Internationaal Comité vzw - Nieuwsbrief
  Internationaal Comité   Online bekijken
Nieuwsbrief september 2020

Inhoudsopgave
1. Algemene informatie nationaal
2. Blijf-in-uw-kot-activiteiten
3. Activiteiten in regio
4. Netwerkpartners organiseren
5. Oproepen
6. Nuttige informatie

Algemene informatie Nationaal

beeldFB (3).jpgIn augustus lanceerden wij een nieuwe info website rond Corona

Hier vind je in verschillende talen blogs met de laatste maatregelen.
Laatste update 27/08/2020

Ga naar de nieuwe infowebsite: https://www.ic-corona.info/

IC-People

Op 7/08 verscheen de laatste story van de minireeks 'IC People'.
Heb je alle stories en de getuigenissen gezien?
Via onderstaande link kan je ze opnieuw bekijken

Lees verder
Covid-19-toeslag op groeipakket en kinderbijslag

De Vlaamse regering besliste om een toeslag te voorzien voor de gezinnen die financieel zwaar getroffen zijn door de Coronacrisis. Als je voldoet aan een aantal voorwaarden, dan kan je een aanvraag indienen.

Meer info
Algemene info - Corona

Op de FB-pagina van de WGO (WHO) vind je diverse algemen info en tips.

Lees verder
Update Corona maatregelen

Via onderstaande link kan je de laatste updates van de Corona-maatregelen volgen.

Lees verder

'BLIJF IN UW KOt'-activiteiten

Momenteel zijn de veel activiteiten in groep of in openbare ruimtes nog geschorst of afgelast. Toch zijn er heel veel activiteiten waaraan je vanuit je kot kunt deelnemen. Hieronder vind je enkele voorbeelden.

Voor meer activiteiten: https://www.uitinvlaanderen.be/

OOK IN SEPTEMBER: Online vormingen bij Vormingplus

Vanwege de coronamaatregelen mogen wel elkaar nu even niet 'in het echt' ontmoeten. Dat wil niet zeggen dat we geen mogelijkheden zoeken om je toch vormingen aan te bieden (niet-regiogebonden). Ontdek ze!

Meer info
Coronaveilige activiteiten in Londerzeel en online

Via onderstaande link vind je verschillende tips: Tips voor kids, Blijven bewegen, uit in je kot, blijf elkaar ontmoeten...

Lees verder

ACTIVITEITEN IN LIMBURG

16/19 - Wat na corona?

Gesprekken met Bleri Lleshi, filosoof, schrijver en docent.
Willen we echt terug naar het oude ‘normaal’ van besparen in de sociale zekerheid, de zorg en het onderwijs, en fiscaal pamperen van superrijken? Naar een wereld waar de mensen die de samenleving rechthouden géén helden zijn?

Lees verder
doorlopend in september en oktober - Bokrijk

Gratis en betaalde activiteiten voor jong en oud, bijv.
Openluchtmuseum
Museumwandelpark
Expo 'De wereld van Bruegel'
Openluchtspeeltuin
Arboretum

Lees verder

ACTIVITEITEN OOST-VLAANDEREN

Fietstocht Beeldig Sint-Niklaas

In juli bracht vzw Kunst in de Stad en Boontje in samenwerking met Stad Sint-Niklaas een nieuwe fietsroute uit. Een fietsroute van 40 km die alle beelden in de stad met elkaar verbindt.

Lees verder

Momenteel zijn veel activiteiten in groep of in openbare ruimtes geschorst of afgelast. Toch zijn er heel veel activiteiten waaraan je vanuit je kot kunt deelnemen. Bekijk hierboven de 'Blijf in uw kot-activiteiten' of check onderstaande link.

www.uitinvlaanderen.be/

Activiteiten Antwerpen

Dag Zondag! muzikale workshop

Bib Permeke bestaat 15 jaar! Een goede reden om deze 'Dag Zondag!' van een verjaardagstintje te voorzien. Er worden ritmes en deuntjes gespeeld op instrumenten, allerlei voorwerpen; én ons eigen lichaam! We zingen ook liedjes en componeren zelf muziek.

Deze en nog meer activitetien: klik hier
Erfgoeddag (uitgesteld door Corona-epidemie)

Deze jaar viert de Erfgoeddag zijn jubileum van 20 jaar met de thema ‘De Nacht’. International Comité organiseert in de zaal Thonetje een activiteit. Deze is echter uitgesteld door de huidige Corona-maatregelen.
Meer info: Galina@icvzw.be of 0468561895.

Lees verder

Activiteiten Vlaams-Brabant

20/09 - Autovrije zondag en jeugddag

Vilvoorde viert dit jaar reeds voor de 19e keer de Autovrije Zondag en Jeugddag op zondag 20 september. De stad focust die dag op mobiliteit, fietsen en duurzaamheid met de Rooseveltlaan (Franklin) als centrum van alle activiteiten tussen 13 en 17 uur.

Lees verder

Momenteel zijn veel activiteiten in groep of in openbare ruimtes geschorst of afgelast. Toch zijn er heel veel activiteiten waaraan je vanuit je kot kunt deelnemen. Bekijk hierboven de 'Blijf in uw kot-activiteiten' of check onderstaande link.

www.uitinvlaanderen.be/

ACTIVITEITEN BRUSSEL

Zomer in Jette: community yoga (onder voorbehoud)

Afspraak van eind juni tot september elke dinsdagavond om 20u (inschrijven niet nodig) aan de vijver in het Koning Boudewijnpark, afhankelijk van het weer. Houd de Facebookpagina van yogabrussels en Zomer in Jette in de gaten voor laatste updates.

Lees verder

Momenteel zijn veel activiteiten in groep of in openbare ruimtes geschorst of afgelast. Toch zijn er heel veel activiteiten waaraan je vanuit je kot kunt deelnemen. Bekijk hierboven de 'Blijf in uw kot-activiteiten' of check onderstaande link.

www.uitinvlaanderen.be/

Netwerkpartners organiseren

Pak zelf je schulden aan en vermijd extra kosten

Iedereen die zijn schulden niet onmiddellijk kan betalen, maar wel door een haalbare spreiding in de tijd vast te leggen, kan bij MyTrustO terecht. Ook schuldeisers die ethisch verantwoord willen invorderen.

Lees verder
Nieuwe opleiding graduaat sociaal-cultureel werk in Hasselt

De UCLL start in september met de opleiding Graduaat Sociaal-cultureel werk in Hasselt.
5 septempber - infomoment

Lees verder
Voor u gelezen: Groetjes uit Vlaanderen - Een boek van Mohamed Ouaamari

In Groetjes uit Vlaanderen stelt Mohamed Ouaamari zich de vraag wie en wat de Vlamingen zijn. Kan en mag hij zichzelf, als Antwerpenaar met Marokkaanse grootouders, zonder meer een Vlaming noemen?

Katrien leest het boek en stelt het ons voor. Daarna praten we er samen over door. Snel inschrijven - beperkte plaatsen

Meer info
27/09 - Refugee Walk 2020

Vluchtelingen leggen vaak heel lange afstanden te voet af om een veilige bestemming te bereiken. Stap mee met de Refugee Walk en help ons geld inzamelen voor mensen op de vlucht van oorlog en vervolging.

Nieuw voor deze editie: wegens Corona zullen start en finish niet in Leuven zijn. Om jouw gezondheid en veiligheid te garanderen, mag iedere wandelaar/team zijn/haar eigen route kiezen.

Lees verder
Campagne Recht op repareren

Onderteken het manifest van en zorg mee voor producten met een langere garantie, beschikbare wisselstukken en meer hersteldiensten.
#RECHTOPREPAREREN

Meer info

Oproep

Open kaart VLOS vzw

Vluchtelingen Ondersteuning Sint-Niklaas is een onafhankelijke vrijwilligersvereniging die zich belangeloos inzet voor vluchtelingen, ongeacht hun sociale, religieuze of politieke achtergrond. Door de Coronamaatregelen verloren ze een groot deel van hun inkomsten en hebben hulp.

Wil of kan jij helpen? Lees hier op welke manieren dat kan.
Open – Leercentrum zoekt vrijwilliger(s) voor Hasselt

Specifiek voor Hasselt zoeken we lesgever(s) voor een groep van maximum 10 cursisten en dit op woensdag, donderdag en vrijdagvoormiddag. Indien je de cursisten met talen (Nederlands, Frans, Engels) en/of het vak Wiskunde wil helpen, contacteer ons dan zo snel mogelijk tijdens kantooruren op het telefoonnummer hierboven of op 0470/79 59 48.

Lees verder
Bijzondere projectoproep COVID-19 --> nog tot 22/09

Het Streekfonds Een Hart voor Limburg, Limburg Sterk Merk en de provincie Limburg organiseren LOS VAN DE JAARLIJKSE PROJECTOPROEP deze bijzondere projectoproep COVID-19. Deze samenwerking is goed voor een totaalbedrag van 125.000 euro en zal gebruikt worden om tegemoet te komen aan de grote onderwijsnoden waarmee we naar aanleiding van de crisis meer dan ooit te kampen hebben.

Lees verder

Oproep Koningin Mathildefonds - Prachtig | Veerkrachtig --> nog tot 09/09

Kinderen en jongeren, en dan vooral de meest kwetsbaren onder hen, hebben afgezien van de lockdown als gevolg van de COVID-19 crisis. Nieuwe vormen van ongelijkheid kwamen daardoor aan het licht. De ongelijkheid die er voor de gezondheidscrisis al was, werd nog aangescherpt. De stem van kinderen en jongeren werd hierbij nauwelijks gehoord. Net op een moment waarop zij het meest nood hadden aan begeleiding, aan verbinding en aan kansen om zich te uiten, om zo uit hun isolement te ontsnappen. Het leek alsof iemand op de pauzeknop had geduwd. Hun leven stond stil.

Het Koningin Mathildefonds wil in deze context de veerkracht van kinderen en jongeren versterken, in de eerste plaats van de meest kwetsbare onder hen. Doel is dat ze opnieuw zelfvertrouwen krijgen en geloven in hun vaardigheden om hun leven weer op te pakken en om wat ze in zich hebben waar te maken.

Lees verder

Stad Genk zoekt ZOMERSCHOOL COACHES

  • Ben jij 20 jaar of ouder?
  • Werk je graag met kinderen en hun ouders?
  • Wil je anderstalige kinderen helpen met Nederlands te oefenen?
  • Wil je een bijdrage leveren aan hun talentontwikkeling en hun toekomstkansen?
  • Ken je iets van digitale tools of wil je hier meer over leren?
  • Kan je tussen juli en midden september tijd vrij maken om het gezin twee maal per week te coachen?

huiswerk kinderen.jpg

Meerdere keren JA? Dan ben jij de Zomerschoolcoach die we zoeken!

 Meer info

Nuttige informatie

Gratis 12-rittenkaart NMBS

De aangekondigde treinkaart met twaalf gratis ritten, kan vanaf vandaag worden aangevraagd. De ritten zelf kunnen worden gebruikt vanaf 5 oktober. In totaal kan je zes maanden lang twee trajecten per maand gratis afleggen.

Lees verder

Denk aan het UBO-register

Waar moet je op letten?

Nieuwe bestuursleden of wijzigingen bij bestaande bestuursleden moeten binnen een periode van 1 maand gemeld/geüpdatet worden

Daarnaast moet het register, ongeacht of er wijzigingen zijn, ieder jaar bevestigd worden.

Meer info
VLOS bemiddelt bij onbetaalde schoolfacturen van kinderen zonder papieren

Binnen enkele dagen begint het nieuwe schooljaar. Alle kinderen zullen wellicht naar school mogen gaan en opnieuw zullen families zonder wettig verblijf het advies van VLOS nodig zullen hebben over hun onbetaalbare schoolfacturen. Merve Halat, een studente in de toegepaste psychologie die haar stage deed in VLOS, maakte hierover haar bachelorproef en onderzocht hoe scholen omgaan met onbetaalde schoolfacturen en op welke manier VLOS hierin een rol van betekenis kan spelen.

Lees verder

WAI-NOT - toegankelijk internet voor iedereen

WAI-NOT biedt een toegankelijke website voor jongeren die behoefte hebben aan extra ondersteuning. Het aanbod varieert van educatief tot (re)creatief, informatief en zeker interactief. Tot de doelgroep behoren jongeren die moeilijk of niet kunnen lezen en schrijven.

Communiceren kan evengoed met taal als met pictogrammen of in een combinatie van beiden, zolang gebruik gemaakt wordt van een vaste en duidelijke structuur met een overzichtelijke layout.

Ga naar WAI-NOT
Digitale hulplijnen Corona

Zit je ergens mee? Heb je een probleem en heb je iemand nodig om er over te praten? Of misschien heb je gewoon algemene informatie nodig rond Corona.
Via onderstaande link van groeimee.be kan je verschillende telefoonlijnen, chatboxen en websites raadplegen.

Lees verder
Help! Door de coronacrisis kan ik de huur niet meer betalen

De coronacrisis slaat hard toe. Niet enkel op gezondheidsvlak, maar ook sociaal. Wie zijn inkomen ziet dalen of zelfs wegvallen, kan financieel snel in de problemen komen. Het was voor veel huurders al huur betalen met het water aan de lippen. Wat kan je als huurder doen om toch niet te verdrinken?

Meer info: nieuwsbrief huurdersbond

Helpdesk Solentra voor Vluchtelingen

Aangezien deze bijzondere Corona-tijden ook voor de kwetsbare populatie van vluchtelingen een extra bron voor stress is en een minderheid van deze mensen vandaag bereikt wordt door de reguliere diensten voor informatie en psychologische ondersteuning, start Solentra met deze helpdesk.

De helpdesk is overgeschakeld naar een nieuw, vast nummer: 0800-35247
 
Deze wordt nog steeds bediend volgens onderstaand uurrooster, nl. elke werkdag:
-          Van 10u tot 12u in het Farsi/Dari
-          Van 15u tot 17u in het Arabischinfo@icvzw.be | www.icvzw.be
Monseigneur Broekxplein 6 | 3500 Hasselt | 011 29 09 17
Lees hier onze privacyverklaring

Volg ons op Social Media

Facebook iconTwitter iconInstagram iconYouTube icon
Uitschrijven of inschrijven voor andere media