Internationaal Comité vzw - Nieuwsbrief
  Internationaal Comite   Online bekijken
Nieuwsbrief februari 2023
       
 

Inhoudsopgave

 
 

Algemene informatie nationaal
Activiteiten & nieuws uit regio
Netwerkpartners organiseren
Oproepen
Nuttige informatie.

     
 
 

Algemene informatie

 
 
 
 
Vormingen IC in verschillende locaties

Eerste helft 2023
Het Internationaal Comité stelt met trots haar vormingsprogramma voor dat we voor de lidverenigingen en anderen uitgewerkt hebben.
Het programma is gericht op het versterken van verenigingen door hen kennis en instrumenten te geven zodat hun werking en activiteiten nog beter uitgebouwd kunnen worden. Het samenbrengen en verenigen van mensen kent vele aspecten. Het succes van verenigingen en de invloed die zij hierdoor verwerven in de samenleving wordt bepaald door de professionaliteit waarop zij zich organiseren en vorming vervult hierbij een sleutelrol.

Lees verder
 
 
 
 
Internationaal Comité zoekt een educatief medewerker (m/v) voor de Regio Brussel

Voor een vervangingscontract zijn we voor de regio Brussel op zoek naar een educatief medewerk(st)er - sociaal cultureel werk.
Vervangingscontract tot einde 2023, 60% tewerkstelling, snelle indiensttreding.
Standplaats: kantoor in Anderlecht

Lees verder
 
 
 
 
Update corona maatregelen

Wat zijn de huidige maatregelen?
Vlaanderen
Wallonië
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Duitstalige gemeenschap

Lees verder
 
 
 

ACTIVITEITEN & nieuws uit LIMBURG

 
 
 
 
Verenigingenbeurs in Genk

Op zaterdag 4 februari 2023 tussen 10 en 15 uur kan je terecht op de allereerste “Verenigingenbeurs” in de stadsbibliotheek in het centrum van Genk. Kom eens een kijkje nemen. Maak kennis met verschillende Genkse verenigingen.
Bedoeling van het stadsbestuur is verenigingen de mogelijkheid te bieden zich voor te stellen aan het publiek.
En niet alleen dat … verenigingen kunnen ook elkaar beter leren kennen en het publiek kan ervaren wat Genk zoal aan verenigingsleven te bieden heeft.

Meer info
 
 
 
 
Schrijf je nu in voor lessen Griekse taal

Griekse school Maasmechelen organiseert lessen Griekse taal voor kleuters vanaf 4 jaar, lager en middelbaar onderwijs, maar ook voor volwassenen.
Elke zaterdag en woensdag.
Locatie: KUBIK GO

Meer info
 
 
 

ACTIVITEITEN & nieuws uit OOST-VLAANDEREN

 
 
 
 
Wat doet migratie(recht) met mensen(rechten)?

Hoe krijg je in België een verblijfsrecht? En wat doet dat met een mens? Het migratierecht is complex en technisch. Toch is het belangrijk om de grote lijnen ervan te begrijpen: het gaat om mensen, we horen er vaak over op het nieuws of in ons dagelijks leven.
Deze activiteit vindt plaats in Bibliotheek De Krook, lokaal De blauwe vogel - verdieping -1

Meer info
 
 
 
 
Koffie-stop vereniging PATZ

Elke maand organiseert vereniging "PATZ" een koffie-stop in het Internationaal Comité. Het doel van deze bijeenkomst is vrouwen de kans te geven elkaar te leren kennen, het sociale weefsel uit te breiden en gezellig samen te zijn. De koffie wordt gratis aangeboden, en elke keer zorgen de vrijwilligers van de vereniging voor heerlijk gebak. Het is een goede gelegenheid om verschillende onderwerpen te bespreken, of je Nederlands te oefenen.

Meer info
 
 
 

Activiteiten & nieuws uit Antwerpen

 
 
 
 
4-5/02/2023: Festival voor Belgisch-Oekraïens culturele solidariteit

Vereniging Feel home EU organiseert Festival voor Belgisch-Oekraïens culturele solidariteit, in de Blikfabriek te Antwerpen Hoboken
Op het programma: muziek, tentoonstelling, diverse workshops voor kinderen en volwassenen...
Toegang is gratis. De opbrengst gaat integraal naar sociale initiatieven in Oekraïne.

Meer info en programma
 
 
 
 
25/2 - Moedertaaldag

21 februari werd in 1999 door de UNESCO uitgeroepen tot de Internationale Moedertaaldag. Aanleiding was de moord op 5 studenten van de Universiteit van Dhaka op 21 februari 1952 die het Bengaals wilden erkend krijgen als een nationale taal, naast het Urdu, in het toenmalige Oost-Pakistan (nu Bangladesh). Op 25 februari 2023, voor de vierde keer, wordt de Moedertaaldag gevierd in Antwerpen om de talige en de culturele diversiteit te promoten. Het is een samenwerking tussen middenveldorganisaties, inbegrepen het IC. Het wordt ondersteund door het district Borgerhout.

Meer info binnenkort
 
 
 
 
Stagiaire bij IC Antwerpen

Sinds kort loop Saar Verstraelen stage bij IC Antwerpen binnen het project vaderkracht. Zij is tweedejaarsstudente Toegepaste Psychologie aan de Thomas More Hogeschool Antwerpen en zal ons team de komende 2 maanden versterken. Het ganse team van IC heet Saar welkom en wenst haar een leerrijke en succesvolle stageperiode toe.

Lees verder
 
 
 

Activiteiten & nieuws uit Vlaams-Brabant

 
 
 
 
12/2 - Tweedehandsboekenbeurs

Het is weer bijna zover!
De Borre in Bierbeek is zondag 12 februari weer het toneel voor literaire koopjesjagers. Kom snuffelen tussen de boeken die op lange tafels staan uitgestald. het aanbod bestaat uit Nederlandse en andertalige romans, strips, kinder-, kook-, reis-, geschiedenis- en studieboeken, hobbyartikelen, multi-media enz.....Dit alles aan zachte prijsjes.

Meer info
 
 
 
 
Werken met Smartschool

Huis van het Kind Zaventem
Quinkenstraat, 1930 Zaventem
Gratis lessenreeks
Werkt de school van jouw kind met Smartschool?
Vind je dat moeilijk?

Meer info
 
 
 

ACTIVITEITEN en nieuws uit BRUSSEL

 
 
 
 
8/2 - Het Schrijfgezelschap

Elke woensdag betrekt Het Schrijfgezelschap een achterkamertje in Muntpunt. De deur staat open voor iedereen die graag schrijft. Ontmoet schrijvende metgezellen, toets je talent, deel je feedback en schrijf erop los.
Met twee korte opdrachten per sessie maken we de schrijfmicrobe wakker. Het Schrijfgezelschap heeft maar één regel: we schrijven ouderwets met pen en papier. Op voorhand inschrijven is niet nodig.
Gesproken talen : Nederlands

Meer info
 
 
 
 
Voedselbedeling aan Vluchtelingen - Dar El Ward

Humanitaire vereniging Dar El Ward bereidt maaltijden en deelt die uit aan vluchtelingen rondom Brussel-Noord.
Waar?
Brussel-Noord, vooruitgangstraat, 1210 Sint-Joost-Ten-Node.
Wanneer?
's vrijdags tussen 17u-20u

Lees verder
 
 
 

Netwerkpartners organiseren

 
       
 

4/02 - Onderwijsbeurs Stad hasselt

 
 

image002Zit je kind in het vijfde of zesde leerjaar lager onderwijs? Dan zet je kind binnenkort de stap naar het secundair onderwijs. De onderwijsbeurs op 4 februari helpt jullie om de juiste keuze te maken. Inschrijven is verplicht.

Voor wie
De stad Hasselt organiseert - in samenwerking met de Hasseltse secundaire scholen, CLB, LOP en andere partners - een infobeurs voor zowel leerlingen, ouders als leerkrachten van het 5de en 6de leerjaar.

Wat mag je verwachten
Je krijgt er uitleg over het vernieuwd secundair onderwijs, kan er elke secundaire school van Hasselt ontmoeten en zelfs je talenten ontdekken. Bekijk het programma

  Meer info & inschrijven    
 
 
 
Feb-Jun '23 - Omstaanderstraining Stad Genk & AGII limburg

Op de bus, in de supermarkt, op het speelplein, in de school, jeugdvereniging of sportclub: iedereen krijgt wel eens te maken met ongewenst gedrag, met discriminerende of racistische uitspraken. Toch blijven we vaak een passieve getuige van ongewenst gedrag. Stad Genk biedt omstaandertrainingen aan om actief en gepast te leren reageren op ongepast gedrag.

Meer info en inschrijven
 
 
 
 
7 en 14 feb - Webinar Vluchtelingenwerk vlaanderen

Feel Fine February - Over de doorstroom van anderstalige nieuwkomers vanuit het OKAN-onderwijs naar buitengewoon onderwijs en duaal leren - via Zoom
7/2 - ervaringen 3 jongeren en 2 professionele sprekers over knelpunten en mogelijkheden in duaal leren en begeleiding
14/2 - over leerobstakels en taalstoornissen in OKAN- en BUSO-onderwijs en tips en voorbeeld bij zoektocht naar oplossingen

Lees verder
 
       
 

16-17/02 - JOBEVENT PXL

 
 

logo pxlMet het PXL-Jobevent wil Hogeschool PXL zowel afstuderende studenten als alle middel- en hoogopgeleide werkzoekenden, van alle leeftijden en uit alle sectoren, maximale kansen bieden in hun zoektocht naar een eerste job.
Het kan voor uw organisatie of vereniging eveneens een unieke kans zijn om contacten te leggen voor uw vrijwilligerswerk, waarbij het positief belichten van het laagdrempelige contact met de doelgroep én het opdoen van werkervaring nieuwe vrijwilligers kan motiveren.

  • Het PXL-Jobevent voor de afstuderende PXL-studenten vindt plaats op donderdag 16 februari van 13 u. tot 16 u. in de Esplanade (Trixxo Arena) op Park H;
  • op  vrijdag 17 februari van 13 u. tot  16 u. in de Esplanade (Trixxo Arena) op Park H, voor alle middel- en hoogopgeleide werkzoekenden van alle leeftijden en uit alle sectoren.
  Meer info    
 
 

Oproepen

 
 
 
 
Folder CO vergiftiging/energiearmoede

Jammer genoeg zijn er de laatste tijd op het nieuws opnieuw verschillende gevallen van CO vergiftiging gemeld, waaronder ook met fatale gevolgen. Dit hangt ongetwijfeld samen met de energiecrisis. Wat is CO vergiftiging? Waarom is het zo gevaarlijk? Hoe kan je het vermijden? En wat moet je doen als je er toch mee in aanraking komt?
Hieronder vind je een folder van CAW Antwerpen voor een sensibiliseringsactie. Stuur door of deel!
We hebben ook een Franstalige en Engelstalige versie. Geef een seintje als je graag één van deze wilt.

Download de folder
 
 
 

Nuttige informatie

 
 
 
 
Een centje bijverdienen voor je vereniging?

Schrijf je in voor Straat.Net, het grootschalige zwerfvuil-opruimweekend van Limburg.Net van 17 tot en met 19 maart 2023. Mobiliseer je buren, leerlingen of leden en steek samen de handen uit de mouwen voor een propere buurt. Met vuilzakken, handschoenen en grijpstokken in de aanslag ruim je het zwerfvuil in je eigen omgeving op. Je vereniging, klas of buurtcomité wordt beloond met 15 euro per opgeruimde kilometer.

Schrijf je vereniging in!
 
 
 
 
Energiehuis limburg

Energie besparen? Je energie factuur aanpakken? Renovatieplannen?
Energiehuis Limburg geeft gratis en onafhankelijk advies, én verschaft energie leningen!
Ga je renoveren? Wil je energie besparen zonder renovatie?
Energiehuis Limburg zet je op weg om je plannen uit te voeren op een slimme en voordelige manier!

Lees verder
 
 
 
 
Energiehuis in jouw gemeente!

Wil je je energiefactuur verlagen💰? Of ga je renoveren 🏠? Neem dan contact op met 𝗵𝗲𝘁 𝗘𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲𝗵𝘂𝗶𝘀 𝗶𝗻 𝗷𝗼𝘂𝘄 𝗴𝗲𝗺𝗲𝗲𝗻𝘁𝗲. En krijg antwoorden op al je vragen rond energie(besparing).

Meer info
 


  Internationaal Comite  info@icvzw.be | www.icvzw.be
Centrumlaan 11 bus 7 | 3600 Genk
Lees hier onze privacyverklaring

Volg ons op Social Media

Facebook icon   Twitter icon   Instagram icon   YouTube icon
Uitschrijven of inschrijven voor andere media