Internationaal Comité vzw - Nieuwsbrief
  Internationaal Comite   Online bekijken
Nieuwsbrief oktober 2021

Inhoudsopgave 
1. Activiteiten & nieuws uit regio
2. Algemene informatie nationaal
3. Netwerkpartners organiseren
4. Oproepen
5. Nuttige informatie


 
 

ACTIVITEITEN & nieuws uit LIMBURG

 
 
 
 
03/10 - Wereldfeest - Grenzeloos Genieten

Op zondag 3 oktober organiseren onze verenigingen een wereldfeest in Hamont-Achel.
Vanaf 11u00 - gratis inkom

Lees verder
 

 
 
 
Help weeskinderen uit Togo

Genesis vzw wil graag weeskinderen uit Togo helpen naar school gaan. Met jullie hulp kunnen ze weer een jaar naar school. Wil je mee helpen? Stort een bedrag naar wens.

Meer info
 

 
 

ACTIVITEITEN & nieuws uit OOST-VLAANDEREN

 
 
 
 
in okt. -Basisvorming Armoedebestrijding

Drie avonden waarin we armoede juist willen leren ‘verstaan’. We willen meer inzicht krijgen, maar ook ‘voelen’ wat het betekent om in armoede te leven. We wisselen inhoudelijke achtergrond af met getuigenissen en praktijk en staan stil bij onze eigen ervaringen.
Nog 2x in oktober.

Lees verder
 

 
 
 
Nederlands voor anderstaligen via Ligo - Centrum voor Basiseducatie

Anderstaligen kunnen vanaf 1 september bij ons Nederlands leren. Ook mensen die al wat Nederlands kennen, maar dit nog willen verbeteren, kunnen bij ons terecht. Zij leren hun plan te trekken in het Nederlands in alledaagse situaties.
Voor mensen die niet kunnen lezen en schrijven in de eigen taal, zijn er aangepaste cursussen.

Lees verder
 

 
 

Activiteiten & nieuws uit Antwerpen

 

ante-hamersmit-stress-burnout-doos-unsplash

In okt. - cursussen Psycho Educatie & Stress
Psycho Educatie:
Cursussen waar we rond verschillende thema’s antwoord geven op de vragen:
Wat heb ik? Hoe komt dat? En wat kan ik eraan doen?
Angst - 4/10, 11/10, 18/10 en 25/10 - Maandagen
13u30-15u30 - Locatie: Posthof Berchem
Depressie - 28/10, 15/10, 22/10 en 29/10 - Vrijdagen
12u30-14u30 - Locatie: DC Silsburg
Stress - 7/10 en 14/10 - Donderdagen
19u-21u - Locatie: Nova Kiel
Info en inschrijven via: https://www.psycho-educatie.be/agenda

Cursus Stress op lager taalniveau
Cursus over omgaan met stress. Minimum taalniveau Nederlands 1.2 vereist.
4 lessen van telkens 2u - 19/10, 26/10, 9/11, 16/11
Dinsdagen van 9u30-11u30 - Locatie: Oud Badhuis
Info en inschrijven via https://forms.gle/h4T2g4x7Lf8hf2hw5


image-from-rawpixel-CPR-reanimerenMooie kans voor uw vereniging
Volg jij dit najaar een opleiding reanimeren in Borgerhout? De opleiding duurt 2u. Schrijf je in door te surfen naar www.antwerpenredt.be of klik hieronder op de datum van jouw keuze.

Vrij 15/10/2021 om 19u Za 30/10/2021 om 14u Di 16/11/2021 om 19u Za 18/12/2021 om 10u

 Wil je zelf deze opleidingen reanimeren (leren) geven? Schrijf je in voor één van de opleidingen tot reaTrainer. Of stuur een mail naar info@antwerpenredt.be.

Ma 18/10/2021 19u-22u + woe 20/10/2021 19u-22u

Verenigingen die interesse hebben in een speciale vorming ‘Reanimeren’ kunnen zich opgeven bij hun contactpersoon bij IC. Bij voldoende interesse organiseren wij een eigen sessie met het Vlaamse Kruis.


Volg de activiteiten van IC Antwerpen op onze speciale facebookpagina


 
 

Activiteiten & nieuws uit Vlaams-Brabant

 
 
 
 
9/10 - Repair Café Vilvoorde

Wat doe je met… Een broodrooster stuk? Uw stofzuiger doet het niet meer? Radio, tv, strijkijzer, mixer, keukenrobot, …. ?
je kan het allemaal laten nakijken en samen herstellen.
Repair Café is: samen kapotte spullen repareren, ontmoeten en inspiratie opdoen.

Lees verder
 

 
 
 
13/10 - Veilig online - cyberpesten

Gepest worden maakt je leven tot een heuse hel. Dat weet iedereen. Als het ook online gebeurt, komt het extra hard aan. En het houdt niet op. Hoe gaat cyberpesten in z'n werk? Wat doet het met een kind? Hoe pak je dat als ouder aan...

Lees verder
 

 
 

ACTIVITEITEN en nieuws uit BRUSSEL

 
 
 
 
van sept tot dec - Ciranda de Palavras

AETCIS nodigt je uit voor 'Ciranda de Palavras, Espace d'écoute, de paroles et de construction de liens' Ruimte voor luisteren, spreken en verbindingen leggen om de dagelijkse zorgen beter kunnen begrijpen en onze kleine en grote overwinningen van elke dag kunnen waarderen.

Meer info (pus d'info)
 

 
 
 
21/10 - Boekvoorstelling Dementie bij ouderen met een migratieachtergrond

De voorstelling gaat online door op donderdag 21 oktober ’21 van 14u tot 15.30u.
Inschrijven kan via onderstaande link tot 18 oktober, dan ontvangt u vooraf de deelnamelink.
Op het programma
Welkom en inleiding, door Cindy Gendarme (Garant Uitgevers) en Lien Mostmans (Erasmushogeschool Brussel)
Getuigenis van een mantelzorger, door Sarah Avci
In gesprek met Saloua en Ann, gemodereerd door Nadia Babazia (Red Star Line Museum)
Een vleugje poëzie, door dichteres Amina Belôrf

Inschrijven
 

 
 

Algemene informatie

 
 
 
 
Campagne 'Verenigen doen we samen'

OEF! Na anderhalf jaar behelpen mogen sociaal-culturele en amateurkunstenorganisaties opnieuw volop fysieke activiteiten organiseren, mits het in acht nemen van een aantal ingeburgerde coronamaatregelen. Die organisaties hebben bakken goesting en knaldrang, maar om burgers aan te zetten (opnieuw) deel te nemen aan het verenigingsleven en om steden en gemeenten aan te moedigen dat verenigingsleven zo goed mogelijk te ondersteunen in hun heropstart, lanceert De Federatie in samenwerking met Publiq de campagne "Verenigen doen we samen".

Lees verder
 

Hand in Hand-beeldHoe kan je steden en gemeenten dekoloniseren?
Een nieuwe campagne van Hand In Hand
Hand in Hand tegen racisme vzw start in het najaar met een nieuwe lokale dekoloniseercampagne in een aantal steden en gemeenten. Hierbij willen ze de komende twee jaar belangrijke stappen vooruit zetten op het vlak van dekolonisering van een reeks belangrijke domeinen in onze samenleving. Ze willen zich hierbij zeker niet beperken tot de dekolonisering van de openbare ruimte, laat staan enkel de wijziging van koloniale straatnamen of standbeelden, hoe belangrijk deze symbolen ook zijn.

In de komende maanden wordt verder overlegd met alle betrokkenen, landelijk en lokaal, over de juiste eisen en methodiek. Heb je interesse om mee te werken, in de voorbereiding of in de eigenlijke campagne? Laat hen dan iets weten via info@anti-racisme.be of via een formulier: https://www.anti-racisme.be/nl/medewerker-dekoloniseercampagne-2021-2023 .


 
 
 
10/10 - Met Hart boven Hard naar de Grote Klimaatmars

Op zondag 10 oktober 2021, aan de vooravond van de 26ste internationale klimaattop, trekken we opnieuw de straat op om concrete en ambitieuze daden te eisen met Back to the Climate, de Grote Klimaatmars!

Lees verder
 

 
 
 
Blijf genieten van je vrijheid

Wat zijn de huidige maatregelen? Om het coronavirus te stoppen zijn er verschillende regels. Deze regels zijn belangrijk voor de gezondheid van iedereen. Zo word jij niet ziek of kan je niemand ziek maken. Dankjewel om ze te volgen. Samen stoppen we het coronavirus.
Let op: afhankelijk van het lokaal alarmniveau kunnen er extra maatregelen worden genomen op lokaal niveau: raadpleeg de website van de stad of gemeente.

Lees verder
 

 
 

Netwerkpartners organiseren

 
 
 
 
Kennismaking met boekhouding voor verenigingen (Online - Avansa Vilvoorde)

Achter de schermen van een succesvolle vereniging is aandacht voor het financieel beheer van groot belang. Als nieuwe vrijwilliger of startende vereniging is het vaak zoeken naar de juiste aanpak. Davy De Laeter deelt in deze korte introductiesessie de belangrijkste tips en helpt je op weg met aandachtspunten voor een eenvoudige, maar correcte boekhouding. Deze workshop is gericht op nieuwe vrijwilligers zonder financiële voorkennis of boekhoudkundige ervaring.

Lees verder
 

 
 
 
in okt & nov: Samen Lezen - Avansa Mechelen

Het opzet is eenvoudig: een groepje van zo'n 5 tot 12 mensen komt regelmatig samen.
De begeleider leest een kortverhaal en een gedicht voor, onderbreekt de lectuur met open vragen en soms ook gewoon met stilte. Zo ontstaat er een gesprek. Wat doet het verhaal met jou? En hoe beleven de andere deelnemers de tekst? Er ontstaan waardevolle gesprekken en een fijn groepsgevoel.

Lees verder
 

 
 
 
Save the date: Furia Vrouwendag op 11 november!

De Nationale Vrouwendag is een feministische strijddag vol ontmoeting, ontdekking, reflectie en beleving. Dit jaar is het de 50ste editie wat wil zeggen dat we er een groot feest van maken! Want alhoewel de strijd nog niet gestreden is, zijn er ook zaken om te vieren.

Meer info
 

 
 
 
Vormingen vreemdelingen- en internationaal familierecht

Het AGII organiseert in het najaar heel wat vormingen rond vreemdelingen- en internationaal familierecht. In oktober: 21/10: Asielprocedure en sociale rechten voor asielzoekers, erkende vluchtelingen en subsidiair beschermden (Hasselt) - 25/10: Inleiding tot het verblijfsrecht (online) - 26/10: Gezinshereniging met Belgen, Unieburgers of derdelanders (Brussel)

naar het volledig aanbod en inschrijven
 

 
 

Oproep

 

Een nieuwe steunronde voor lokale relance-initiatieven en beloftevolle artiesten vanuit LIVE2020
abigail-lynn-muziek-music-unsplashVia de nieuwe oproep wil LIVE2020 specifiek steun toekennen aan relance-initiatieven voor het lokale circuit en professionele organisaties met het oog op een faire verloning en promotionele ondersteuning van een live-activiteit van beloftevolle artiesten, en dit voor alle genres van de livemuzieksector.
Daarnaast is deze nieuwe steunronde er ook voor beloftevolle artiesten van wie de Belgische liveplannen het voorbije jaar door corona in het water zijn gevallen, die zichzelf opnieuw in de picture willen zetten en hun carrière willen kickstarten met bv. een releaseconcert, of een kleine showcase. Maximaal 80 dossiers kunnen worden goedgekeurd.
Per goedgekeurd dossier zal een steun van maximum 2500 euro toegekend worden. Organisaties en artiesten kunnen tot 14 oktober hun aanvraag online indienen. Een gedetailleerd overzicht van de criteria en het aanvraagformulier zijn te consulteren via deze link.
Meer info


 
 
 
Infolijn Vluchtelingenwerk

De Vluchtelingen Infolijn en juridische helpdesk is er voor alle vragen die te maken hebben met asielzoekers en vluchtelingen.
Je kan de Vluchtelingen Infolijn contacteren voor al je vragen rond asiel, migratie en integratie.

Lees verder
 

 
 
 
Iedereen verdient vakantie

Inloophuis Limani vzw organiseert gezinsvakanties aan zee voor gezinnen die vechten tegen kanker.
Inschrijven kan via onderstaande link:

Info & contact
 

 
 
 
Dag Tegen Kanker België

Op 21 oktober 2021 is het de 22ste 'Dag tegen Kanker'. Tijdens de 'Dag tegen Kanker' roept Kom op tegen Kanker iedereen op om één dag expliciet hun medeleven en verbondenheid te tonen met kankerpatiënten en hun naasten. Dat gebeurt op tal van manieren in Vlaanderen en Brussel o.a. door het dragen van een geel lintje.
Bron: https://www.beleven.org/feest/dagtegenkanker

Heeft je vereniging of organisatie activiteiten ikv de dag tegen kanker? Bezorg ons de info, dan nemen we ze op in onze nieuwsbrief.

Lees verder
 

 
 
 
Stap mee met de refugee walk 2021

Kom veilig uit je kot tijdens onze Refugee Walk op zondag 3 oktober. Na de corona-editie van 2020 is er dit jaar opnieuw een centraal event in Leuven. Je kan ook je eigen wandeling uitstippelen in je eigen regio, al dan niet in combinatie met één van de rustpunten in de verschillende provincies. Toon je solidair, wandel samen een symbolische route van 10, 20 of 40 km en zamel zo geld in voor mensen op de vlucht.

Meer info & inschrijven
 

 
 

Nuttige informatie

 
 
 
 
Toolbox van IKORGANISEER.BE

In deze toolbox bundelen vind je handige tools voor jou als organisator van muziekevenementen. Tools die speciaal voor jou ontwikkeld werd, maar ook bestaande tools die je verder op weg kunnen zetten.

Lees verder
 

 
 
 
Foto's zonder copyright

Heb je vaak foto's nodig voor je website/facebook-pagina of voor je uitnodigingen? Op de website 'Unsplash.com' kan je heel veel materiaal zonder copyright vinden. Let er wel op dat het een Engelse pagina is en dat je in het Engels moet zoeken.

Photo by Markus Winkler on Unsplash

Bezoek de website
 

 
 
 
VZWebinar - SCWITCH & Assist

In samenwerking met Assist ontwikkelde Scwitch een gratis Youtubekanaal, nl. VZWebinar. Via onderstaande link kom je op de Youtube-kanaal, waar je de meest prangende en praktische vzw-vragen vindt toegelicht in korte infofilmpjes.

Naar het Youtube-kanaal
   Internationaal Comite  info@icvzw.be | www.icvzw.be
Monseigneur Broekxplein 6 | 3500 Hasselt | 011 29 09 17
Lees hier onze privacyverklaring

Volg ons op Social Media

Facebook icon   Twitter icon   Instagram icon   YouTube icon
Uitschrijven of inschrijven voor andere media