niet: jonge mensen lopen veel minder risico. De ouderen zouden de samenleving stilleggen en de jongere generaties moeten opdraaien voor de kosten. Zij zijn immers de eersten die hun job verliezen of geen job meer kunnen krijgen.

Lees verder
 

     
 
Gratis Infobabbel & kennismaking loopbaanbegeleiding - 10/02 

Heb je ook wel eens volgende vragen: Hoe weet ik nu of er een klik is met mijn loopbaan - hsp - coach of therapeut? Welke job past nu echt bij me? Kan ik leren omgaan met faalangst, perfectionisme, stress, ... Hoe kan ik echt kiezen volgens wat ik wil en niet volgens wat een ander van me verwacht?

Lees verder
 

 
 

Activiteiten Vlaams-Brabant

 
     
 
9/02 - Zin en onzin over zonnepanelen 

Voor zeer ruime informatie over zonnepanelen kan je op dinsdag 9 februari vanaf 19.30 uur een gratis online infosessie volgen.
Inschrijven is verplicht.

Lees verder
 

     
 
21/02 - Winterwandeling 

Mooie wandeling langs Betekomse paadjes. Wandeling van ongeveer 7 km. langs verschillende bospaadjes rond centrum Betekom. Bij regenweer zijn laarzen gewenst. Na de wandeling wordt een drankje en hapje voorzien.

Lees verder
 

     
 
Archeologiedagen: Speur naar sporen uit het verleden 

Ga op archeologische speurtocht in de stad. Haal je brochure in het stadskantoor, bij Visit Leuven of in de bibliotheken en volg de archeologische wandelroute met zoek- en doe-opdrachten. Je kan de volledige route doen (2,5 km) of je eigen (kortere) wandeling samenstellen aan de hand van de verschillende locaties. Neem een potlood of balpen mee!

Lees verder
 

 
 

ACTIVITEITEN BRUSSEL

 
     
 
2/02 - De vrijwilligerswetgeving in 10 stappen (gratis online) 

We gidsen je door de vrijwilligers -wetgeving in 10 stappen en beantwoorden je vragen. Blijf je graag op de hoogte? Fris je kennis op tijdens ons gratis online infomoment.

Lees verder
 

     
 
12/2020 - 06/2021 - Zenmeditatie voor iedereen 

De houding van de zenmeditatie wordt aangeleerd: de aandacht voor de juiste lichaamshouding in meditatie, het volgen van de in – en uitademing, het observeren van het opkomen en verdwijnen van gedachten.

Lees verder
 

     
 
Wandelbuddy's 

Ga je graag wandelen, maar liever niet alleen? Connecting Brussels en de VGC-sportdienst brengen wandelaars bij elkaar.
Zoek een ‘wandelbuddy’ via Brussel wandelt.

Lees verder
 

 
 

Netwerkpartners organiseren

 
     
 
Project Pennenvriend van Integratie & Inburgering  

Nieuw initiatief om thuis Nederlands te oefenen: pennenvriend. Een anderstalige en een Nederlandstalige vrijwilliger worden gematcht. Ze communiceren enkel digitaal met elkaar: ze schrijven e-mails over hun leven in coronatijd, over hun familie, hun werk en hobby’s, … En daarvoor hebben ze enkel een e-mailadres nodig!

Lees verder
 

     
 
Online vormingen bij Vormingplus - regio Mechelen 

Online ontmoeten en bijleren
Je krijgt een seintje van zodra we je terug veilig fysiek kunnen ontvangen. Tot dan houden we je warm met een waaier aan online activiteiten.

Meer info
 

     
 
Breng jij mee een ode aan de Belgische muziek? 

Als afsluiter van de Week Van De Belgische Muziek, van 8 tot en met 14 februari, moedigen we iedereen met een hart voor muziek aan om mee een massale ode te brengen aan muziek van eigen bodem.

Lees verder
 

Bijlessen Hasselt! (3).png

Bijlesclubs PEP vzw (tot eind mei 2021)
PEP!, Positive Education Psychology, heeft als doel om kansarme jongeren op de juiste plaats in het onderwijs te krijgen. De juiste plaats houdt in dat een jongere onderwijskeuzes maakt op basis van eigen interesses en talenten. Dit willen ze verwezenlijken door middel van verschillende projecten. Één van de grootste projecten zijn de bijlesclubs. De wekelijkse peer-to-peer bijlessen vinden plaats op woensdag in Genk, Hasselt en Antwerpen; en de zaterdag in Brussel.

Algemene info over de Bijlesclubs: klik hier
download flyer voor lesgever
download flyer voor lesvolger

Afhankelijk van de corona-maatregelen zullen er volgend jaar eventueel online alternatieven komen.


 
 

Oproep

 
     
 
Nike Community Impact Fund 

Bewegen maakt jongeren weerbaar.
Is jouw sportclub of vereniging in Antwerpen, Limburg of Vlaams-Brabant begaan met kwetsbare jongeren, dan kan Nike Community Impact Fund jou steunen voor max. 6.000€.

Lees verder
 

image-from-rawpixel-gezondheid-health-jpeg.jpgGezondheidsonderzoek
De UHasselt organiseert i.s.m. HBVL een grootschalig gezondheidsonderzoek. De link naar de Nederlandstalige vragenlijst vind je hier.

Ze willen ook inzetten op het bereiken van de Limburgse bevolking met een migratieachtergrond, en in dit kader zijn er vertalingen gemaakt van de vragenlijst in het Engels, Turks en Arabisch. Deze vind je via deze link..


     
 
Connecting Brussels 

De VGC lanceert een projectoproep in het kader van Connecting Brussels. Hiermee wil de VGC kleinschalige solidariteitsacties ondersteunen. Initiatieven van burgers, verenigingen en organisaties, gericht op het stimuleren van verbondenheid en het tegengaan van eenzaamheid en isolement, kunnen via deze oproep een financiële ondersteuning krijgen.

Lees verder
 

     
 
Welzijnszorg voert dit jaar campagne rond wonen. 

Een goede woning zou voor onbetaalbare momenten moeten zorgen. Voor 1 op de 5 huishoudens is wonen onbetaalbaar. Onaanvaardbaar!
Daarom doet Welzijnszorg een warme oproep om mee te bouwen aan de virtuele wolkenkrabber!
Met jouw stem stapt Welzijnszorg straks naar de bevoegde minister.

Teken hier de petitie
 

 
 

Nuttige informatie

 
     
 
Groep INTRO begeleidt werk-welzijnstrajecten 

Kwetsbare doelgroepen op weg naar een duurzame job
Een deel van de Vlaamse werkzoekenden kampt met armoede en sociale uitsluiting. Daarom heeft de Vlaamse overheid samen met het Europees Sociaal Fonds opnieuw geld vrijgemaakt voor deze doelgroep.

Lees verder
 

     
 
Corona vaccin 

Heb je vragen rond het corona-vaccin? Via onderstaande link vind je diverse info in duidelijke taal en met beelden. Ook zijn er folders in verschillende talen. Laatjevaccineren.be is een website van de Vlaamse Overheid.

Lees verder
 

     
 
Als vereniging een centje bijverdienen? 

INK-BOX: Slechts 60 lege inktpatronen inzamelen en 150€* ontvangen voor je vereniging of sportclub ?
Ja het kan !

Lees verder
 

     
 
Helpdesk Solentra in verschillende talen 

Om ook de vluchtelingen in deze moeilijke tijden te kunnen bereiken, biedt Solentra VZW een helpdesk voor vluchtelingen in de moedertaal. De psychologen van Solentra staan in voor de psychosociale ondersteuning van kinderen en gezinnen met een trauma. Als team willen wij aandacht blijven besteden aan de behoeftes van de vluchteling.

Meer info
 

     
 
Digitale hulplijnen Corona 

Zit je ergens mee? Heb je een probleem en heb je iemand nodig om er over te praten? Of misschien heb je gewoon algemene informatie nodig rond Corona.
Via onderstaande link van groeimee.be kan je verschillende telefoonlijnen, chatboxen en websites raadplegen.

Lees verder
 

     
 
Schooljaarkalender boordevol inspiratie 

In deze kalender vind je niet alleen speciale themadagen of -weken, maar ook de schoolvakanties en vrije dagen. Een leuke bron van inspiratie! Achter elke dag zit namelijk een themapagina met informatie en passend lesmateriaal.

Lees verder
 info@icvzw.be | www.icvzw.be
Monseigneur Broekxplein 6 | 3500 Hasselt | 011 29 09 17
Lees hier onze privacyverklaring

Volg ons op Social Media

Facebook icon   Twitter icon   Instagram icon   YouTube icon
Uitschrijven of inschrijven voor andere media