Nieuwsbrief IC vzw - 06.2022
Internationaal Comité vzw - Nieuwsbrief
  Internationaal Comite   Online bekijken
Nieuwsbrief juni 2022
       
 

Inhoudsopgave

 
 
  1. Algemene informatie nationaal
  2. Activiteiten & nieuws uit regio
  3. Netwerkpartners organiseren
  4. Oproepen
  5. Nuttige informatie.
     

 
 

Algemene informatie

 
 
 
 
4/06 - Strategische Adviesraad

Met de Strategische Adviesraad, kortweg STAR, wil het IC iedereen betrekken bij het ontwikkelen van de organisatie en de werking. Samen met lidverenigingen, bestuurders van alle niveau's en partners wisselen we van gedachten en formuleren we adviezen naar het bestuur van het IC.

Lees verder
 
 
 
 
Belangrijke deadline voor vzw's

Is de algemene vergadering van jouw vzw al samengekomen om de jaarrekening en de begroting goed te keuren? De wet voorziet namelijk dat dit binnen de 6 maanden na het afsluiten van het boekjaar voldaan moet zijn, in principe dus voor eind juni 2022.
Opgelet: dit kan verschillen als het boekjaar van de vzw niet het kalenderjaar volgt.

Lees verder
 
 
 
 
Update corona maatregelen

Sinds 7 maart bevinden we ons in code geel. Concreet betekent dit dat alle beperkingen vervallen, onder meer in de horeca, winkels en evenementensector.
Via onderstaande link vind je steeds de recentste maatregelen.

Lees verder
 
 
 

ACTIVITEITEN & nieuws uit LIMBURG

 
 
 
 
20/06 - Shadow Game

Een reis door de schaduwwereld van Europa. Docufilm met nabespreking door jonge mensen met een vluchtverhaal.
Shadow Game
DOCUFILM
20/06/2022 VA 19:00
CASINO MODERN, HASSELT
TICKET: 2,5€ ADK - RESERVATIE AANGERADEN

Lees verder
 
 
 
 
5/06 - Jaarlijkse BBQ

Vereniging Griekse Gemeenschap Genk organiseert op 5 juni haar jaarlijkse BBQ.
Locatie: Zaal van de Griekse Gemeenschap Genk, G.A. Galopinstraat 17, 3600 Genk
vanaf 12 tot 19 uur

Meer info
 
 
 
 
11/06 - feestelijke heropstart Circolo Italiano Sud Limburgo

CISL nodigt iedereen uit op haar ledenfeest. Na 2 jaar organiseert de vereniging haar feestelijke heropstart. De avond wordt geanimeerd door het fantastisch Italiaans-Limburgs duo 'We Two'. Om de hongerigen te spijzen worden kraamjes voorzien met arrosticini, Italiaanse worsten, porchetta, enz. aan democratische prijzen.

Meer info
 
 
 

ACTIVITEITEN & nieuws uit OOST-VLAANDEREN

 
 
 
 
Dynamische Yoga

De groepslessen yoga focussen op dynamische bewegingen met aandacht voor details en symmetrie. Hierdoor is het tempo net iets trager. Maar vergis je niet: een traag tempo is des te intensief! Je leert zowel actieve als herstellende yogahoudingen. Voor sommige gebruiken we ook hulpmiddelen zoals blokken, riemen of dekens. Dit om de houdingen zo goed mogelijk uit te voeren of om ze extra uitdagend te maken.

Meer info
 
 
 
 
NL voor anderstaligen via Ligo - Centrum voor Basiseducatie (tot juni 2022)

Anderstaligen kunnen vanaf 1 september bij ons Nederlands leren. Ook mensen die al wat Nederlands kennen, maar dit nog willen verbeteren, kunnen bij ons terecht. Zij leren hun plan te trekken in het Nederlands in alledaagse situaties. Voor mensen die niet kunnen lezen en schrijven in de eigen taal, zijn er aangepaste cursussen.

Lees verder
 
 
 

Activiteiten & nieuws uit Antwerpen

 
 
 
 
4/06: Feestweekend Luchtbal in Antwerpen

Na een pauze van twee jaar zijn we erg blij om deel te nemen aan het Feestweekend in Luchtbal op 4 juni. Het Feestweekend is al jarenlang het grootste evenement in Luchtbal en vindt elk jaar plaats tijdens het eerste weekend van Luchtbal. Er is een grote rommelmarkt, een infomarkt voor verenigingen en organisaties en een cultureel programma en verschillende kinderactiviteiten.
Het International Comité zult u kennis laten maken met onze verenigingen. U kunt deelnemen aan onze quiz.

Lees verder
 
 
 
 
25/06 - Borgerrio

Borgerrio is veruit het kleurrijkste stadsfestival van 't stad voor de ganse familie. Borgerhoutenaren, Antwerpenaren, nationaal en internationaal publiek zakt af naar dit gratis en uniek evenement in Borgerhout.
De Turnhoutsebaan, één van de belangrijkste toegangswegen tot onze stad, wordt verkeersvrij gemaakt en toont haar rijkdom. Niet alleen de handelaars komen buiten, de hele straat wordt opgevuld met talrijke podia, (info)standen en een unieke parade met percussie en dans.

Lees verder
 
       
 

Welkomstpunt Oekraïense vluchtelingen

 
 

begeleiding vluchtelingen oekraineOp maandag 11 april 2022 vond de officiële opening van het Welkomstpunt voor Oekraïners plaats, in de Cuylitsstraat 22 te Antwerpen, in aanwezigheid van IC algemeen directeur Koen De Mesmaeker en Schepen Tom Meeuws. In zijn toespraak bedankte de Antwerps schepen bevoegd voor sociale zaken, armoedebestrijding, samenlevingsopbouw, sociale economie, leefmilieu en erediensten alle vrijwilligers voor hun inzet en teken van solidariteit met de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Het is onze verplichting om een warm onthaal te beginnen met een tas koffie te bieden aan deze mensen, klinkt het.Na de opening waren er al een vijftiental Oekraïners onthaald waaronder drie gezinnen met kleine kinderen.

Oekraïense oorlogsvluchtelingen kunnen hier terecht voor:- een warm onthaal- doorverwijzing voor de aanvraag attest tijdelijke bescherming- hulp bij het invullen van het elektronische formulier ’Verblijfsaanvragen Oekraïne’- beantwoorden van vragen, hulp en doorverwijzing.

  Meer info    

 
 
 
18/06 - Festival Diversiteit op het Coninckplein Antwerpen

IC-lidverenigingen ASMA KVK en Les Mamans Sages d'Anvers Ikoke Lokendo organiseren het festival Diversiteit, met BBQ, stands, muziek en DJ's.
18 juni van 12 tot 22 uur.

Meer info
 
 
 

Activiteiten & nieuws uit Vlaams-Brabant

 
 
 
 
4/06 - Repair Café

Repair Cafés zijn bijeenkomsten die draaien rond samen repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal beschikbaar om allerlei reparaties uit te voeren en te laten uitvoeren.
Weer flink opgeruimd dit voorjaar? Kom naar de geefmarkt en doneer wat je kwijt wil.

Lees verder
 
 
 
 
Videoreportage: My Big Bang - The Living Room

The Living Room is de woonkamer van ons allen, in het historisch stadhuis van Leuven van 25 t.e.m. 27 maart 2022.
Leuvense verenigingen verwelkomden je 3 dagen voor ontmoeting, inspiratie en exploratie in het historisch stadhuis. The Living Room, het participatief traject van KNAL! bracht Leuvense verenigingen samen en liet ze brainstormen over het ontstaan van het heelal.

Bekijk video
 
 
 

ACTIVITEITEN en nieuws uit BRUSSEL

 
 
 
 
Voedselbedeling aan Vluchtelingen - Dar El Ward

Humanitaire vereniging Dar El Ward bereidt maaltijden en deelt die uit aan vluchtelingen rondom Brussel-Noord.
Waar?
Brussel-Noord, vooruitgangstraat, 1210 Sint-Joost-Ten-Node.
Wanneer?
's vrijdags tussen 17u-20u

Lees verder
 
 
 
 
Tot 25/06 - Voorleesuurtjes BIB Elsene

De voorleesuurtjes starten elke zaterdag om 11u. Iedere eerste zaterdag vand e maand een baby-voorleesuurtje voor de allerkleinsten (1.5 - 4 jaar) met Theater Kukulu. Iedere tweede en vierde zaterdag van de maand leest voorlezer Erik voor in het Nederlands (4 - 8 jaar). Alle andere zaterdagen wordt voorgelezen in het Nederlands of in een andere taal (4 - 8 jaar).

Lees verder
 
 
 

Netwerkpartners organiseren

 
 
 
 
18/06 - Gastvrij Antwerpen 9

Voor zijn 9de editie meert Gastvrij Antwerpen aan bij Stormkop.
Gastvrij Antwerpen, een jaarlijks warm en solidair evenement. Een ontmoetingsplaats voor oude en nieuwe Antwerpenaren.
Niemand heeft kunnen kiezen waar zijn of haar wieg stond. Sommige mensen worden geboren in weelde en andere in penibele omstandigheden. Sommige mensen hebben de luxe om te kunnen blijven, andere moeten noodgedwongen vertrekken.

Lees verder
 
 
 
 
Hasselt in de wereld, ontbijtsessie 'energie'

We kunnen niet zonder energie. Maar hoe ziet dat er op globale schaal uit? Op zaterdag 11 juni van 9 tot 12 uur kan je na een eerlijk ontbijt aan boeiende gesprekstafels deelnemen. Schrijf je snel in.

Meer info en inschrijven
 
       
 

Zomerschool - Zomers Leren - Genk

 
 

image-from-rawpixel-id-2669838-diversiteit-kinderen

Voor kinderen tussen 6 tot 12 jaar die nog niet zo lang in Genk wonen en die thuis geen Nederlands spreken. De Zomerschool is een heel leerrijk project:

  • de kinderen leren Nederlands
  • de kinderen ontdekken wat ze graag doen
  • de kinderen maken kennis met wat Genk biedt in de vrije tijd.

De Zomerschool bestaat uit verschillende stapjes:

  • Je kind komt twee weken naar de Zomerschool;
  • Een coach oefent Nederlands met je kind en zoekt samen met jou wat je kind graag doet.

Meedoen aan de Zomerschool is volledig GRATIS.

  Meer info    

       
 

Diversiteitswandeling 'Samen naar de markt'

 
 

1013px-Sint-Martinuskerk_(21611)_(Genk)_19-05-2019_12-21-58Sinds 15 mei kan je tot eind oktober de diversiteitswandeling van stad Genk zelf doen met een audiogids via je smartphone 

Hoe het werkt?
Bij het begin van de wandeling zal er een plaatje met uitleg en QR codes komen. (Oude ingang Stadhuis). Je kan dan via de QR code de route downloaden, daarna komt er op elk stopplaats een QR code waarmee je met je gsm kunt inscannen en het verhaal beluisteren.

  Lees verder    

       
 

Vormingen werken met vluchtelingen/nieuwkomers

 
 

vormingplusAvansa Waas & Dender biedt opnieuw heel wat gratis vorming aan voor vrijwilligers. Je hebt de keuze uit verschillende thema’s. Alle thema’s worden online gegeven. De meeste thema’s kun je ook fysiek volgen op verschillende plaatsen op verschillende data.

  Lees verder    

 
 

Oproep

 
 
 
 
Projectoproepen KBS-FRB

KBS-FRB heeft momenteel diverse projectoproepen lopende in diverse thema's/domeinen.

Meer info
 
 
 

Nuttige informatie

 
 
 
 
Brochure AGII - Welkom in Vlaanderen

In de meertalige brochure ‘Welkom in Vlaanderen’ vind je kort en overzichtelijk essentiële info over verblijfsmogelijkheden, onderwijs en werk voor Oekraïners in Vlaanderen. De informatie wordt de komende dagen verder aangevuld, in samenwerking met verschillende Vlaamse beleidsdomeinen. Beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels, Oekraïens en Russisch.

Lees verder
 
 
 
 
Gratis Oekraïense schoolboeken

Uitgeverij Plantijn stelt haar collectie Oekraïense schoolboeken gratis ter beschikking. Het zou gaan door de Oekraïense overheid erkende schoolboeken zijn.

Lees verder
 


  Internationaal Comite  info@icvzw.be | www.icvzw.be
Centrumlaan 11 bus 7 | 3600 Genk
Lees hier onze privacyverklaring

Volg ons op Social Media

Facebook icon   Twitter icon   Instagram icon   YouTube icon
Uitschrijven of inschrijven voor andere media