Over De stem van het jonge kind in opvoeding en samenleving - Internationaal Comité

Over De stem van het jonge kind in opvoeding en samenleving

De stem van het jonge kind in opvoeding en samenleving


Binu Singh is kinder- en jeugdpsychiater en psychotherapeut. Ze legt zich vooral toe op de ontwikkelings- en opvoedingsuitdagingen bij kinderen tussen 0 en 6 jaar.
Haar passie voor jonge kinderen en hun welzijn past ze dagelijks toe in het dagziekenhuis ‘kleine K’ aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven en UZ Leuven. Ze zet haar expertise ook in op internationaal niveau voor WAIMH, World Association for Infant Mental Health.

Nooit in ons leven zullen we zo snel groeien, ontwikkelen en leren als in de eerste 1000 dagen van ons leven

Binu Singh nodigt ons uit om vanuit het perspectief van het jonge kind te kijken naar je eigen leven en naar de samenleving. Ze verbindt wetenschap en wijsheid over de eerste 1000 dagen/ het jonge kind en de impact hiervan op mens, opvoeding en samenleving. De periode van conceptie tot 7 jaar geeft sterk mee vorm aan ons als volwassen mens. Inzicht in de noden van het jonge kind kan bijdragen aan het bieden van een kansrijkere start die veerkrachtigere, authentieke en empathische burgers doet ontwikkelen. Een gezonde ontwikkeling en meer welzijn kan op latereleeftijd veel leed en kost voor ons gezondheidssysteem voorkomen.

De unieke combinatie van inzichten, die door wetenschappelijk onderzoek worden onderbouwd, zijn belangrijk om beter voor onszelf en voor jonge kinderen te zorgen. Inzichten die bijdragen aan de keuzes die we maken voor onszelf en voor onze samenleving. De stem van het jonge kind vraagt onze samenleving om een betere balans te zoeken tussen de noden van het kind en de noden van volwassenen.

Deze lezing is erg relevant in tijden van uitdagingen in de kinderopvang, work-life balance, onderwijs, (geestelijke) gezondheid, …Of je (groot)ouderbent of niet, kinderverzorger, leerkracht, hulpverlener, werkgever, rechter of beleidsmaker bent, wie zich inzet voor kinderen – professioneel, als vrijwilliger, als burger of beleidsmaker -, it takes a village to raise a child.

We beluisteren en gaan in gesprek met Binu Singh, samen met enkele experts uit de kinderopvang, vertegenwoordigers van ouders en beleid.

Deze lezing en het panelgesprek is een organisatie van beweging.net Limburg, Femma Wereldvrouwen, CM/ Wiegwijs, Internationaal Comité, Stad Genk (Dienst Opgroeien), Campus O3 (Huis van het Kind Genk) en Cultuurcentrum C-Mine.

Schrijf je in via emerence@icvzw.be

Sluiten