> Werk | vzw Internationaal Comité

Werk

Foutmelding

Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in include_once() (line 295 of /home/users/A000848/icvzw.be/www.icvzw.be/sites/default/settings.php).

Werk

Het IC wil ook een expert worden en een duidelijke visie ontwikkelen rond tewerkstelling. Zo wil het IC een specialist en relevante speler worden rond etnisch -culturele diversiteit en de arbeidsmarkt. Enkel zo kan het IC de samenleving en beleidsmakers mee beïnvloeden.

Concreet werd daarom in de schoot van het IC een "denkgroep" opgericht, bestaande uit projectmedewerkers, vrijwilligers en relevante partnerorganisaties. Onze buurlanden Nederland, Frankrijk, Duitsland kenden vaak dezelfde migratiestromingen als België, maar er zijn nu systematisch méér nieuwkomers aan de slag dan bij ons. Het ligt dus niet aan de mensen, er zit een fout in ons systeem.

Wat gaat er dan fout? Discriminatie is één element: één op vijf bedrijfsleiders geeft toe dat ze systematisch geen allochtonen aanwerven. Ook interimbureau's worden regelmatig betrapt op discriminatie. Maar ook de (grote) achterstand in het onderwijs, een beperkt netwerk (1 op 3 Vlamingen vindt zijn job via vrienden of kennissen), taalachterstand, niet –erkenning van diploma’s uit het buitenland, een hoge huwelijksmigratie, onrealistische verwachtingen van werkzoekenden, onvoldoende sollicitatietraining enz. spelen een belangrijke rol. Werkloosheid is een groter probleem dan mensen soms beseffen.

Het risico om in armoede te verglijden wordt bijvoorbeeld erg groot als je geen werk hebt. Hoe langer je zonder job zit, hoe moeilijker het wordt om nog aan de bak te raken. In zijn ergste vorm wordt dit “generatiearmoede”, armoede die van generatie op generatie wordt doorgegeven. En al deze factoren versterken elkaar ook nog eens. Dit maakt van dit alles een bijzonder ingewikkeld kluwen. Om al die redenen wil het IC zijn steentje bijdragen en meedenken en -werken. Dat het moeilijk is mag geen uitvlucht worden, zowel voor de overheid, werkgevers en werkzoekenden als voor middenveldorganisaties. Alleen samen kunnen we die uitdagingen aan. We moeten alvast dringend onze visie bijsturen: onze samenleving moet allochtonen beginnen zien als potentiële oplossing voor heel wat problemen als krapte op de arbeidsmarkt, tekorten in de sociale zekerheid en vergrijzing, in plaats van als probleem.

X