Internationaal Comité vzw - Nieuwsbrief
  Internationaal Comité   Online bekijken
Nieuwsbrief september 2020

Inhoudsopgave
1. Algemene informatie nationaal
2. Blijf-in-uw-kot-activiteiten
3. Activiteiten in regio
4. Netwerkpartners organiseren
5. Oproepen
6. Nuttige informatie

Algemene informatie Nationaal

Info van je vereniging op de IC-website

Onze verenigingen-pagina op www.icvzw.be willen we graag aanvullen. Hiervoor hebben we jou nodig. Via onderstaande knop kan je het google formulier invullen, hier kan je je logo en andere foto's aan toevoegen. Is jullie fiche al ingevuld? Kijk even de info na en laat ons weten als je iets wilt aanpassen.

naar de verenigingen-pagina

beeldFB (3).jpgIn augustus lanceerden wij een nieuwe info website rond Corona

Hier vind je in verschillende talen blogs met de laatste maatregelen.
Laatste update 27/09/2020

Ga naar de nieuwe infowebsite: https://www.ic-corona.info/

Algemene info - Corona

Op de FB-pagina van de WGO (WHO) vind je diverse algemen info en tips.

Lees verder
Update Corona maatregelen

Via onderstaande link kan je de laatste updates van de Corona-maatregelen volgen.

Lees verder
IC-People

Op 7/08 verscheen de laatste story van de minireeks 'IC People'.
Heb je alle stories en de getuigenissen gezien?
Via onderstaande link kan je ze opnieuw bekijken

Lees verder

'BLIJF IN UW KOt'-activiteiten

Momenteel zijn veel activiteiten in groep of in openbare ruimtes nog geschorst of afgelast. Toch zijn er heel veel activiteiten waaraan je vanuit je kot kunt deelnemen. Hieronder vind je enkele voorbeelden.

Voor meer activiteiten: https://www.uitinvlaanderen.be/

13/10 - Infosessie: Slecht geslapen?

Ongeveer 1 op 3 Belgen krijgt vroeg of laat te maken met een periode van slecht slapen of een slaapprobleem. Onvoldoende uitgerust zijn heeft een impact op je dagelijks functioneren en concentratie en het is bovendien vermoeiend. Tijdens deze gratis online lezing wordt ...

Lees verder
OOK IN OKTOBER: Online vormingen bij Vormingplus

Vanwege de coronamaatregelen mogen wel elkaar nu even niet 'in het echt' ontmoeten. Dat wil niet zeggen dat we geen mogelijkheden zoeken om je toch vormingen aan te bieden (niet-regiogebonden). Ontdek ze!

Meer info
Coronaveilige activiteiten in Londerzeel en online

Via onderstaande link vind je verschillende tips: Tips voor kids, Blijven bewegen, uit in je kot, blijf elkaar ontmoeten...

Lees verder

ACTIVITEITEN IN LIMBURG

24/10 - CoderDojo Genk

CoderDojo organiseert evenementen, de zogenaamde "Dojo's". Op die Dojo's leren jongens en meisjes programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen enzovoort. Ze ontmoeten gelijkgestemde deelnemers en laten elkaar zien waaraan ze gewerkt hebben. CoderDojo maakt van ontwikkelen en programmeren een superleuke, keigezellige en megatoffe leerervaring.

Lees verder
Gezondheidswandeling

Even de natuur in, je hoofd leegmaken, een babbeltje slaan ... Wandelen is niet enkel goed voor je fysieke maar ook je mentale gezondheid.
Laat je door onze ervaren begeleiders gidsen doorheen de mooiste plekjes in Limburg.

Lees verder
doorlopend in september en oktober - Bokrijk

Gratis en betaalde activiteiten voor jong en oud, bijv.
Openluchtmuseum
Museumwandelpark
Expo 'De wereld van Bruegel'
Openluchtspeeltuin
Arboretum

Lees verder

ACTIVITEITEN OOST-VLAANDEREN

2/10 - Verbindend commuiceren - workshop rond educatieve spellen

Misverstand is de meest voorkomende vorm van communicatie. Hoe kun je ervoor zorgen dat de communicatie met anderen vlotter verloopt? In deze vorming werken we met speelse methodieken rond communicatieve en empathische vaardigheden. In deze vorming maak je ook kennis met de collectie educatieve spellen van de bibliotheek.

Lees verder
Fietstocht Beeldig Sint-Niklaas

In juli bracht vzw Kunst in de Stad en Boontje in samenwerking met Stad Sint-Niklaas een nieuwe fietsroute uit. Een fietsroute van 40 km die alle beelden in de stad met elkaar verbindt.

Lees verder

Activiteiten Antwerpen

05/10 - Inspiratieavond Project 'IC EMPOWERT'

flyer ic empowert 5-10.jpg

03/10 - CoderDojo4divas - Permeke

Een CoderDojo is een club waar je zelf robots, animatiefilmpjes, videospelletjes of je eigen website leert maken. CoderDojo4divas is een evenement voor en door meisjes, een hele dag technologie- en programmeerplezier met een dikke saus girlpower over.

Deze en nog meer activitetien: klik hier

bf18b31f-5d58-45e3-9e10-e40e124e9412.jpeg

14-18/10 - Klimaatfestival Antwerpen
Klimaatfestival Antwerpen werpt een cultureel-filosofische blik op klimaatverandering. Het festival belicht diverse aspecten van de klimaatproblematiek en stimuleert zo de verbeeldingskracht.Zet alvast 14-18 oktober 2020 in je agenda want dan kan je 5 dagen lang in Het Bos en op ons digitale platform terecht voor een uniek en prikkelend programma.
Laat je inspireren door films over klimaatactivisme en klimaatmigratie. Ontdek op de fototentoonstelling welke sporen we als mensen in het landschap achterlaten. Leer meer over avifauna, klimaatracisme, circulaire economie en slow travel via onze podcast. Volg een workshop over natuurlijke cosmetica en bekijk vanuit je zetel een videotutorial over kledingherstel.

Kortom, in dit festival word je aangemoedigd en uitgedaagd om samen een groene en sociale toekomst voor te stellen en te realiseren, na te denken over de weg die we moeten inslaan, de handen uit de mouwen te steken, om te leren anders te leven.
Meer info

Erfgoeddag (uitgesteld door Corona-epidemie)

Deze jaar viert de Erfgoeddag zijn jubileum van 20 jaar met de thema ‘De Nacht’. International Comité organiseert in de zaal Thonetje een activiteit. Deze is echter uitgesteld door de huidige Corona-maatregelen.
Meer info: Galina@icvzw.be of 0468561895.

Lees verder

Activiteiten Vlaams-Brabant

17/10 - Talk of The Town // Feestelijke Opening

Talk of The Town wil verhalen verzamelen van bewoners rond Hal 5. Wat maakt dat mensen zich ergens thuis voelen op een plek? Welke geuren, woorden, geluiden … doen je aan thuis denken? Wat vertelt jouw thuis over je?

Lees verder
02/07 tot 17/12 - Fit in de natuur

Fit in de natuur maakt deel uit van het programma ‘De zomer van 2020. Samen in Leuven’.
Waar: Sportoase, Philipssite 6, 3000 Leuven
Wanneer: 2 juli 2020 TOT 17 december 2020
Leeftijd : 18+

Lees verder

ACTIVITEITEN BRUSSEL

7/10 - Webinar Faalangst bij kinderen

Ook in ongewone omstandigheden heeft CM een aanbod op maat. Zo lanceerden we een reeks online sessies. Verschillende gezondheidsthema's komen aan bod die versterkend zijn in deze tijden.

Lees verder
28/10 - Hoe ziet het sociaal werk van de toekomst er uit?

Hoe ziet het sociaal werk van de toekomst eruit? In het kader van dertig jaar VOEM
Organisatie: Vlaams-Nederlands Huis deBuren
Waar: Leopoldstraat 6, 1000 Brussel
Wanneer: WOENSDAG 28 oktober 2020 VAN 18:30 TOT 21:30

Lees verder

Netwerkpartners organiseren

SLOTEVENT MENTOR2WORK

Mentor2Work, het tewerkstellingsproject van het Minderhedenforum, loopt op zijn einde. Het project was gestart in 2017 en heeft vorige week haar werking met een subliem online slotevent beëindigd.

Lees verder: slotbrochure en videoverslag
8/10 - Voor u gelezen: Groetjes uit Vlaanderen - Een boek van Mohamed Ouaamari

In Groetjes uit Vlaanderen stelt Mohamed Ouaamari zich de vraag wie en wat de Vlamingen zijn. Kan en mag hij zichzelf, als Antwerpenaar met Marokkaanse grootouders, zonder meer een Vlaming noemen?

Katrien leest het boek en stelt het ons voor. Daarna praten we er samen over door. Snel inschrijven - beperkte plaatsen

Meer info
30-10 - Uitnodiging virtuele masterclass

Herken jij ook dat het steeds moeilijker wordt om geschikte medewerkers te vinden voor jouw organisatie? Sta jij open voor diverse talenten, maar voel jij binnen je organisatie niet altijd voldoende draagvlak en/of
weet je niet goed hoe dit concreet aan te pakken?

Programma en inschrijven (kan tot di 20/10/2020)

Doorlopend - Bijlesclubs PEP

Bijlessen Hasselt! (3).pngPEP!, Positive Education Psychology, heeft als doel om kansarme jongeren op de juiste plaats in het onderwijs te krijgen. De juiste plaats houdt in dat een jongere onderwijskeuzes maakt op basis van eigen interesses en talenten. Dit willen ze verwezenlijken door middel van verschillende projecten. Één van de grootste projecten zijn de bijlesclubs. De wekelijkse peer-to-peer bijlessen vinden plaats op woensdag in Genk, Hasselt en Antwerpen; en de zaterdag in Brussel.

Vanaf dit schooljaar willen we ook bijlessen wiskunde organiseren in Hasselt, elke woensdag van 14u-16u voor alle jongeren van het 1ste tot en met de 6de middelbaar. We starten voorlopig met bijlessen voor wiskunde.

 Vanaf volgend jaar willen we dit uitbreiden met bijlessen voor Frans en Engels op dezelfde dag van 16u- 18u, net zoals ons aanbod in Genk.

Algemene info over de Bijlesclubs: klik hier
download flyer voor lesgever
download flyer voor lesvolger

LPV wint prijs voor Armoede Uitsluiten van Welzijnszorg

Welzijnszorg wil dit jaar met de Prijs Armoede Uitsluiten initiatieven en organisaties bekronen die het wij-zij-denken doorbreken en over de grenzen van levensbeschouwing, nationaliteit, etnie en culturen heen de brug slaan tussen mensen om armoede aan te pakken.

Lees verder
Campagne Recht op repareren

Onderteken het manifest van en zorg mee voor producten met een langere garantie, beschikbare wisselstukken en meer hersteldiensten.
#RECHTOPREPAREREN

Meer info
M-fair: Eerlijk gekleed gaat digitaal in 2020

M-fair, eerlijk gekleed, is het jaarlijkse festival van de Stad Mechelen rond eerlijke en duurzame kleding. In 2020 zijn we reeds toe aan de zesde editie van M-Fair.

Lees verder

Oproep

Open kaart VLOS vzw

Vluchtelingen Ondersteuning Sint-Niklaas is een onafhankelijke vrijwilligersvereniging die zich belangeloos inzet voor vluchtelingen, ongeacht hun sociale, religieuze of politieke achtergrond. Door de Coronamaatregelen verloren ze een groot deel van hun inkomsten en hebben hulp.

Wil of kan jij helpen? Lees hier op welke manieren dat kan.
Open – Leercentrum zoekt vrijwilliger(s) voor Hasselt

Specifiek voor Hasselt zoeken we lesgever(s) voor een groep van maximum 10 cursisten en dit op woensdag, donderdag en vrijdagvoormiddag. Indien je de cursisten met talen (Nederlands, Frans, Engels) en/of het vak Wiskunde wil helpen, contacteer ons dan zo snel mogelijk tijdens kantooruren op het telefoonnummer hierboven of op 0470/79 59 48.

Lees verder

Cursussen najaar 2020 - Open School

CBE Open School Limburg Zuid is er voor kortgeschoolde volwassenen die willen bijleren, kennis willen opfrissen of inoefenen.

• stap voor stap werken met veel aandacht voor ieders tempo.
• rekening houdend met wie je bent en hoe je leert.
• werken in groepen met aandacht voor elke persoon (Nederlandstalig of anderstalig).

Voor de meeste mensen zijn de cursussen gratis.
Mocht dit niet zo zijn voor jou, dan hoor je dit bij inschrijving.

download de flyer

Nuttige informatie

Extra COVID-premies voor kwetsbare doelgroepen

corona-virus-4932576_1920.jpg

Met steun van de federale en Vlaamse overheid neemt de stad Antwerpen een aantal maatregelen om kwetsbare mensen te ondersteunen in tijden van corona. Kwetsbare doelgroepen krijgen automatisch enkele premies:

  • de septemberpremie voor kwetsbare gezinnen die huren op de privé-markt
  • het Vlaams consumptiebudget voor kwetsbare ouderen 
  • een maandelijkse bijpassing van 50 euro voor personen met een bijstandsuitkering

Deze maatregelen kaderen in het sociaal relanceplan van de stad Antwerpen.

Lees verder

Gratis 12-rittenkaart NMBS

De aangekondigde treinkaart met twaalf gratis ritten, kan vanaf vandaag worden aangevraagd. De ritten zelf kunnen worden gebruikt vanaf 5 oktober. In totaal kan je zes maanden lang twee trajecten per maand gratis afleggen.

Lees verder

Denk aan het UBO-register

Waar moet je op letten?

Nieuwe bestuursleden of wijzigingen bij bestaande bestuursleden moeten binnen een periode van 1 maand gemeld/geüpdatet worden

Daarnaast moet het register, ongeacht of er wijzigingen zijn, ieder jaar bevestigd worden.

Meer info

WAI-NOT - toegankelijk internet voor iedereen

WAI-NOT biedt een toegankelijke website voor jongeren die behoefte hebben aan extra ondersteuning. Het aanbod varieert van educatief tot (re)creatief, informatief en zeker interactief. Tot de doelgroep behoren jongeren die moeilijk of niet kunnen lezen en schrijven.

Communiceren kan evengoed met taal als met pictogrammen of in een combinatie van beiden, zolang gebruik gemaakt wordt van een vaste en duidelijke structuur met een overzichtelijke layout.

Ga naar WAI-NOT
Digitale hulplijnen Corona

Zit je ergens mee? Heb je een probleem en heb je iemand nodig om er over te praten? Of misschien heb je gewoon algemene informatie nodig rond Corona.
Via onderstaande link van groeimee.be kan je verschillende telefoonlijnen, chatboxen en websites raadplegen.

Lees verder

Helpdesk Solentra voor Vluchtelingen

Aangezien deze bijzondere Corona-tijden ook voor de kwetsbare populatie van vluchtelingen een extra bron voor stress is en een minderheid van deze mensen vandaag bereikt wordt door de reguliere diensten voor informatie en psychologische ondersteuning, start Solentra met deze helpdesk.

De helpdesk is overgeschakeld naar een nieuw, vast nummer: 0800-35247
 
Deze wordt nog steeds bediend volgens onderstaand uurrooster, nl. elke werkdag:
-          Van 10u tot 12u in het Farsi/Dari
-          Van 15u tot 17u in het Arabischinfo@icvzw.be | www.icvzw.be
Monseigneur Broekxplein 6 | 3500 Hasselt | 011 29 09 17
Lees hier onze privacyverklaring

Volg ons op Social Media

Facebook iconTwitter iconInstagram iconYouTube icon
Uitschrijven of inschrijven voor andere media