> Thuistaal, taal van het hart | vzw Internationaal Comité

Thuistaal, taal van het hart

Thuistaal, taal van het hart

Gemeente: 
Antwerpen
zaterdag, 24 februari, 2018 - 09:30
To event remaining 34 days

We nodigen iedereen graag uit op onze inspiratiedag op 24 februari 2018.

De discussie rond ruimte voor thuistaal in het onderwijs flakkert regelmatig op. Enkele weken geleden nog nam bijv. het GO daarrond een principiële beslissing.
 

Het Internationaal Comité is een landelijke federatie van zo’n 350 lokale superdiverse verenigingen. Zij zijn fier op hun taal en cultuur, en willen dit aan de volgende generaties doorgeven. Daarom nemen heel wat van die zelforganisaties al jaren het heft zelf in handen en organiseren “taal- en cultuurklasjes” en/of huiswerkbegeleiding voor de kinderen in hun gemeenschap (zoals Poolse, Griekse, Italiaanse, Russische, Turkse, Arabische, … lessen).
Internationaal Comité is ervan overtuigd dat de ontwikkeling van een sterke thuistaal bijzonder belangrijk is en de kennis van Nederlands nièt in de weg staat. Integendeel, hoe steviger de basis van de thuistaal, hoe makkelijker om daar een taal als Nederlands bovenop te bouwen. Die mening wordt door taalkundigen vrijwel unaniem gedeeld. Ook is die ontwikkeling belangrijk voor hun identiteitsvorming. Daarbij, indien we er als samenleving in slagen om kinderen zo te vormen in hun thuistaal dat zij er later handel of politiek in kunnen voeren, dan zal dat in een steeds mondialer wordende wereld voor Vlaanderen enorme voordelen geven.
 

Daarom organiseert het IC een inspiratiedag voor die lokale verenigingen, voor geïnteresseerde ouders, voor onderwijspartners en onderwijs –flankerende organisaties. Doel van deze dag is dat de lidverenigingen van elkaars werking leren. Ook willen we de vele honderden vrijwilligers erkenning geven, door hun blijvende inzet zichtbaar te maken.

Inschrijven kan via onderstaande link.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdSL0jspyw06QNVcJGl7Am_t_-PVqQBqB0MTtt9pkiKK8VoHg/viewform

X